Na voetbal, wielrennen en veldrijden treedt Soudal nu ook voor het voetlicht in de golfsport. De gigant op het vlak van chemische bouwnijverheid is inderdaad hoofdsponsor van de eerste Soudal Open van 12 tot 15 mei op Rinkven. Wie daar ongetwijfeld in de kijker zal lopen, is Vic Swerts, bezieler van dit bedrijf met hoofdzetel in Turnhout.


Wie Soudal zegt, komt automatisch uit bij Victor Swerts. De man die al jaren tot baron is verheven en die titel ook op zijn visitekaartje heeft staan, is inderdaad degene die de motor aanzwengelde van dit wereldbedrijf. Ook na een hartoperatie in oktober met drie bypasses blijft de 82-jarige stichter-voorzitter het kloppend hart van deze multinational.

Ruim 1 miljard omzet

Het succesverhaal van ‘Soudeert Alles’ start in 1966 met de overname van een bedrijfje dat gespecialiseerd is in de aanmaak van polyesterplamuur. 56 jaar later is Soudal een wereldspeler. De Kempense groep is inderdaad Europa’s grootste producent van mastieken, lijmen en PU-schuimen en ook op wereldvlak mogen de cijfers gezien worden: 1,1 miljard euro omzet, in 2021 een nettowinst van om en bij de 50 miljoen euro, een 70-tal filialen, 23 productievestigingen, verkoopkantoren in meer dan 50 landen, een kleine 4000 personeelsleden, activiteiten in meer dan 140 landen. De actieradius reikt inderdaad van Canada tot de Verenigde Arabische Emiraten, van Rusland tot China, van India tot Zuid-Korea, van de USA tot Australië. In België is Soudal vooral bekend van zijn producten in doe-het-zelfzaken, maar zij vertegenwoordigen slechts een kwart van de totale omzet.

Klimaatbewust

Dromen, Denken, Durven, Doen en Doorzetten richting het eeuwige doel: groeien door te blijven innoveren. Het is een motto dat Soudal kerngezond houdt en Vic Swerts een goed gevoel geeft. Na zijn hartoperatie loopt hij er weer fluks bij. Je vindt hem ook nog dagelijks in zijn bedrijf. Dat houdt hem gezond en alert, ook al heeft hij er de operationele teugels al een tijdje uit handen gegeven. Officieel is hij dus niet langer de CEO, maar alle belangrijke beslissingen krijgen nog altijd zijn zegen. Zo ook de sponsoring van de Soudal Open.

In zijn ‘center of excellence’ volgt dit kind van de oorlog, want geboren in 1940, de bouw van de gloednieuwe productiehal even verderop op de voet. Deze nieuwe fabriek is overigens maar één van de vele investeringen die de komende jaren zijn gepland om te kunnen voldoen aan de wereldwijd groeiende vraag naar chemische bouwmaterialen. Dat alles vanuit het perspectief van klimaatbewust ondernemen, met maximaal gerecycleerde afvalstromen. ‘Ik ben grootgebracht met de boodschap: doe je best, werk hard en probeer er iets van te maken. Je moet zelf het voorbeeld geven. Die drive is er nog altijd’, zegt hij.

Marbella

Voor Vic Swerts ligt de focus de komende maanden ook bij de Soudal Open op Rinkven. In die club sloeg hij zijn eerste golfballetjes weg toen het officiële lidmaatschap er nog diende uitgevonden. ‘Ik kreeg mijn eerste golflessen in Marbella’, weet hij nog. ‘Ik was toen 38 en had van mijn secretaresse te horen gekregen dat ik te zwaar stond… Daarom liet ik me samen met mijn echtgenote overtuigen voor een dieetkuur in een kliniek. Tien dagen soep, fruitsap, thee en water (lacht). Maar de golfinitiaties op de Aloha Golf Club bevielen me wel. Ik werd rond mijn 40e actief op Rinkven dat toen nog in oprichting was. Daar kon je me elk weekend vinden. In de week golfen, terwijl mijn andere werknemers aan het werk zijn, heb ik nooit gedaan. Dat was “not done” voor mij. Ik heb reuzetijden meegemaakt op Rinkven en bouwde er heel wat mooie vriendschappen op. And by the way: we zijn intussen al 55 keer op kuur gegaan naar Marbella…’ (lacht)

Driejaarcontract

Na voetbal (KVC Westerlo), wielrennen (Lotto-Soudal) en veldrijden stapt Soudal nu in de golfsport. Het kostte de initiatiefnemers van de Belgian Open niet veel moeite om Soudal voor hun kar te spannen. Toen Rinkvenvoorzitter Dimitri Rombouts er Swerts over aansprak, was hij meteen geïnteresseerd. Ook al omdat de zaken goed gaan. ‘Daar moeten we niet flauw over doen’, zegt Swerts. ‘Wij doen het goed en zijn zeer winstgevend. We kunnen ons dus iets permitteren, zonder daarom met geld te gooien.’

En omdat de baas van Soudal zich bij goede projecten graag voor 100% engageert, tekende de multinational meteen voor drie jaar. Het typeert Vic Swerts. Hij houdt niet van halve maatregelen en vertrouwt op zijn buikgevoel om snel knopen door te hakken. ‘Als ondernemer heb je een gezonde dosis eigendunk nodig. Geloof in eigen kunnen en vertrouwen om te groeien. Als je achteraan in de rij gaat staan, raak je nog moeilijk vooraan.’

Samen met Langer

Het Soudalverhaal maakte Swerts schatrijk en dat vertaalt zich ook in de keuze van de selecte golfclubs waar hij lid is. Naast Rinkven zijn dat Royal Zoute, Valderrama en Vidauban. Dat deze gemiddelde golfer – zijn beste handicap was 19 – in zijn partijtjes heel wat bekende persoonlijkheden kruiste, zorgde voor een aantal mooie anekdotes. ‘Zoals die keer op Ravenstein met Bernhard Langer. Ik maakte par op de 1e hole en daar stond ik zelf van te kijken. Langer ook, trouwens (lacht). Maar daarna raakte ik geen bal meer goed…’ ‘Ik speelde ook met Sean Connery. Niet bepaald de meest sympathieke mens die ik ben tegengekomen…’ Waarna Swerts een foto toont met zijn echtgenote die op Valderrama een prijs ontvangt uit handen van Tony Jacklin. Of hij fan is van Tiger Woods willen we nog weten? ‘Er is een tijd geweest dat hij in een andere categorie speelde. Het is ne straffe kerel. Maar zijn levenswijze is nooit de mijne geweest…’

Stroomversnelling

De Soudal Open wordt belangrijk voor zijn bedrijf, want net zoals in het wielrennen zal de merknaam de hele wereld rondreizen. Maar dat voor hem een levensdroom in vervulling gaat om de Europese top in ‘zijn’ Rinkven te hebben, is een brug te ver. ‘We weten dat de wielersponsoring een enorme impact heeft op de bekendheid van Soudal. Met de sponsoring in golf gaan de twee elkaar nog versterken. Je moet ook het totaalpakket zien. Al snel kwam Bob Verbeeck erbij als organisator en zette ook de DP World Tour het licht op groen om een inspanning te leveren. We zitten nu met z’n allen in een stroomversnelling en gaan er iets moois van maken.’

Members Only freelance reporter

Comments are closed.