Wij spraken met Gaétan Clermont. Hij is de grote baas van Eaglestone, een vastgoedbedrijf dat levens- en werkplekken creëert met een toegevoegde waarde.


Sinds Eaglestone in 2010 werd opgericht, groeide het uit tot een toonaangevende speler in vastgoedontwikkeling en -investeringen. Met een werkterrein dat zich niet langer tot België beperkt, want het bedrijf is ook actief in het Groothertogdom Luxemburg en in Frankrijk. Twee kapiteins sturen dit schip: Nicolas Orts en Gaétan Clermont. Hun samenwerking startte in 1999 toen ze samen (en met Amaury de Crombrugghe) CBRE Belgique overnamen. Waarna ze ook samen CBRE Luxembourg opstartten en vervolgens CBRE Suisse.

Gaétan Clermont stond heel wat jaren aan het hoofd van de drie CBRE-entiteiten (België, Luxemburg en Zwitserland) en zo’n 350 werknemers. Maar het grote doel van deze geboren ondernemer, die zijn opleiding genoot bij Solvay (keuzevak Financiën) en zijn carrière bij de bank Indosuez opstartte en vervolgens naar DTZ (later Cushman & Wakefield) verhuisde, was altijd om zijn eigen bedrijf op te richten. Daardoor broeide Eaglestone al een hele poos in zijn hoofd nog voor het echt geboren werd.

Een tweehoofdige leiding zou in heel wat bedrijven voor problemen zorgen, maar niet bij Eaglestone waar hun actieradius – en ook die van de beide vennoten-investeerders Stéphane Robert en de Compagnie du Bois Sauvage, die recent in het bedrijf stapten – duidelijk is afgebakend.

Echt succesverhaal

Ook al zijn ondertussen (al) tien jaar verlopen sinds dit nieuwe avontuur werd opgestart: Gaétan Clermont is de magische momenten niet vergeten toen de ideeën en de wilskracht volop bruisten, maar alles nog van nul diende te beginnen. ‘Wij zijn gestart met de vastgoedpromotie voor kleine residentiële projecten’, aldus de 49-jarige Brusselaar. ‘Daarna is Eaglestone zich beetje bij beetje gaan toeleggen op grotere projecten die vooral gericht waren op het verbouwen van kantoorgebouwen tot wooneenheden.’

Het eerste grote project heet Twice (83 appartementen aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde). Voor Nautilus lag de lat nog hoger (200 appartementen in de plaats van een oude semi-industriële opslagplaats naast het kanaal in Anderlecht). ‘In mijn eerste maanden bij Eaglestone ben ik erin geslaagd om heel wat kapitaal op te halen door het plaatsen van obligaties bij institutionele investeerders’, aldus Gaétan Clermont. ‘Daardoor kwamen we in een hoger segment terecht, met nog belangrijker dossiers. Wij renoveerden een gebouw van 10.000 m2 op de Louizalaan 250 in hartje Brussel en kochten daarna van Axa een gebouw van 8000 m2 in de Handelsstraat (Light On). Dat hebben we herbouwd om er de eerste Belgische WeWork in onder te brengen en het vervolgens te verkopen aan een fonds van UBS.’

Vandaag stelt Eaglestone 25 mensen te werk in Brussel, tien in Luxemburg en 48 in Parijs; dat laatste na de overname van de Parijse vastgoedontwikkelaar Interconstruction. Eaglestone is vandaag eigenaar van een 80-tal projecten voor in totaal 500.000 m2. In tegenstelling tot vele anderen denkt Gaétan Clermont niet dat er donkere tijden aanbreken voor de kantoorwereld in Brussel en voor de rest van de wereld. Of dat Covid-19 daar iets aan zal veranderen. ‘Alle bedrijven zullen nog ruimte nodig hebben om hun personeel te verenigen en te motiveren’, zegt hij daar over. ‘Akkoord: we hebben vandaag allemaal de kracht ontdekt van het telewerken, maar dit virus gaat ooit weg en dan komt er een meer gespreid gebruik van homeworking; bijvoorbeeld één of twee dagen per week. Het grootste deel van het werk zal nog altijd in teamverband gebeuren op kantoor.’

Optimisme voor de toekomst

Eén ding is zeker in dit toch zeer bijzondere jaar 2020: de vraag naar vierkante meters kantoorruimte is spectaculair gedaald. ‘Maar dit zal gecompenseerd worden door de grote ruimtes die men in de toekomst voor elke bediende zal moeten vrijmaken teneinde de regels van hygiëne en veiligheid te respecteren’, aldus Gaétan Clermont. ‘Tot op heden rekende men 12 m2 per bediende. Dat wordt morgen 15 of 16 m2. Verder zal er ook een steeds grotere drang ontstaan om ruimtes te creëren waar het personeel kan relaxen. Eens het virus verdwenen is, zullen we een grote inhaalbeweging zien.’

In zijn ogen zal de toekomst van het kantoorwezen nog meer dan vroeger op twee pijlers steunen: corona en milieu. ‘Dit laatste punt staat bij Eaglestone trouwens al heel lang centraal in al ons denkwerk, want in al onze gebouwen streven we het “excellent” of minimaal “very good” Breeam duurzaamheidskeurmerk na. Het ligt in onze bedoeling om zo snel mogelijk totaal klimaatneutraal te zijn. Zo starten we in Sint-Lambrechts-Woluwe met de reconversie van een kantoorgebouw naar woningen (The W), waarvan een groot gedeelte in hout zal zijn, en in de Europese wijk in Brussel met een kantoorgebouw waarvan de zuidgerichte gevels zonnepanelen zullen hebben teneinde volledig zelfbedruipend te zijn op het vlak van elektriciteit.

Het probleem is dat je, van zodra je je in de vastgoedsector tot een ‘incontournable’ hebt opgewerkt, je er alles aan moet doen om dat te blijven. Geen probleem.

Eaglestone mag dan tien jaar oud zijn, voor Gaétan Clermont staat het bedrijf nog altijd in de startblokken…

Members Only freelance reporter

Comments are closed.