Knokke weer hoog in de toeren

De 10e editie van de Zoute Grand Prix lokte zo’n 250.000 toeschouwers naar Knokke tijdens een zonnig ‘lenteweekend’ dat helemaal in het teken stond van de classic car.


Een keer per jaar staat het Zoute helemaal in het teken van de luxueuze sportwagens. Met zowaar echte podia, zwartwit geblokte vlaggen en strobalen op de dijk en op de voetpaden. Van Hotel Memlinc tot de River Woods Beach Club, van het Albertplein tot de Royal Zoute Golf Club: de Zoute Grand Prix is overal. De Kustlaan en omliggende straten gaan hoog in de toeren en nemen een duik in het verleden. Dat is meteen ook de bedoeling achter dit initiatief dat de meest trendy badplaats van de Belgische kust half oktober helemaal in de ban houdt.

Met zo’n 250.000 toeschouwers over de drie dagen was ook deze 10e editie van de Zoute Grand Prix alweer een ‘grand cru’ en een unieke attractiepool. Dit verklaart waarom alle Belgische invoerders van topmerken op dit feest aanwezig willen zijn. De meesten van hen trekken luxueuze chalets op langs de dijk en stellen daar hun meest extravagante concept cars voor, zoals de Mercedes-Benz EQ Silver Arrow, of of hun gamma nieuwigheden, zoals deze Audi’s RS Q3 Sportback, RS 6 en RS 3 Avant. Dit alles geruime tijd voor het Brusselse Autosalon begin januari 2020!

Levend automuseum

Het kruim van de Belgische autowereld, invoerders inbegrepen, maakt er ook een punt van om aan de Zoute Rally deel te nemen. In de regelmatigheidscompetitie of in wandelmodus, al wordt ook daar het gaspedaal stevig ingeduwd.

Deze organisatie is inderdaad en in de eerste plaats een levend automuseum waar men de mooiste en de zeldzaamste auto’s kan zien, horen en rijden: Porsche 356, Bentley, Mercedes 300 SL met de vleugeldeuren, Austin Healey 100, Jaguar XK 120, Jaguar E-Type, Ferrari 275 GTB en BMW 328, zoals degene die door Stéphane Sertang werd bestuurd.

Deze prachtige carrosserieën en fijne mechanieken krijgen bij momenten een pittig terrein onder de wielen, zoals de typische kleine Vlaamse landwegen die er door regen of landbouwactiviteiten vaak modderig en glad bij liggen. Het roadbook neemt ze mee naar de mooiste landschappen bij de Leie en vermogende dorpen, zoals Sint-Martens-Latem, tussen Nevele en Nazareth. Dat zorgt voor heel wat grommende paarden, waarvan er een aantal zonder meer de stal ruiken… Hier vind je wegen met bijzondere namen, zoals de Leegzakstraat…

 

Ferrari van bijna 3 miljoen

Ook de Zoute Sale, die door het huis Bonhams werd georganiseerd, bleef trouw aan de traditie. Met een globale omzet van ruim 10,5 miljoen, die door de veilingmeester werd afgehamerd, beantwoordde de editie 2019 aan de hoge verwachtingen. De grote ster was de bijzondere Ferrari 275 GTB Alloy ‘long nose’ uit 1965 (chassisnummer 08061). Hij werd de grote sfeermaker op de veiling. Dit sportmodel, dat een tiental jaar lang in het bezit was van Gregory Noblet, zoon van de gentleman driver Pierre Noblet (twee keer podium op de 24 Uren van Le Mans), vond een nieuwe koper voor 2.875.000 euro.

Members Only partner, editorial coordination and reporter

Comments are closed.