Atenor is al een tijdje actief in de kantoorsector in Boekarest en dat smaakt naar meer, want de Brabantse promotor verruimt er zijn actieradius naar residentieel vastgoed. Een koerswijziging die mee wordt ingegeven door de nieuwe wind in dit land in volle expansie.


Een kunstgalerij kan ook nog andere doelen invullen dan een tentoonstelling van werken. Dat heeft Atenor goed begrepen, want het organiseerde recentelijk en in samenwerking met de Roemeense ambassade een evenement in de Galerie Arthus (Elsene). Een 40-tal personen uit de zakelijke kringen van de ambassade waren er uitgenodigd om over… vastgoed te praten.

« Het wordt een zeer geavanceerd project. »

De gekozen plek was degene waar de promoter uit Terhulpen enkele weken lang de street-artfoto’s tentoonstelde van kunstenaar Benoît Feron over de acht steden waar Atenor investeert (Brussel, Luxemburg, Parijs, Lissabon, Düsseldorf, Warschau, Boedapest & Boekarest). Door de kwaliteit van de getoonde foto’s kon de expo op veel bijval rekenen. Zij reist nu trouwens door naar de andere steden die aan bod komen.

 

Veelbelovende markt

Om de Roemeense markt te analyseren, hadden Atenor en de ambassade een panel van professionals uitgenodigd met een lichte of grote belangstelling voor een sector met een naar verluidt mooie toekomst. Dat alles in de Roemeense hoofdstad die in 2008 keihard met de financiële crisis werd geconfronteerd.

Het was precies in dat dramatische jaar op financieel (wereld)vlak dat Atenor zijn eerste investeringen deed op de Roemeense kantorenmarkt. Hoewel hij zich uit de plots minder voorspoedige locatie had kunnen terugtrekken, koos CEO Stéphan Sonneville er na het faillissement van de Lehmann Brothers en alle desastreuze gevolgen van dien op de beurs- en andere markten toch voor om in Boekarest te blijven. Een juiste keuze, want de nieuwe groei in Roemenië trekt opnieuw investeerders aan, met Atenor in de eerste loge.

De promotor heeft nu beslist om zich ook in residentieel vastgoed te begeven. Het kocht hiervoor in de hoofdstad een terrein van 20.000 m2, meer bepaald in de wijk Floreasca. Zonder meer een juiste zet als men weet dat de lonen in Roemenië in de lift zitten en de koopkracht er – ook bij de jeugd – een stijgende curve vertoont.

 

UpSite Bucarest

Binnenkort krijgt dit deel in het noorden van de hoofdstad er twee grote gebouwen bij. Floreasca staat bekend als de zakenwijk, want het telt één miljoen vierkante meter kantoren: een derde van het totaalaanbod van de stad. De wijk laat zich bijzonder vlot bereiken, want er is een druk metrostation en de luchthaven ligt vlakbij.

Atenor gaat er twee torengebouwen bouwen met in totaal 270 appartementen. De hoogste zal 26 verdiepingen tellen, de andere 14. UpSite Bucarest, de naam van het project, is een knipoog naar de hoogste woontoren die door Atenor in België (naast het kanaal in Brussel) werd gebouwd. ‘Het wordt een hoogwaardig project, wat voor Boekarest betekent: prijzen tussen 2800 en 3000 euro/m2, exclusief BTW (19% in Roemenië, red.)’, aldus Sven Lemmes, bij Atenor verantwoordelijk voor de Duitse, Poolse en Roemeense markt. ‘Bij de bouw zullen heel wat nieuwe technologieën worden toegepast, zoals een constructie met seismische weerstand of met double-flux, wat nog niet bestaat in Boekarest. Het wordt een zeer geavanceerd project.’

Atenor is overtuigd dat het de bouwvergunningen op zak heeft tegen het einde van dit jaar. Als dat zo is, kunnen de eerste werken van start gaan in het eerste trimester van 2020. De oplevering is gepland voor 2022.

Members Only freelance reporter

Comments are closed.