Rigenée, de club uit Villers-la-Ville die de familie Descampe dierbaar is, blijft een referentie door zijn DNA dat focust op competitiviteit en gezelligheid.


C’eHet is een van de hoogst aangeschreven clubs in België en dat zowel voor de kwaliteit van zijn infrastructuur als voor zijn sportieve en gezellige sfeer. De Golf de Rigenée werd in 1982 geboren: een periode waar de swing ‘made in Belgium’ nog vooral in besloten kringen werd beoefend. Er waren toen amper 8000 spelers verdeeld over een 15-tal clubs; vaak koninklijk en veeleer elitair van opvatting.

Rigenée was een van de eerste clubs om daar mee te breken en op zoek te gaan naar een nieuw publiek, met een aanbod dat tegelijk dynamisch was en betaalbaar. Een DNA dat het nog altijd – 35 jaar later – met gepaste trots uitdraagt op de greens.

« Rigenée gaat in de eerste plaats over sfeer. »

Rigenée is in de eerste plaats het verhaal van een passie. Deze van de familie Descampe. Flashback. We schrijven het einde van de jaren 70. De landbouwsector doorworstelt een grote crisis. Manu Descampe, eigenaar van een kasteelhoeve, maakt zich grote zorgen. Waarop de visioniaire ‘gentleman farmer’ samen met zijn echtgenote Caroline beslist om een golfbaan te bouwen. Het is een gigantische en riskante onderneming, maar in fine is het moment goed gekozen. In het begin van de ‘eighties’ zit golf in de lift. Er zijn de prachtprestaties van Severiano Ballesteros en de toenemende aandacht in de media. Golf beleeft een echte metamorfose en dat in alle uithoeken van Europa. Een nieuw publiek voelt zich aangesproken en bovendien wordt golf goedkoper. Het wordt trendy en modieus. In België is Rigenée een van de pioniers. Het positioneert zich van meet af aan als het symbool van dit nieuwe tijdperk.

Vandaag is de club uit Villers nog altijd trouw gebleven aan zijn filosofie. De in 2003 overleden Manu Descampe heeft de fakkel doorgegeven aan zijn zoon die dezelfde winnende koers vaart en bezield wordt door een zelfde passie. ‘Rigenée gaat in de eerste plaats over sfeer. We zijn een sportieve, familiale, feestelijke club waar alles draait rond gezelligheid. Hier speel je zelden in je eentje’, aldus Christophe Descampe die de debatten orkestreert samen met zijn echtgenote en secretaris Nathalie.

Andere mentaliteit

De club heeft twee banen (18 holes en 9 holes), 520 full members, 150 ‘weekleden’ en een jeugdschool met een 70-tal juniores. ‘Iedereen kent iedereen en troept samen op de beroemde 19e hole. Dat is onze identiteit. Vorige zomer, toen het bloedheet was, hadden we een probleem met de automatische beregening. Enkele mails en een paar berichten op de sociale media waren voldoende om een 30-tal vrijwilligers te zien opdraven die elkaar aflosten om met de hand de goudkleurige greens water te geven’, aldus Christophe Descampe, tegelijk manager en greenkeeper (het voorzitterschap liet hij onlangs over aan Philippe Mercelis).

Rigenée is van bij het ontstaan een sportieve referentie. Daarbij gaf Florence Descampe, het kind van het huis, natuurlijk het mooie voorbeeld. In de jaren 80 en 90 was zij absolute Europese top. En vergeten we niet dat Nicolas Colsaerts na zijn eerste swings in Bosvoorde tot volle ontbolstering kwam op de fairways van Villers-la-Ville.

Die traditie wordt meer dan ook doorgetrokken. Giovanni Tadiotto, die in de USA topgolf met universitaire studies combineert, werd opgeleid in Rigenée en zou binnenkort prof moeten worden. Margaux Vanmol en Clarisse Louis behoren tot de beste amateurs van het land. En op 12-jarige leeftijd verzamelt de jonge Hugo Duquaine de titels in zijn leeftijdscategorieën. ‘Onze jeugdschool, die al vele jaren door Giulio Tadiotto wordt geleid, blijft een prachtige etalage. Zij symboliseert onze sportcultuur en onze teamspirit. Tijdens de traditionele stages afgelopen zomer sliepen onze juniores in tenten. Dat heeft een mentaliteit gecreëerd die je vervolgens steeds terugvindt tijdens de Interclubs, waar we heel wat mooie uitslagen hebben laten optekenen…’

En er is meer, want iedereen is het erover eens dat Rigenée het hele jaar door over een van de best onderhouden banen in België beschikt. Christophe Descampe, een gepassioneerd expert, manicuurt de baan als was het een Hof van Eden. Geen makkelijke uitdaging, vooral niet door het recent verbod op phytoproducten en pesticiden, ‘maar er bestaan natuurlijke en ecologische alternatieven om de nieuwe doelstellingen zo goed mogelijk te helpen realiseren’, aldus deze landbouwkundige van opleiding die gepassioneerder is dan ooit.

Rigenée geldt meer dan ooit als een referentie en als een voorbeeld om volgen in het Belgisch golflandschap.

Members Only partner and editor

Comments are closed.