Zin om op birdiejacht te gaan onder de zon? Met heel wat schitterende banen en een lenteklimaat het hele jaar door is het eiland Gran Canaria de perfecte uitvalsbasis!


De archipel van de Canarische Eilanden ligt in de bovenste schuif bij de golfers en dat vooral in de wintermaanden. Deze regio, op vier uur vliegen van Brussel, heeft inderdaad alles voor een heerlijk verblijf op de greens: altijd zon, het hele jaar door 25°C of daaromtrent, en een groot aanbod van uitstekende golfbanen die zich laten wiegen door de palmbomen en de zee.

De oudste club van Spanje

Net zoals zijn buurman Tenerife is ook het eiland Gran Canaria ideaal voor de kenners die hun golfhonger willen stillen. En tegelijk ook hun geschiedkundige kennis, want de Real Club Golf Las Palmas in het noorden van het eiland is de oudste club in Spanje! Hij werd opgericht in 1891 en dus net na Pau en de Royal Antwerp. De club wordt gekenmerkt door een uitgesproken Britse stijl. Dat merk je ook in het clubhouse dat een klein museum op zich is en hulde brengt aan de legendarische golfers die er ooit op bezoek kwamen, zoals Henry Cotton, Peter Alliss, Jose-Maria Olazabal, Ian Woosnam en Colin Montgomerie, en natuurlijk ook de grote Severiano Ballesteros. Met een beetje geluk kruis je er op de practice de Spanjaard Rafael Cabrera-Bello, een van de bekendste clubleden.

Dit parcours (par 71, 5636m), dat door de Schotse architect Philipp Mackenzie Ross werd uitgetekend op de vulkanische bodem van het natuurpark Bandama, belichaamt de stijl van de ‘old courses’. Niet lang dus, maar wel technisch, strategisch en zeer afwisselend. Net zoals de greens die zich moeilijk laten lezen en een uitdaging zijn op zich. Het uitzicht op de zee en de bergen is ronduit adembenemend. Dat alles maakt de RCG Las Palmas tot een echte aanrader voor de purist, want het is een club met een ziel en een geschiedenis. Een club die je moet kennen om hem op z’n waarde in te kunnen schatten.

Nog in de omgeving van de hoofdstad ligt El Cortijo. Ook deze par 72 van 6241m, die getekend werd door Blake Stirling & Marco Martin, is een bezoek waard. Dit is de plek waar in 2002 de Open de Espana werd gespeeld en een zekere Sergio Garcia zich tot kampioen kroonde. De baan, die zeer natuurlijk speelt en tal van waterhindernissen telt, is niet kort, maar laat de keuze uit zes tees.

Lopesan Meloneras

Ondanks het fraaie aanbod in het noorden is het toch vooral het zuiden van Gran Canaria dat de golfers zal verleiden. Er is inderdaad geen gebrek aan mooie golfuitdagingen vlakbij de stranden en hotels van Maspalomas. Golf is er met de jaren heen uitgegroeid tot een belangrijke vector voor de plaatselijke economie. De meeste hotels bieden trouwens pakketten aan (logies & greenfees), waardoor elke golfer hier perfect aan zijn trekken komt.

De Lopesan Meloneras (par 71) is een must. Deze club verwelkomde dit jaar het Canary Islands Championship, een van de afspraken op de European Tour. Ter herinnering: de titel ging naar de Zuid-Afrikaan Garrick Higgo. Hij haalde het met 25 onder par voor de Duitser Maximilian Kieffer. Deze bijzonder spectaculaire baan heeft 9 holes naast de bergen en 9 holes bij de zee. Wat een heerlijk gevoel om te golfen naast de Atlantische Oceaan, met het balletje dat opklimt tegen de azuurblauwe hemel! Deze leuke en tegelijk uitdagende championship course is een werk van Ron Kirby. Ook hier zorgen de vele tees ervoor dat elkeen er volgens zijn of haar handicap kan spelen. Als de wind aan een siësta toe is, valt de uitdaging nog mee, maar bij een forse bries wordt dit een ander verhaal! Zoals ook blijkt bij hole 18. Met ruim 500m van de back tees vallen alle maskers hier af.

De groep Lopesan, die eigenaar is van de club, heeft tal van luxehotels in de omgeving (Villa del Conde Thalasso, Costa Meloneras, Baobab). Zij hanteren stuk voor stuk voordeeltarieven voor de golfer.

Met zicht op zee

Het Salobre Resort is eveneens een kwaliteitsvol adres. De ‘old course’, een par 71 van 5825m met de handtekening van Roland Favré, is een van de historische banen op het eiland en een garantie voor unieke panorama’s. Hole 11, een par 3 met minerale contouren, is puur genot. Maar de ganse baan is interessant om spelen en dat zowel door zijn design als door zijn decor. Kers op de taart: de site omvat een luxehotel, wat natuurlijk altijd bijzonder praktisch is voor het verblijf.

Dit gezegd zijnde: qua omgeving is Anfi Tauro wellicht het mooist. Het meest ‘wow’! Dit parcours werd in 2006 geopend. De holes werden getekend door de bekende architect Robert von Hagge, die we kennen van de Golf National in Parijs, Les Bordes in Orléans en Kempferhof in de Elzas. Door zijn bergachtig karakter, de rotsen, meren, kraters en ravijnen doet de baan denken aan Arizona, al is de zee nooit ver weg. Deze baan behoeft weinig uitleg: hoewel Anfi Tauro (par 72, 6325m) de allure heeft van een prentbriefkaart, is het een uitdaging voor elke swing. Met voor de golfer tegelijk een bijzonder aangenaam gevoel bij het spelen, want het decor is gewoonweg verbluffend. Een parcours dat niemand onverschillig laat. De greenfee tikt aan (120 euro), maar laat zich perfect terugbetalen in emotie en genot. Het aanbod wordt afgerond met een korte 9 holes (enkel par 3).

Ook het parcours van Maspalomas, dat naast een prachtig natuurpark loopt, straalt heel wat charme uit. Deze par 73 tussen de palmbomen speelt klassieker en redelijk vlak. Ideaal dus, zowel voor ervaren spelers als voor beginners.

Kortom: Gran Canaria is een aanrader voor de wintermaanden!

Members Only partner and editor

Comments are closed.