Nauwelijks drie jaar na de opening heeft The National in Sterrebeek zich al opgewerkt tot een echte must. Het dankt die status in grote mate aan zijn uitdagend parcours.


The National Golf Brussels werd in 2017 ingehuldigd en wordt beter met de jaren – zoals een topwijn. In de ogen van heel wat kenners is deze baan zelfs uitgegroeid tot de meest uitdagende ‘championship course’ van België. ‘Mijn grote droom is dat zij ooit gastheer wordt van een groot international proftoernooi’, bekent architect Bruno Steensels.

The National, die werd uitgetekend op de voormalige hippodroom van Sterrebeek, is een van de mooiste recente golfverhalen in ons land. Het parcours is een klassieke ‘inland links’. ‘De baan speelt redelijk vlak, maar de vele golvingen maken de holes bijzonder strategisch. Er zijn een 50-tal bunkers, daar waar de ballen landen en rond de greens. Er zijn ook een aantal waterhindernissen die de uitdaging bemoeilijken. De rough kan stug zijn. En de wind speelt natuurlijk een doorslaggevende rol’, aldus Bruno Steensels.

De back tees (par 72 van ruim 6600m) zijn bedoeld voor de competities van een zeer hoog niveau. Tegelijk werden op elke hole vijf afslagzones voorzien die de lengte van de baan moduleren. ‘Iedereen kan er dus op zijn manier van genieten en dat ongeacht hun handicap.’

“Bescheidenheid”

De baan doet ietwat denken aan de Golf National in Parijs waar in 2018 de Ryder Cup werd gespeeld. ‘Voor de speler is het belangrijk om de juiste tactiek toe te passen en de nodige bescheidenheid aan de dag te leggen, want elke hole is anders. Om een mooie kaart te scoren moet je dus goed nadenken en voor elke slag de juiste stok uitkiezen.’

Een aantal holes enten zich meteen op het netvlies, zoals hole 2 (korte par 3, met een stevige waterplas voor de green), hole 4 (volgens velen de moeilijkste), hole 14 (waar tactisch overleg een must is) en natuurlijk hole 18 (indrukwekkende par 5 die finisht op een green in de vorm van een schiereiland).

In Sterrebeek liet Bruno Steensels, die wereldwijd al zo’n 80 banen ontwierp, zijn passie voor de golfsport de vrije loop. ‘Eigenaar Frank Monstrey gaf mij “carte blanche”. Dat is een zeldzame luxe. Ik ben dus vertrokken van de bestaande natuur en liet grondwerken uitvoeren om de golvingen te accentueren en de natuurlijke drainage te bevorderen. Verder besteedde ik heel wat aandacht aan de greens. Die zijn over het algemeen vrij moeilijk wanneer de hole relatief gemakkelijk speelt en omgekeerd. Ook daar is het de bedoeling dat zowel de scratch speler als de beginner zich amuseert.’

Ongeveer 1000 leden

Het resultaat mag in elk geval gezien worden, want de beoogde triptiek werd perfect ingevuld: een ideale site voor golf, een ontwerp dat aansluit bij de omgeving en een kwalitatief hoogstaand onderhoud. Zelfs in hartje winter liggen de fairways en de greens er perfect bij. ‘Dat komt in de eerste plaats door het specifieke karakter van een links, maar ook door ons ingenieus systeem van natuurlijke drainage, waardoor het gras het regenwater zeer snel kan opnemen. Zelfs na een zwaar onweer kan men na een halfuur zonder problemen alweer de baan op!’

Vandaag is The National ongeveer 1000 leden rijk. Tegelijk opent het zijn deuren ook voor gastspelers en een aantal commerciële competities. De compacte 6 holes – binnenkort uitgebreid tot 9 holes, red. – laat beginners toe om aan hun swing te werken. Het golfaanbod wordt vervolledigd met een practice op twee verdiepingen (waar Thomas Detry geregeld een balletje komt slaan) en een Academy. Er bestaan plannen voor de eventuele aanleg van 9 bijkomende holes.

Gedroomde clubhouse

Met zijn schitterend groen terras, dat naar het zuiden is gericht, plaats biedt voor 160 gasten en uitkijkt op de putting green, is het clubhouse een gedroomde locatie voor de 19e hole, een business lunch of een traditioneel diner. ‘Wij bieden keuze uit een snelle restauratie, een meer klassieke brasseriekaart en tapasgerechten. De keuken is alle dagen en alle avonden geopend, behalve op maandag’, aldus Catharina Monstrey, verantwoordelijk voor het horecagedeelte. Binnen versterken het restaurant, de bar en de bibliotheek elkaar tot een trendy en elegant geheel, waar het goed is om de wereld te verbeteren en zijn scorekaart te analyseren.

Kers op de taart: sinds enkele weken maakt de buggy-bar op het parcours het mogelijk om zijn dorst en kleine honger te lessen. Op het menu: broodjes, croques en gekoelde dranken, tot en met champagne voor wie een hole in one heeft te vieren. Een service zoals men die kent van de exclusiefste clubs in Florida!

Verder herinneren we eraan dat The National kadert in een groot concept van 75 ha, met een woonzone waar al druk gebouwd is (villa’s, huizen, appartementen met het label Sterea) en een boetiekhotel met 90 kamers (in de afwerkingsfase). Binnenkort wordt dit epicurisch adres trouwens verder uitgebreid met een wellnesscenter David Lloyd, met zwembaden, tennis- en padelcourts.

Members Only partner and editor

Comments are closed.