Iedereen aan tafel! Members Only nodigt u graag uit naar enkele nieuwe of bekende adressen.


Toucan: te land en te zee

In Elsene, meer bepaald op de mooie Louis Lepoutrelaan, kiest Toucan voor het land en de zee. In beide gevallen is de smaakbeleving verzekerd, want beide restaurants zijn al jaren een referentie. In Toucan sur Mer komt het trendy en epicurisch cliënteel voor de ‘vis van de dag’ (binnenkort de Sint-Jacobsvruchten!) en de naar verluidt beste zeevruchtenschotel van de stad. Het decor is maritiem, de sfeer jodiumrijk. Hier ligt Bretagne als het ware om de hoek. In Toucan Brasserie is de kaart klassiek en mediterraan, met heerlijke suggesties die meedeinen op de seizoenen. Gans Brussel bericht met lof over het stoofpotje van inktvis, het gerijpte vlees en de wildbereidingen. In beide huizen is de wijnkaart perfect afgestemd op de gerechten. Dat alles in een chique en gezellige sfeer. Terrassen voor de zonnige dagen, perfecte service, valet parking en zaal voor banketten: dit adres onder leiding van de emblematische Jean-Michel Hamon en Charlotte Resimont is een must die onverwijld een reservatie wettigt.

www.toucanbrasserie.com


Lola: de stempel van Litvine

Dit is al 25 jaar een absolute topper op het mythische Zavelplein in hartje Brussel. Lola draagt die ervaring ook met stijl. De emblematische brasserie, die onlangs door de familie Litvine werd overgenomen, heeft inderdaad alles om zowel de vaste klant als de toevallige passant te bekoren. Chique en ontspannen sfeer, heldere zaal, gezellig en beschut terras, attente service: hier voelt iedereen zich meteen thuis. De kaart evolueert met de seizoenen, maar blijft trouw aan zijn DNA met een klassieke maar inventieve keuken. Simpel, maar verfijnd. De Belgische specialiteiten staan voorop met de onmisbare, huisgemaakte garnaalkroketten, de ravioli van kreeft, de vol-au-vent van gevogelte en kalfszwezerik, de kabeljauw met handgepelde grijze garnalen en zijn heerlijke puree. Epicurische fijnproevers laten zich ongetwijfeld ook verlokken door de gekruimelde krab, de gebakken sliptongetjes en, als dessert, de chocoladetaart of de traditionele dame blanche. Ook de wijnkaart, die gevarieerd is en keurig geprijsd, is een aanrader. Samengevat: een Huis (7/7d open) dat de Litvine-stempel alle eer aandoet en waar het altijd lekker toeven is.

www.lolarestaurant.be


Maxime Colin: componist en uitvoerder

In Kraainem, meer bepaald in het Jourdainpark tussen het kasteel en het meer, verschuilt zich een rasechte gastronomische topper. Chef en fornuisartiest Maxime Colin (ex-Villa Lorraine) is inderdaad een echte smaakspecialist die zijn talenten tot een symfonie verwerkt en vertrouwt op zijn inspiratie. Nadat de gast zijn menu heeft gekozen (3 tot 6 gangen) laat hij zich meenemen op een smaakvolle reis die met passende wijnen wordt begeleid. Als een koning te rijk! Klassiek en origineel. En met het product altijd in pole position, dat spreekt voor zich. Tegelijk ontdekt men in elk gerecht de creatieve toets van een gepassioneerde chef die durft. Vier kleine privézalen, zomerterras, business lunch op het middaguur, salon voor privébanketten: het plaatje is helemaal af. Tenzij misschien dan die eerste ster. Maar die zou er snel moeten komen…

www.maximecolin.be

Relais St Job: een echte klassieker

Het is een van de meest emblematische en authentieke brasserieën in Brussel. Heelder generaties strijken er neer om te genieten van de familiale sfeer, de klassieke en royale kaart, het prettig onthaal. Le Relais op het Sint-Jobsplein behoort dan ook tot het Ukkelse patrimonium. Dit Huis, dat op een passionele manier geleid wordt door Thierry Groeteclaes, is een ideale stop voor een lunch met collega’s, een diner met vrienden, een familiefeestje of, gewoonweg, een lekkere ‘made in Belgium’-maaltijd tegen democratische prijzen. De kaart, die zeer volledig is, biedt datgene wat de gemiddelde Brusselaar lust. Dat betekent typische gerechten, zoals tomaatgarnaal, garnaalkroketten, mosselen, ribstuk, kalfsniertjes, baarsfilet met witte boter, kabeljauw met mousselinesaus, gewonnen brood met gekarameliseerde appels… Ook de wijnkaart, die met veel zorg door de baas – groot liefhebber van biodynamie – is samengesteld, zal de kenners niet teleurstellen. Met een aanpalende banketzaal en een groot verwarmd terras op het dak beantwoordt Le Relais aan alle verwachtingen en dat 7/7d van ’s middags tot 23.30 uur. Sinds kort is er naast het restaurant ook een traiteur. U vindt er talrijke brasseriegerechten om mee te nemen alsook een mooi aanbod van lekkere wijnen.

www.relaisstjob.be


Brinz’l: discrete kwaliteit

Ziehier een bescheiden adres. Brinz’l, in de kleine Karmelietenstraat in Ukkel, richt zich inderdaad in de eerste plaats tot de liefhebbers van een lekkere keuken en van mooie producten. Ladychef Laure Genonceaux buigt er zich sinds 2015 over een gevarieerde keuken die zich laat inspireren door de seizoenen en door haar aangeboren talenten. ‘Waar ik het meest trots op ben, is dat ik mijn eigen baas ben geworden. Ik heb maar één doel en dat is het mijn gasten naar de zin maken’, zegt ze.

Daarin slaagt ze met glans, want de kaart is een lofzang met een groot palet aan smaken. De visgerechten worden klassiek bereid, zij het telkens met een originele touch, zoals bij de tongfilet/ravioli met spinazie/oester- en algenboter of de kabeljauwrug/gebakken inktvis/geconfijnte pepers/emulsie van chorizo. Het viergangen verrassingsmenu accentueert de magie. De service wordt aangevuld met een menu van meeneemgerechten (zeer trendy in deze tijden). Tot slot nog dit: de lijst van de ‘huiscocktails’ vertoont onmiskenbaar een vleugje Mauritius, het land waar Laure geboren werd. Wist u trouwens dat Brinz’l, Mauritiaans is voor ‘aubergine?

www.brinzl.be

Members Only freelance reporter

Comments are closed.