Eaglestone integreert al verscheidene jaren kunst in zijn vastgoedprojecten. Met een wedstrijd voor kunstenaars gaat deze promotor dit keer nog een stap verder. Doel is het aankleden van zijn Elyxproject in Sint-Lambrechts-Woluwe.


Bij een aantal promotoren is de integratie van kunstwerken in vastgoedprojecten een courante praktijk geworden, bijna een evidentie. Zoals bij Eaglestone dat al jaren de kunst een plekje geeft binnen het denkwerk. Het is een passie die de Brusselse promotor graag wil doorgeven via zijn projecten die dikwijls tot de meest spraakmakende van de hoofdstad behoren. Want kunst helpt mee om de stad te urbaniseren en mooier te maken.

Voor Eaglestone betekent het integreren van een kunstwerk zoveel als het achterlaten van een afdruk die voor iedereen zichtbaar is; net zoals de architectuur die gekozen werd voor de constructie van een nieuw gebouw. ‘Kunst en architectuur staan dicht bij elkaar, maar ze zijn onafhankelijk’, klinkt het bij Eaglestone. ‘Beide hebben hun plek in een welbepaalde ruimte. Het design dient uitgewerkt binnen een sfeer van integratie en respect, zonder daarbij de gevoeligheden van de mensen te vergeten die in die ruimte moeten leven, werken, actief zijn.’

Elyx geeft het voorbeeld

Eaglestone heeft al heel wat kunst geïntegreerd in zijn talloze projecten. Zo kan men bij het Twice-project langs de Vorstlaan, dat in 2017 werd ingehuldigd, een sculptuur bewonderen van Catherine François. Een ander beeldhouwwerk (van Pierre Rulens) ‘kleedt’ het Tree-project aan op de Ukkelse Dolezlaan vlakbij het Zoniënbos. Deze lente zal een ander werk van dezelfde kunstenaar het Nautilusproject sieren langsheen de Anderlechtse Vaartdijk. Ook op het H14-project op de Ukkelse Hamoirlaan is kunst voorzien, meer bepaald drie schilderijen van Christine Nicaise. Het zijn stuk voor stuk projecten die ernaar streven om vastgoed met een esthetische insteek te combineren.

Maar voor Eaglestone houdt het daar niet mee op. ‘In het kader van onze zoektocht naar een gepast kunstwerk voor ons Elyxproject langs de Woluwelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe hebben we uit eigen wil beslist om onze aanpak te veranderen en een wedstrijd voor kunstenaars te organiseren’, aldus Natacha Mertens, communicatie- en marketingverantwoordelijke van de groep.

Elyx behoort zonder enige twijfel tot de meest emblematische projecten van Eaglestone. Het betreft een resoluut hedendaags geheel op mensenmaat tussen het Woluwe Shopping Center en het Woluwepark met 55 appartementen: van studio’s tot appartementen met 1, 2, 3 en 4 slaapkamers. De toekomstige bewoners zijn dan ook verzekerd van een groene omgeving en dat in het hart van de hoofdstad van Europa. Sommige terrassen bieden trouwens een bijzonder mooi uitzicht op de vijvers en het Maloupark.

De benedenverdieping van dit complex, dat door het architectuurbureau Axent is uitgewerkt, is afgestemd op vrije beroepen. Maar het is vooral de locatie – op een steenworp van het Sint-Lambertusplein en zijn handelszaken, alsook de luchthaven en de grote Brussels verkeersaders – die de klanten van de promotor snel kon overtuigen. Zo vonden bijna alle woongelegenheden een koper. Er blijven inderdaad nog maar één appartement en twee kantoorruimtes te koop.

Geestelijke verruiming

Teneinde de integratie van dit gebouw op de totaal vernieuwde en heringerichte Woluwelaan nog beter te doen slagen, heeft Nicolas Orts, de CEO van Eaglestone, dus beslist om een beroep te doen op de artistieke gemeenschap, met de bedoeling om dit vastgoedensemble ‘geestelijk te verruimen’.

Speciaal hiervoor werd stevig gebrainstormd en dat over alle afdelingen heen. Dit begon bij de marketing die een naam en een logo (‘Eagleart’) creëerde. Daarna diende de wedstrijd uitgewerkt en dat impliceert vanzelfsprekend een lastenboek, een reglement, het samenstellen van een jury en een prijs voor de geselecteerde artiest. ‘In concreto werd de wedstrijd op 18 februari gelanceerd. De einddatum voor het insturen van de aanvraagdossiers werd vastgelegd op 30 maart’, aldus Natacha Mertens. ‘De presentatie van de dossiers die weerhouden worden en de selectie van de kunstenaar zal gebeuren op 20 april.’

Eaglestone heeft speciaal voor de communicatie over dit grootse project een bijzondere website (www.eagleart.be) en een Facebookpagina opgestart. Ook voor de samenstelling van de jury ging men niet over één nacht ijs. De keuze viel uiteindelijk op Claire Leblanc (conservator van het Museum van Elsene), die als voorzitter zal fungeren, Isabelle Anspach (curator van het Van Buuren Museum), Bruno Corbisier (architect), Beatrix Bourdon (directeur Brafa), Michel de Launoit (medeoprichter MIMA), Kunti Moureau (journaliste/curator Art & Design), een lid van het college van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe en Nicolas Orts (CEO Eaglestone).

de Eaglestone-leden Therecia Landell (CDO) en Nicolas Orts (CEO).

Voor het samenstellen van de jury en de coördinatie van de contacten met de verschillende artiesten doet Eaglestone een beroep op architecte, binnenhuisarchitecte en fotografe Caroline Notté: een kunstzinnige alleskunner die meer dan één voet heeft in kunst en Belgisch vastgoed.

‘Art is part of It’, het credo van de promotor, sluit elke verdere twijfel uit. Nog even afwachten en dan pakt het Elyxproject uit met een nieuwe exponent.

Meer over de projecten van Eaglestone op www.eaglestone.be

Members Only freelance reporter

Comments are closed.