Terre Blanche, een luxeresort onder de Provençaalse zon, heeft golf in het bloed. Een unieke bestemming voor wie op birdiejacht wil gaan bij het gezang van de cicaden.


Voor heel wat golfers is Terre Blanche een topbestemming. Terecht, want dit resort wordt beter met de jaren – net zoals de beste grands crus uit de Provence. De locatie is Tourrettes, op een halfuur rijden van Cannes. Het decor een prachtig domein van 300 ha omgeven door cipressen. Het ruikt er naar rozemarijn. Het geluid van de stilte wordt er enkel verstoord door enthousiaste zangcicaden.

Deze plek werd geboren op het einde van de jaren 90. Dietmar Hopp, oprichter van SAP, besloot toen om dit domein dat ooit aan Sean Connery toebehoorde om te toveren tot een droomplek voor epicuristen. De Duitse ondernemer, die verliefd was geworden op de streek en een gepassioneerd golfer was, bedacht een droomresort, een ‘soort van rustgevende oase voor de ziel’. Opdracht volbracht!

Vijfsterrenresort

Terre Blanche, dat lid is van de prestigieuze keten The Leading Hotels Of The World, beschikt over 115 ruime suites en villa’s met luxueus comfort. De privéterrassen bieden een panoramisch uitzicht op de beboste heuvels. Het resort werd ontworpen in de authentieke geest van de oude Provençaals dorpen. Paden met struiken en bloemen met mediterrane geuren slingeren zich tussen de wooneenheden door. Zij lopen tot aan een 600 m2 groot overloopzwembad dat het hele jaar door wordt verwarmd.

Met vier restaurants is ook de gastronomie een van de grote troeven van het domein. Le Faventia is een echte referentie. Chef Christophe Schmitt brengt hulde aan de zuiderse keuken. De gerechten zijn subtiel geïnspireerd door de seizoenen, de Provençaalse terroir en de lokale producten. Tousco Grill, vlakbij het zwembad, biedt in de zomermaanden gegrild vlees en slaatjes aan. Op het terras van het clubhouse is Les Caroubiers een ode aan de 19e hole. Hier is het heerlijk toeven om de scorekaart te overlopen en de wereld te verbeteren.

De Spa heeft dezelfde sfeer. Hij is ondergebracht in een weelderige okerkleurige villa van 3200 m2 en verenigt alle ingrediënten om alles los te laten. Binnen- en buitenzwembaden, hammam, jacuzzi, tropische douche, sauna, ijsfontein, een 12-tal verzorgingskamers: het plaatje is compleet. Het menu van massages en rituelen is één grote goddelijke uitnodiging om het lichaam te laten verwennen.

Heerlijk golfen

Maar Terre Blanche is natuurlijk ook – zeg maar vooral – een golfparadijs dat omkaderd wordt door unieke infrastructuren én een echte filosofie.

Het resort heeft twee championship courses. Beide dragen de handtekening van de Amerikaanse architect Dave Thomas die zich bij het ontwerp liet leiden door de natuur. De holes lopen naast de bossen en door valleien, en tellen heel wat watervallen en meertjes. Zij worden onderhouden door een leger van tuinmannen en excelleren in alle domeinen.

Le Riou (6005m) kijkt uit op de Provençaalse dorpen van de Haut-Var. Deze baan is redelijk technisch en telt tal van doglegs. Strategie en precisie zijn een must om goed te scoren. Het is dan ook geen toeval dat op dit parcours elk jaar een toernooi van de Ladies European Tour Access Series wordt georganiseerd. Deze perfect onderhouden baan is voorbehouden aan de hotelgasten en hun genodigden.

Le Château (6616m) is de échte championship course. Deze baan is mooi én uitdagend. Door de gigantische bunkers en de vele waterhindernissen dwingt dit parcours de speler om zijn beste golf naar boven te halen. Dankzij de vele tees vindt iedereen er iets naar zijn niveau. Deze baan is een echte aanrader, onder meer door zijn bijzonder moeilijk te ontcijferen greens. Een unieke ervaring.

Beide banen werden zopas voorzien van het beroemde bermudagras dat voldoet aan de moderne milieuvereisten en beter bestand is tegen de droogte. Voor de golfbanen op Terre Blanche zijn de ecologische parameters inderdaad al jaren een prioriteit. Het GEO-ecolabel, dat in 2016 werd verkregen, symboliseert de inzet voor duurzame ontwikkelingen en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Deze ecologisch verantwoorde aanpak heeft tot doel de impact op het milieu te minimaliseren en tegelijkertijd de biodiversiteit van het ecosysteem te stimuleren. De fauna en de flora zijn hier dan ook een prioriteit. Op de baan worden de spelers zelfs uitgenodigd om nieuwe soorten te identificeren via een speciale app!

Performance Center

Maar golf op Terre Blanche reikt nog veel verder dan de beide golfbanen. Het is een filosofie. Een state of mind. Een levenskunst. ‘Dankzij onze zeer complete infrastructuur hebben wij een piramidestructuur uitgewerkt om aan alle eisen te voldoen en dat van de basis tot aan de top. Het resort zet zich al lang in voor golf. De resultaten bevestigen het succes. Wij verwelkomen zowel de kinderen uit de omliggende dorpen voor initiaties als Franse en internationale elitespelers’, aldus Jean-Marie Casella, die al 15 jaar aan het hoofd staat van de afdeling golf.

Het Albatros Golf Performance Center is in dit opzicht een duidelijke referentie. ‘Het opent 7/7 dagen en dat het hele jaar door. Er liggen 64 tapijten op twee niveaus. Een deel is overdekt en verlicht. Top-Tracers helpen de spelers om op een leuke en gepersonaliseerde manier te oefenen en in real time een massa nuttige digitale info terug te krijgen. Ook het korte spel wordt niet vergeten. Er zijn in- en outdoor putting greens, approachzones en bunkers. En we hebben ook een bijzonder compleet indoorcentrum voor de wintermaanden.’

Tegelijkertijd biedt het Centre Biomecaswing, dat onder leiding staat van de bekende osteopaat Jean-Jacques Rivet, golfers de mogelijkheid om de uitvoering van hun swing te optimaliseren en die ook beter te analyseren. Zij worden hierbij geholpen door de wetenschappelijke kennis van de biomechanica en de laatste technologische ontwikkelingen.

Het is dan ook makkelijk te begrijpen waarom de Fédération Française de Golf van Terre Blanche – samen met de Golf National in Paris – zijn ‘pôle d’excellence et de performance’ heeft gemaakt voor de elitespelers jonger dan 18. ‘Zij verblijven bij ons in een internaatvilla. Zij studeren in de voormiddag en krijgen na de middag intensieve golftraining’, aldus Jean-Marie Casella.

Heel wat internationale aspirant-pro’s verblijven geregeld op de Campus (enkele weken tot enkele maanden). Zij maken dankbaar gebruik van de installaties – en de teaching pro’s – om opleidingen op maat te volgen voor een goed omkaderde en doorgedreven progressie.

Al deze puzzelstukjes versterken elkaar en worden opgevolgd tot in de kleinste details. Zo werd er zelfs een ‘baby golf’ aangelegd, speciaal voor de allerjongsten!

Het hoeft dan ook geen betoog dat Terre Blanche ‘the place to be’ is voor wie zijn golf wil verbeteren, hetzij via stages, hetzij via het spel zelf. ‘De Belgische markt is bijzonder belangrijk voor ons en we hopen natuurlijk zowel individuele bezoekers als pro’s met hun leerlingen te mogen verwelkomen’, besluit Jean-Marie Casella.

Terre Blanche Hotel Spa Resort : www.terre-blanche.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.