Yurtdışı Yatırım

De legendarische Michael Jordan houdt niet alleen van basket, maar ook van golf. Zo heeft hij zijn eigen baan in Florida en daar trekt hij bijna dagelijks op birdiejacht.


In de USA, waar golf een echte religie is, zijn heel wat vedetten uit de sportwereld zeer bedreven met de golfstokken. Toch doen binnen dat segment weinigen beter dan Michael Jordan. Bovendien is zijn passie voor golf grenzeloos en reikte zij in het verleden tot in het absurde, want toen hij nog de kleuren van de Chicago Bulls droeg, combineerde hij soms een wedstrijddag in de NBA met 36 holes op de golfbaan! Ook vandaag hongert 57-jarige Michael Jordan, die zich in Florida gevestigd heeft, bijna dagelijks naar zijn porties birdies. En omdat hij geen enkele gril uit de weg gaat, kocht het voormalige icoon van het wereldbasket zijn eigen golfbaan. Die heet ‘The Grove XXIII’: een verwijzing naar zijn beroemde rugnummer. Bespaar u de moeite om een greenfee te versieren, want u komt er enkel binnen op uitnodiging en die zijn schaars. Tegelijk wordt de baan zo schitterend onderhouden dat heel wat toppers van de PGA Tour er binnenlopen voor een oefenronde, al dan niet samen met MJ.

Op slag verliefd

1984. Michael Jordan is bijna klaar met zijn universitaire studies wanneer de toekomstige basketgrootheid door Davis Love III wordt uitgenodigd voor een partijtje golf. Love is dan een van de beste universitaire golfers en bereidt zich voor op wat een prachtige carrière zal worden op de PGA Tour. Beide ‘beloften’ kennen elkaar van hun studies aan de University of North-Carolina. ‘Ik vroeg hem mee naar de baan, omdat hij geblesseerd was en geen baskettraining kon volgen. In het begin leek hij mij niet helemaal op zijn gemak. Hij reed met de buggy, slofte nonchalant over het gras en gaf niet de indruk zeer geïnteresseerd te zijn. Waarna hij plots een stok vastpakte en af en toe een slag uitprobeerde. Je kon zijn nieuwsgierigheid zien groeien bij elke klap. Ik heb hem vervolgens een set stokken cadeau gedaan en vanaf dat moment is hij echt beginnen spelen’, aldus Davis Love tijdens een interview op de website van de PGA Tour.

In werkelijkheid was Jordan op slag verliefd geworden. ‘In het begin heb ik gevloekt, want golf is complex en frustrerend. Ik had de indruk dat ik ter plaatse bleef trappelen. Mijn eerste par, die echt uit de lucht kwam vallen, was een klikmoment. Vanaf toen maakte golf deel uit van mijn leven’, aldus ‘Air’ Jordan.

Toen hij het virus te pakken had, profiteerde Michael van elk vrij moment om de greens op te zoeken. Basket was zijn grote en professionele prioriteit, dat zeker, maar golf trok hem aan als een magneet. ‘We werden wakker en vertrokken meteen richting golfbaan. We stopten bij een McDonald’s voor iets wat op ontbijt leek en gingen spelen. ’s Middags aten we een hotdog en deden we opnieuw 18 holes. Het was nonstopgolf!’, herinnert Buzz Peterson zich, zijn beste vriend op de universiteit.

Verstokte speler

Jordan maakte snel vorderingen onder de hoede van Ed Ibarguen, de head pro van zijn plaatselijke club in Finley. Zijn lengte (1m98) bleek daarbij geen probleem. ‘Zijn gevoel voor competitie stimuleerde hem om vaak te oefenen en de perfectie te zoeken. Het was nooit goed genoeg’, herinnert deze laatste zich.

De mythische NBA-ster had al snel een uitstekende handicap (rond 4). Tegelijk openden de mooiste banen van de USA zich voor ‘His Airness’ en daar maakte hij dankbaar gebruik van. Omdat hij het graag spannend houdt, speelt MJ altijd voor geld. ‘Hij wilde altijd wedden, ook tegen de touringpro’s die hij graag uitdaagde en tegelijk op de handen droeg…’. De overlevering wil dat Jordan soms fortuinen verloor op de greens omdat hij bijzonder agressief speelde en telkens nieuwe dingen uitprobeerde.

Door de jaren heen stond de ster van de Chicago Bulls met de grootste sterren op de fairways. Zo golfde hij niet alleen met de presidenten Bill Clinton en Barack Obama, maar bijvoorbeeld ook met Severiano Ballesteros op het parcours van Saler in Spanje. En natuurlijk ook met Tiger Woods, die net zo blij was met het gezelschap van Jordan als andersom.

De twee rijkste vertegenwoordigers uit de sportgeschiedenis werden trouwens zeer goede vrienden. Niettemin staat Michael Jordan ook dicht bij heel wat andere toppers, bij zoverre dat hij bijna deel is van de leidende staf op de PGA Tour. Het was dan ook geen toeval dat hij tijdens de meest recente edities van de Ryder Cup tot de entourage van het Amerikaanse team behoorde en er zelfs, met een stevige sigaar tussen de lippen, de Amerikaanse captain bijstond voor de mentale coaching tijdens dit intercontinentale duel.

In The Last Dance, de aan Michael Jordan gewijde documentaire die sterk scoort op Netflix, zijn de verwijzingen naar golf trouwens legio.

Comments are closed.