Yurtdışı Yatırım

De Royal Golf Club des Fagnes is een echt instituut en een magische bestemming bij zonnig weer. Op naar de heuvels rond Spa!


Specialisten zijn het erover eens: de Royal Golf Club des Fagnes behoort tot de mooiste golfclubs van het land. Deze oase van rust ligt te midden een prachtige natuur in de heuvels rond Spa, meer bepaald in Balmoral. Het lijkt alsof de tijd er stilstaat. De vogels hebben het er naar hun zin en datzelfde geldt voor de fans van birdies. In de zomermaanden kunt u inderdaad geen betere plek dromen om de stadsdrukte te ontvluchten en te herbronnen in een groene omgeving. Met vlakbij natuurlijk ook het eclectische en hartverwarmende Spa. Deze bakermat van het thermalisme, kandidaat voor erkenning als Unesco Werelderfgoed, heeft alles om de bezoeker te bekoren: hotels, restaurants, casino, festivals, parken, autoraces… Bovendien nodigt Spa telkens opnieuw uit om de omgeving te voet of met de fiets te verkennen.

Getekend Tom Simpson

Spa heeft de swing altijd in het bloed gehad. Zo blijkt uit de archieven dat er al op het einde van de 19e eeuw gegolft werd op de hippodroom van La Sauvenière. Het huidige golfparcours dateert dan weer uit 1930. Dat het nog altijd picobello oogt, heeft in de eerste plaats met zijn ontwerper te maken, want dat is niet minder dan architect Tom Simpson. We kennen deze Britse legende ook van andere meesterwerken in België (Antwerp, Ravenstein, Hainaut, Sart-Tilman,…) en in het buitenland (Morfontaine, Chantilly Old, Sunningdale, Ballybunion, Hardelot,…).

De championship course, die door eeuwenoude bomen wordt omgeven, getuigt van een klassieke scholing. Door zijn subtiele tekening geldt zij bij puristen als een referentie. Het is derhalve niet verwonderlijk dat de Open de Belgique er acht keer doorgang vond. Ondanks het golvend reliëf van de regio speelt de baan van een gemiddelde lengte (5928m) relatief vlak. Het is een ‘inland’ die de speler uitnodigt om zijn beste techniek te tonen en alle clubs in de tas te gebruiken. Fairways als groene tapijten, talloze doglegs, intelligent geplaatste bunkers op strategische plaatsen, greens even snel als bij de buren in Francorchamps: de golfer die van een uitdaging houdt, komt hier aan zijn trekken!

Dat Spa geregeld genoemd wordt als een van de beste ‘old courses’ in Europa is dan ook niet toevallig. ‘De speler beweegt zich door een magische omgeving: in het bos op de eerste 9 holes, in de vennen op de laatste 9. Het landschap is prachtig, maar opgelet: dat geldt ook voor de technische en tactische uitdaging. Om goed te scoren, moet men precies slaan en de nodige subtiliteit aan de dag leggen’, waarschuwt clubvoorzitter Daniel Immel.

Een aantal holes zijn legendarisch. Zoals de 2, een korte par 3 waar men met een chirurgische precisie moet uitpakken. Hole 5 is een par 4 van ruim 400m van de back tees en vereist een perfecte drive om in twee op de green te geraken. En hole 13, een par 5 van meer dan 500m, behoort tot de meest majestueuze in België. ‘Hole 6, de korte par 3 van 120m, met een green beschermd door water en bunkers, wordt momenteel gerenoveerd. Eens afgewerkt wordt hij, meer dan ooit, een van onze “signature holes”’, belooft vice-voorzitter Philippe Ghem.

Privaat en open

De Royal Golf Club telt momenteel 630 leden die voornamelijk uit de regio komen. Het is en blijft een familiale club die zweert bij mooie, traditionele waarden. ‘Zoals de meeste clubs in het land hebben wij de voorbije maanden een groeiend enthousiasme voor de golfsport ervaren. Daardoor zijn we plots zo goed als vol. Wij willen immers niet verder gaan dan 650 leden om ons DNA te beschermen en de kwaliteit die we bieden.’

De tegelijk private en open RGCF blijft trouw aan zijn filosofie en zijn reputatie. ‘Wij zijn een club van leden voor leden. Maar tegelijk ontvangen wij natuurlijk ook bezoekers via een dynamische politiek van greenfees en pakketten die zijn afgesloten met het Office du Tourisme of met partnerhotels.’

We herhalen het: deze club in Spa is een ideale bestemming, die in de zomer een magische sfeer uitstraalt. ‘Ons performant sproeisysteem houdt de fairways en de greens altijd groen, zelfs bij grote hitte. Dat is en blijft een belangrijke troef wanneer men de bal neerlegt op de tee van de eerste hole…’

De greenfee-tarieven zijn redelijk te noemen. In het hoogseizoen reiken ze van 75 euro (maandag) tot 95 euro (weekend). Voor de late namiddag (start na 17 uur) worden speciale tarieven aangeboden.

Tijdens de week opent de club geregeld de deuren voor commerciële competities van buitenaf. De meest prestigieuze bedrijven komen inderdaad graag langs op dit sterrenparcours en in dit stukje België dat rust en sereniteit uitstraalt. ‘Wij zijn ook geregeld gastheer voor caritatieve toernooien die niet-leden de kans bieden om onze mooie baan te ontdekken voor een goed doel’, aldus nog Daniel Immel.

Het spreekt voor zich dat ook het clubhouse, dat recent volledig werd gerenoveerd, aansluit bij deze epicurische sfeer. De cultus van de 19e hole wordt er op een passende manier in eer gehouden. Dit clubhouse geldt dan ook als het beste adres van de regio, met een groot terras dat uitnodigt om van het ‘Made in Spa’-leven te genieten. Of u een glas komt drinken of à la carte komt eten: Maximilien Grosdent en zijn team maken elke verwachting waar.

Waar wacht u eigenlijk nog op om u te laten verleiden door deze verleidende excursie naar de greens van Spa en door dit kleine stukje van het paradijs?

www.golfdespa.be

Members Only partner and editor

Comments are closed.