Historisch gezien is golf de favoriete sport in het Witte Huis. Van Eisenhower tot Donald Trump, al over John Kennedy tot Barack Obama: elke Amerikaanse president had een passie voor golf, en dat blijft wellicht nog een tijdje zo…


Als Amerikaanse presidenten één ding gemeen hebben – of het nu democraten zijn of republikeinen – dan is het hun liefde voor de golfsport. Op één of andere zeldzame uitzondering na bezweken alle bewoners van het Witte Huis voor de verleiding van de swing. Sterker: sommigen bekeken de sport van St. Andrews zelfs als een tweede job!

Besmettelijk virus

Indien we de archivarissen van het Witte Huis mogen geloven, was John Fitzgerald Kennedy de beste golfer van alle fungerende presidenten. Hij speelde officieel maar 9 holes per week, maar ‘off the record’ waren dat er duidelijk veel meer… Vòòr Kennedy was ook Dwight Eisenhower bijzonder bezeten van het witte balletje met de dimples. Hij was lid van de prestigieuze Augusta National en gaf er zijn naam aan een boom op hole 17 waar hij zijn bal keer op keer in sloeg. Waarop hij de greenkeeper smeekte om die boom neer te halen, wat niet gebeurde. Hij troostte zich met een putting green in de tuinen van het Witte Huis, zodat hij in volle Koude Oorlog zijn putts kon blijven oefenen. ‘Je kon je dan ook de vraag stellen wat het belangrijkste was voor hem: zijn job als president of golf’, liet de voormalige Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov optekenen.

Op uitzondering van Theodore Roosevelt, Herbert Hoover, Harry Truman en Jimmy Carter waren alle Amerikaanse presidenten verstokte golfers. Er zijn zelfs foto’s waarop men Richard Nixon ziet putten in de Oval Room en Ronald Reagan in het gangpad van een vliegtuig!

Ook Bill Clinton, in zijn topjaren handicap 9, was golfverslaafd. Hij was bevriend met heel wat kampioenen en nam afscheid van het Witte Huis met een zeer Brits aandoende uitspraak: ‘Van alle voordelen die ik genoot als president van de USA was het spelen van een 18 holes met Arnold Palmer de grootste!’

Net als Clinton stak ook Barack Obama zijn liefde voor de greens niet onder stoelen of banken. Toen hij in het Witte Huis woonde, oefende hij zijn putting in de tuin. Hij verwende zich ook geregeld met een weekendje golf in Honolulu, waar hij geboren werd. Wij zagen hem ook golfen in het gezelschap van Tiger Woods met wie hij altijd een nauwe band had.

De investeringen van Trump

Net zoals de meeste van zijn voorgangers is ook Donald Trump een groot golfliefhebber, maar de huidige ‘huurder’ van het Witte Huis houdt het niet alleen bij spelen: via een van zijn vastgoedbedrijven is hij ook eigenaar van heel wat prestigieuze golfclubs en dat wereldwijd. Een van de juwelen in die collectie is de Trump National Doral in Miami, waar heel wat World Golf Championships zijn gespeeld. Maar de voormalige zakenman is ook actief in Palm Beach, Washington en Los Angeles. En ook in New York met Ferry Point: een door Jack Nicklaus uitgetekende championship course met een formidabel uitzicht op Manhattan.

De ex-vastgoedmagnaat, die zich laat inspireren door zijn passie en zijn portefeuille, investeerde ook in Schotland: geboortegrond van golf en van zijn moeder. Hij kocht er eerst het mythische Resort van Turnberry waar de British Open geregeld te gast is. Vervolgens liet hij vlakbij Aberdeen de Trump International Golf Links bouwen en dat is volgens zijn bescheiden mening ‘de mooiste baan ter wereld’.

Bedrieger?

Voor de controversiële Trump lijkt niets te mooi of te duur, maar dat is een misvatting. Zo laat hij zich bij zijn aankopen niet blind leiden door zijn passie. Trump zet zijn ‘echte/valse’ verzonnen single handicap graag in de verf op zijn eigen banen waar hij vaak invloedrijke gasten uitnodigt, maar achter zijn investeringen zit ook een echt businessplan. Zoals blijkt uit de omkadering, met de bouw van luxevastgoed, dito hotels en sterrenresorts.

Dit gezegd zijnde: Donald Trump heeft niet alleen vrienden in de golfwereld, want zijn arrogantie maakt heel wat mensen kregelig. Temeer hardop gefluisterd wordt dat de huidige president van de USA geregeld foefelt met zijn scores. In een recentelijk verschenen boek spuwde de bekende ESPN-columnist zelfs zijn gal op de gewoonten en gebruiken van Donald Trump op de greens. Zo zouden sommige caddies hem Pélé noemen, omdat hij blijkbaar de gewoonte heeft om de bal met zijn voeten naar een ‘betere ligging’ te trappen. Volgens Reilly, die een aantal keer met de president op de baan stond, is deze laatste geobsedeerd door winnen en deinst hij er niet voor terug om daar in de trukendoos voor te grijpen: discreet zijn bal (of die van zijn tegenstander) verplaatsen, slagen ‘vergeten’ bij het tellen, zijn handicap vervalsen. Dat zou hij zelfs hebben gedaan tijdens een vriendschappelijk partijtje met… Tiger Woods.

Het is weinig waarschijnlijk dat golf een ‘hot topic’ wordt tijdens de debatten voor de volgende presidentiële verkiezingen. Zeker is dat ook de democratische kandidaat Joe Biden een gepassioneerde golfer is. Wat dat betreft, hebben ze dus wel één ding met elkaar gemeen…

Members Only partner and editor

Comments are closed.