Het voorbeeldige werk heeft geloond: nadat de Royal Limburg in 2018 zwaar had geleden onder de droogte is de club van Houthalen weer op z’n mooist.


Twee jaar geleden raakte de klimaatopwarming de legendarische baan van Royal Limburg recht in het hart. Door de combinatie van de hittegolf en de onweders raakte de baan zwaar beschadigd. Bovendien lagen de fairways onder het zand en kampten de greens met schimmelvorming. Zelfs de prachtige heidevelden, waarvoor de club bekendstaat, hadden deels de geest gegeven. Daardoor dienden gedurende ettelijke maanden zelfs twee holes gesloten!

Vandaag ademt de club van Houthalen opnieuw zijn magie van weleer uit. Met dank aan heel wat inspanningen in de diepte. ‘De plaatsing van een automatisch sproeisysteem naast alle holes was een noodzaak. Dankzij kunstmatige intelligentie en informatica worden de fairways nu besproeid zonder aan de rough te raken. Het was een zware investering, maar we konden niet anders’, aldus vicevoorzitter Godfried Benijts, verantwoordelijk voor de commissie onderhoud en orkestmeester achter deze wedergeboorte.

Automatisch en ecologisch sproeien

Bij de Limburgse club stonden milieu en biodiversiteit altijd bovenaan. ‘Vandaar dat wij nu al vele jaren geen enkel fytofarmaceutisch product meer gebruiken. Voor de recente werken gold dezelfde ecologische insteek. Zo wordt het water opgepompt uit de vijver bij hole 1.’

Dankzij de nieuwe drainage en het werk van greenkeeper Davy Driesen en zijn team heeft de Royal Limburg snel de natuurlijke magie teruggevonden die al jaren door de kenners wordt gewaardeerd. De fairways lijken wel tapijten uit een vijfsterren paleishotel. ‘De twee maanden durende lockdown in de lente bood ons de kans om het werk tot in de details af te werken. Ook de greens hebben zich perfect hersteld, ook al mogen ze nog iets sneller worden. Dat is iets voor volgend jaar.’

Op het ogenblik dat heel wat Belgische banen met onderhoudsproblemen kampen door het verbod op het gebruik van pesticiden is de wederopstanding van Houthalen een exemplarisch voorbeeld. ‘Persoonlijk ben ik voorstander van de profylactische geneeskunde, waarbij men probeert om ziekten te voorkomen, eerder dan ze te genezen. Dat concept zou altijd van toepassing moeten zijn in de golfwereld’, aldus nog Godfried Benijts.

Parcours van een zeldzame natuurlijke schoonheid

Eén ding is zeker: de Royal Limburg is en blijft een referentie, en dat meer dan ooit. Het parcours dat in 1966 in het hart van een natuurgebied werd aangelegd, behoort per traditie tot de Belgische top. Het is ook een van de favorieten bij de pro’s. De baan draagt de handtekening van de bekende Britse meesterarchitect Fred Hawtree. Bruno Steensels hertekende enkele bunkers.

Het resultaat mag gezien worden, want de championship course (par 72, 6300m) is een lust voor het oog en voor het spel. De klassieke en uitdagende baan ligt in prachtig natuurschoon: een uniek kader waar de stilte regeert. Het is de enige baan in België waar 18 holes lang geen gebouw in beeld komt. Behalve natuurlijk het clubhouse!

Heel wat holes, die door de heide en de naaldbomen worden afgeboord, ademen een unieke visuele schoonheid uit. Zoals hole 7: een schitterende par 5 waar de drive over een uitbundige vegetatie dient afgevuurd. Ook de 18, die de spelers terugvoert naar het clubhouse, is een schitterende en tactische par 5, met water op rechts van de green. Imponerend, vooral bij matchplay!

Maar eigenlijk hebben alle holes een ziel, zo ook de par 3’s met tal van technische valkuilen en met greens met duizend-en-één welvingen. Dit is Hawtree op z’n best! Op deze baan met veel afwisseling heb je met andere woorden je beste swing nodig om goed te scoren, want elke hole is anders en de techniek is altijd ondergeschikt aan de tactiek.

Deze golfclub, die in 2017 tot Royal werd verheven, verwelkomde in zijn bestaan tal van topcompetities: nationale en internationale. Er zijn om en bij de 1000 leden, waarvan 750 spelende. De meesten komen uit de regio en hernieuwen zich van generatie tot generatie. Onnodig aan te stippen dat zij zeer tevreden zijn en trots op de evolutie van deze referentieclub.

Members Only partner and editor

Comments are closed.