De beroemde golfbaan van Finca Cortesin ontvangt volgend jaar de Solheim Cup. Dat wordt de zoveelste pluim op de hoed van dit super-de-luxe resort dat de levenskunst in al zijn toonaarden beoefent.


Finca Cortesin, unaniem erkend als een van de meest prestigieuze resorts in Europa, behoeft geen introductie. In het zuiden van Spanje en op de weg naar Casares, tussen Marbella en Sotogrande, betekent deze droomplek voor de gasten een unieke ervaring met een vijfsterren luxehotel, een droom van een Spa, een exclusieve beachclub, gastronomische restaurants en, natuurlijk, een fantastische en tegelijk uitdagende golfbaan. Finca Cortesin heeft werkelijk alles om de meest veeleisende golfer tevreden te stellen. Het symboliseert, in een droomomgeving en onder een bijna eeuwige zon, de kunst van het leven. Van het goede leven!

Weet u nog, Colsaerts?

Sinds de aanleg in 2006 kreeg het parcours van Finca Cortesin verscheidene internationale topcompetities over de greens. Zo herinnert iedereen zich de historische zege van Nicolas Colsaerts tijdens het Volvo Match-Play in 2012. De Brusselse kampioen had er afspraak met zijn beste vorm en tekende voor een van zijn grootste titels in zijn carrière. Zijn foto, met de trofee in de handen, pronkt trouwens nog altijd tegen de muur in het clubhouse.

In 2023 zal de club uit Andalusië opnieuw in de schijnwerpers staan, want dan wordt hij gastheer van de Solheim Cup, het vrouwelijke equivalent van de Ryder Cup. ‘Het is een grote eer om als gastheer op te treden voor een evenement van deze omvang en waarvan de beelden de hele wereld zullen rondgaan, ook in de Verenigde Staten. Onze baan leent zich uitstekend voor het match-play format. Het wordt zonder enige twijfel een prachtige showcase’, aldus Francisco de Lancastre, directeur-generaal van de golfclub.

De championship course is een ontwerp van Cabell B. Robinson met assistentie van landschapsarchitect Gerald Huggan. Het is een zeer spectaculaire baan dankzij de verhoogde tee boxes, de glooiende fairways, de oordeelkundige gepositioneerde bunkers, een paar waterhindernissen en de golvende en zeer sterk verdedigde greens. Hij symboliseert voor 100% de Amerikaanse golfstijl. Voor een goede kaart moet je dan ook berekende risico’s nemen en tegelijkertijd zeer strategisch te werk gaan.

Super spectaculair

Bepaalde holes zijn onvergetelijk. Zoals de 3: een par 5 van bijna 500m. De drive is niet al te moeilijk, maar daarna tolereert de baan enkel perfecte slagen richting de vrij kleine green die op links is afgebakend door een meer en rechts door bunkers. Hole 7 is de langste par 4 aan de Costa del Sol (452m). Een geweldige uitdaging, vooral als de wind op de kop staat. De 10, een par 3 van meer dan 200m, speelt ultra-spectaculair met de bergen van Estepona op de achtergrond. Afhankelijk van de vlagpositie is de green in de vorm van een flamencogitaar een enigma voor de putter. Hole 13 (par 4, 323m) is wellicht de meest schilderachtige, met een verhoogde tee en een magische green omringd door parasoldennen. Een echte ansichtkaart. Hole 18 tenslotte (par 5, 519m) is dé finishing hole bij uitstek. Hij is zeer populair bij de longhitters die het risico niet schuwen, want zij kunnen de green bereiken in twee slagen.

Vijfsterrengolf

Finca Cortesin is geen gesloten club, zoals Valderrama of Real Sotogrande. Hij is dan ook toegankelijk voor elke golfer die een onvergetelijke ervaring wil bijschrijven. De greenfee staat logischerwijze in verhouding tot de kwaliteit van deze baan (van 260 tot 320 euro, al naargelang het seizoen), maar dat is nu eenmaal de prijs die je betaalt voor iets unieks…

Zodra je de parkeerruimte oprijdt, wordt de speler verzocht om zijn golftas over te laten aan de assistent van dienst. Hij vindt ze later terug op de buggy bij de practice. Daar liggen de ballen in een piramidevorm geplaatst. Het uitzicht op de omgeving is fenomenaal!

‘De filosofie van onze golfbaan is die van een resort met een vijfsterrenservice. Onze prioriteit is om onze bezoekers een magisch moment te laten beleven. De flights starten om de 12 minuten om filevorming te voorkomen (maximaal 100 spelers per dag). De buggy’s zijn uitgerust met de nieuwste GPS-technologie. Fruit en water worden langs het parcours aan de spelers uitgedeeld. En op elke hole zijn vijf tee boxes geplaatst, zodat elke speler kan genieten van het moment, ongeacht zijn of haar spelniveau’, aldus nog Francisco de Lancastre.

De Finca Cortesin is zich zeer bewust van de nieuwe milieuvoorschriften en loopt voorop bij het onderhoud van haar parcours. Het water dat nodig is om de fairways en de greens te besproeien, wordt gerecycleerd om aan alle ecologische parameters te voldoen. Het nieuwe waterbesparende Bermuda-gras deelt die visie en de machines die gebruikt worden voor het onderhoud van de baan zijn hybride. Gezien dit ecosysteem is het niet verwonderlijk dat de flora en de fauna in het resort hoogtij vieren, met een veelheid aan exotische vogels.

Super-de-luxe resort

Finca Cortesin is inderdaad een andere ervaring. Voor golfliefhebbers is golf natuurlijk de rode draad. Maar de levensgenieters zullen vooral genieten van elke minuut in het hotel. In dit resort, dat op een meesterlijke wijze geleid wordt door René Zimmer, is aan elk detail gedacht. Zodra men de toegangspoort is gepasseerd en men de sleutels aan de voiturier heeft overhandigd, stapt men een andere wereld binnen waar alles op maat is gemaakt om zich thuis te voelen. Het is dan ook geen toeval dat dit domein sinds de opening de prijzen en de onderscheidingen opstapelt.

Het hotel is geïnspireerd op de traditionele Andalusische architectuur. Het telt 67 grote en zeer heldere suites (50 tot 200 m2). Zij liggen verspreid over het hoofdgebouw – een echt paleis – en de 23.000 m2 tuinen. Op gastronomisch gebied zet het ontbijt, dat à la carte en op het terras wordt aangeboden, de toon. De drie restaurants zijn in dezelfde geest. El Jardin de la Luz biedt een mediterrane keuken, Rei een Japanse tafel van zeer hoog niveau en Don Giovanni een ongedwongen Italiaans menu. De 2200 m2 grote spa met overdekt zwembad, airco en fitnesscenter is een oase van rust waar u automatisch tot rust komt. Twee royale zwembaden omringd door palmbomen, een trendy beachclub, tennis- en padelbanen maken het aanbod compleet. Dankzij het vastgoedconcept met een ruim aanbod van luxevilla’s kan elke hedonist zich hier indien gewenst zelfs definitief vestigen.

Members Only partner and editor

Comments are closed.