Bernardus Golf is bijzonder populair bij Belgische amateurs en bij Thomas Pieters. De Nederlandse club imponeert met een uniek concept en een droominfrastructuur. Dat alles op een uurtje van Antwerpen!


Het is stilaan één van de favoriete trainingsplekken van Thomas Pieters. Logisch ook, want Bernardus Golf – in zuidelijk Nederland, op amper een uurtje van Antwerpen – heeft alles wat de golfliefhebber belieft. ‘De 18 holesbaan is uniek en zeer uitdagend. Parallel hieraan beschikt de club over unieke trainingsfaciliteiten. Zo heeft de practice specifieke oefenzones voor chipping en kort spel, heerlijke putting greens en een hypermoderne driving range met competitieballen. En de service is navenant, met een koffietje vooraf en een aanbod van drankjes en snacks op het parcours. Een echt vijfsterrenconcept’, bevestigt ook Jérome Theunis, coach van de Belgische nummer 1.

Championship course

Bernardus Golf werd iets meer dan 2 jaar geleden geboren in Cromvoirt, een dorpje vlakbij ’s-Hertogenbosch. Landbouw- en moerasgrond, die typisch zijn voor de regio, werden er omgetoverd tot een topgolf. ‘Het project dateert al van vroeger, maar toen een van de initiële investeerders afhaakte omwille van financiële problemen, nam zakenman Robert van der Wallen, de CEO van een sterke holding, de fakkel over’, vertelt general manager Sabine Riezebos.

Het resultaat is verbluffend en resulteert in een club die uniek is in de Benelux. Alles is met de grootste zorg uitgewerkt. De 18 holesbaan draagt de handtekening van Kyle Phillips, die eveneens zijn stempel drukte op Kingsbarns, The Grove, Verdura en Yas Links. Hij verbouwde de maagdelijke bodem – de regio wordt vaak ‘Brabantse Sahara’ genoemd – tot een inland links, waarin hij speelt met duinen, sparren, heide en gaspeldoorn. De talloze bunkers zijn prachtig vormgegeven en de stevige waterhindernissen gaan subtiel op in het decor. De wind, die vaak door dit stukje Nederland waait, doet de rest.

Mede door zijn lengte (6800m van de back tees) is Bernardus Golf een echte championship course. Daar had dit jaar de KLM Open gespeeld moeten worden, maar corona besliste anders. Maar het is slechts uitgesteld. De afspraak voor 2021 ligt al vast. ‘Het is een leuke baan om te spelen. Je moet lang zijn en precies. Strategisch inzicht is een must. De greens zijn groot, snel en worden sterk verdedigd. Bovendien kunnen de vlaggen zo worden neergezet dat ze veel druk zetten op de approach naar de green’, aldus nog Jérôme Theunis.

Laat dit u evenwel niet afschrikken, want wat uw niveau ook is: het blijft genieten. Elke hole biedt immers keuze uit zes verschillende tees, zodat de baan zich opent voor elke handicap. Plezier verzekerd!

150 euro per dag

Maar Bernardus Golf is ook – zeg maar vooral – een echt concept. Zo beschikt de club naast de geweldige golfinfrastructuur ook over een schitterend en ultramodern clubhouse (met schaduwterras), een gastronomisch restaurant onder leiding van sterrenchef Edwin Kats, een fitnesszaal, een Finse sauna, een hammam, een buitenzwembad en een tenniscourt. Als bezoeker kan je er zelfs overnachten in een van de luxueuze lodges in het resort en op die manier de regio nog beter leren kennen. Aan fietsuitstappen inderdaad geen gebrek!

Hoewel de club een onmiskenbaar exclusief imago aankleeft, staat hij toch open voor iedereen en vertrekt daarbij vanuit een zeer origineel businessmodel. ‘Bij ons bestaat het principe van de klassieke greenfee inderdaad niet! Wij hebben 250 leden, die vanzelfsprekend toegang hebben tot alle infrastructuren, maar verder is er enkel het “Day Membership”. Concreet: gastspelers betalen een dagforfait van 150 euro en kunnen vervolgens onze installaties gebruiken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Als ze daar de tijd voor hebben, kunnen zij dus 18 holes afwerken in de voormiddag en 18 in de namiddag. Hun partners kunnen op dat moment en zonder toeslag met volle teugen genieten van de sauna of het zwembad’, aldus nog Sabine Riezebos. Dit concept blijkt in de praktijk een voltreffer, niet in het minst omdat steeds meer Belgische gasten er hun golf op de magische baan volgaarne combineren met andere ervaringen.

Het wordt soms vergeten, maar Nederland, dat meer dan 300.000 golfers telt (tegen 67.000 in België) heeft verscheidene kwaliteitsbanen die de korte trip van uit België meer dan waard zijn. We denken hierbij onder meer aan de bekende links van Kennemer en Noordwijkse, aan topbaan The Dutch, alsook aan De Pan in Utrecht. Dat meesterwerk van architect Harry Colt duikt vaak op in de top-10 van mooiste banen op het Europese vasteland. Bernardus Golf ligt in dezelfde lijn. Een must.

Infos : www.bernardusgolf.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.