Van 12 tot 15 mei is de Antwerp International Golf Club Rinkven gastheer van de Soudal Open, de nieuwe Belgische afspraak op de Europese proftour. Een niet te missen afspraak voor elke golffan!


De Soudal Open wordt de grote blikvanger van het Belgische golfseizoen. Dit nieuwe toernooi, dat onderdeel is van de DP World Tour (nieuwe naam van de European Tour), gaat door van 12 tot 15 mei op Rinkven. Met een prijzenpot die er mag zijn, want er valt welgeteld twee miljoen dollar te verdienen.

In ons land zijn de sportieve internationale topafspraken op de vingers van één hand te tellen. Er is de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps, de Memorial Van Damme in Brussel, er zijn de wielerklassiekers en de European Open (tennis) in Antwerpen. De Soudal Open ambieert een plekje in deze lijn van excellentie. ‘Het is de bedoeling om er een terugkerende jaarlijkse afspraak van te maken met de beste spelers op de Tour’, aldus Bob Verbeeck, organisator van het toernooi met zijn bedrijf Golazo.

De Belgian Golf Open was lange tijd een blikvanger op de Europese kalender. De eerste editie werd al in 1910 georganiseerd en gewonnen door de Fransman Arnaud Massy. Daarna kroonde het toernooi grote namen van het niveau Walter Hagen, Henry Cotton, Flory Van Donck, Jose-Maria Olazabal, Nick Faldo, Darren Clarke en Lee Westwood. In 2000 en met de laatste Belgacom Open die wijlen John Goossens dierbaar was, zette ons land een stap achteruit. Het duurde tot 2018 en dankzij Thomas Pieters eer België opnieuw op de kaart stond met de Belgian Knockout volgens een hybride formule. De komende Soudal Open is duidelijk veel ambitieuzer. Om te beginnen start het toernooi vanuit een solide structuur, met een multinational die de stevige financiële back-up verzekert. Soudal, Europa’s grootste producent van mastieken, lijmen en PU-schuimen, met hoofdzetel in Turnhout, engageerde zich meteen voor drie jaar (zie ook het interview met oprichter Vic Swerts).

Ook Delen op de eerste lijn

Ook Delen Private Bank, op zijn beurt een trouwe partner van golf in België, staat in dit toernooi mee op de eerste lijn. ‘Wij waren al sponsor van de Belgian Knockout en we hebben geen moment geaarzeld om in te stappen in de Soudal Open. Ons land heeft het geluk om drie grote kampioenen te hebben in de DP World Tour. Het is een echt voorrecht om ze samen aan het werk te zien op Rinkven’, aldus Paul De Winter, lid van het directiecomité van de prestigieuze privébank, die Thomas Pieters en Thomas Detry tot zijn ambassadeurs mag rekenen. ‘Ik ben er zeker van dat zij zich willen tonen voor hun fans. Beiden hebben ontzettend veel talent en kunnen zich perfect mengen in de strijd voor de titel. Wat natuurlijk fantastisch zou zijn…’

Paul De Winter, zelf groot golfliefhebber, volgt de carrière van de twee Thomas’en op de voet. ‘Pieters heeft het jaar ingezet met een fantastische titel in Abu Dhabi, een van de toptoernooien van het seizoen op de DP World Tour. Hij staat weer terug in de top-50 van de wereld en kan dus alle grote toernooien spelen, ook die in de USA. Ik ben bijzonder optimistisch gestemd voor wat betreft het vervolg van zijn carrière. Hij heeft het spel om op alle banen te schitteren en zelfs om majors te winnen. Hij is de voorbije maanden veel volwassener geworden. Ik vind hem ook rustig en beter in zijn vel. Hij wordt ook niet meer opstandig op de baan, maar hij blijft kalm en geconcentreerd. In golf is dat bijzonder belangrijk.’

Paul De Winter heeft ook een grote bewondering voor Thomas Detry. ‘Hij wordt steeds beter en dat op alle niveaus. Het enige wat hij mist om een nieuwe grote stap te zetten is een titel. Maar dat is slechts een kwestie van tijd. Hij zit op de juiste weg.’

Delen Private Bank is al lang actief in de golfwereld. ‘Heel wat klanten zijn golfers. Speciaal voor hen organiseren wij tijdens het seizoen competities waar wij onze ambassadeurs op uitnodigen: Thomas en Thomas, natuurlijk, maar ook Manon De Roey, Savannah De Bock en onze beide hockeyers Arthur en Loïc Van Doren, die trouwens ook uitstekende golfers zijn!’

Topnamen

Bij het afronden van dit artikel staat het deelnemersveld voor de Soudal Open nog lang niet op papier. Zeker van de partij zijn natuurlijk Thomas Pieters, Thomas Detry en Nicolas Colsaerts. Ook de Oostenrijker Bernd Wiesberger en de Spanjaard Rafael Cabrera-Bello – twee Ryder Cup-spelers – hebben bevestigd. ‘Wij doen er alles aan om nog meer toppers van de DP World Tour naar Rinkven te halen. Dat het PGA Championship – de tweede major van het jaar – de week daarop in de USA wordt afgewerkt, speelt natuurlijk niet in ons voordeel, maar indien nodig boeken we wel een privéjet om de betrokken sterren vlotter ter plaatse te krijgen’, aldus toernooidirecteur Michael Jones. We mogen er dus van uitgaan dat enkele vaste waarden van de Europese Tour (en misschien wel daarbuiten) naar het Antwerpse zullen afzakken.

Uit ervaring weten we dat het niet eenvoudig is om in ons land een topgolfcompetitie op poten te zetten. Maar in dit geval staan alle lichten op groen. Ook de DP World Tour (hoofdsponsor van het Europese circuit) sponsort het toernooi. Als vertrouwensboost kan dat tellen. Het is nu aan het Belgische golfpubliek – en dan vooral aan de 75.000 aangesloten leden bij de federaties – om deze buitenkans aan te grijpen en van Rinkven van 12 tot 15 mei ‘the place to be’ te maken.

Members Only partner and editor

Comments are closed.