Heldere lijnen, mooi uitgetekende meubels, kwaliteitsmaterialen: het prestigieuze interieurmerk Dominique Rigo nodigt ons uit om na te denken over hoe we vandaag de dag willen leven. Een gerenommeerde expertise in 20e-eeuws design, doorgegeven van vader op dochters.


50 jaar geleden besloot Dominique Rigo zich toe te leggen op design, vooral van Italiaanse en Scandinavische oorsprong. Die evolutionaire opvatting van hedendaags meubilair werd ingegeven door Mies van der Rohe’s beroemde ‘Less is more’, dat ook vandaag de dag nog steeds de toon zet. Terwijl veel van zijn collega’s met de loop der jaren zijn verdwenen, heeft Rigo de decennia en de maatschappelijke evoluties zonder een schrammetje overleefd. Met een duidelijke smaak voor sobere, tijdloze designmeubelen en 20e-eeuwse ‘klassiekers’.

Wat hem anders maakt? De keuze! Het is onmogelijk om in zijn showroom in Ukkel niet iets te vinden dat perfect in uw interieur past. Dominique Rigo: ‘Ik heb altijd voor modern gekozen, maar alleen als dat synoniem is met comfort, functionaliteit en duurzaamheid (…) Paradoxaal genoeg hou ik ook van klassiek, maar dan wel een heruitgevonden klassiek en hierdoor zeer eigentijds. Sommige designmeubelen zijn nooit weggeweest uit mijn showroom, zoals de Lounge Chair (Vitra) van Charles en Ray Eames die in 1956 is ontworpen en geregeld wordt geüpgraded, de zetel LC2 (Cassina) van Le Corbusier en de lamp Tizio (Artemide) van Richard Sapper. Designiconen die nog steeds in productie zijn en tijdloos zijn geworden.

Wat de afgelopen 50 jaar het meest veranderde in design? ‘De kwaliteit’, antwoordt Rigo. Heel wat merken doen concessies aan de kwaliteit. Toen ik begon, ging een goed gemaakt meubelstuk een leven lang mee. Dat is nu niet altijd meer het geval.’

Van vader op dochters

Dominique Rigo studeerde architectuur aan Saint-Luc. Toen hij ter gelegenheid van een eerste project de directie van Knoll ontmoette, was het liefde op het eerste gezicht! Hij legde zich toe op de verkoop van designmeubelen en ruimtelijke inrichting (zowel privé als openbaar) en speelde zo een belangrijke rol in de opkomst van design in België en de ontwikkeling van de hedendaagse stijl.

Sinds enkele jaren werken zijn dochters nauw met hem samen en verzekeren de aflossing. Charlotte Rigo kwam in 1995 bij het familiebedrijf na haar studies voor binnenhuisarchitecte. Zij bracht een vernieuwende dynamiek in de zaak, vooral in het beheer van interieurprojecten, zowel in België als in het buitenland. Haar jongere zus Mélanie is verantwoordelijk voor de communicatie en het ‘Dominique Rigo imago’. De verhouding tussen de verkoop van meubelen en het werk van het Design Office? Die is min of meer 60/40. Klanten komen vaak niet alleen om een bankstel te kopen, maar zijn dikwijls ook vragende partij voor een meer globale ‘oplossing’, een gepersonaliseerd project.

En hoe gaat het met het design ‘Made-in-Belgium’? ‘Mijn vader, mijn zus en ik’, zegt Charlotte Rigo, ‘hebben altijd een zwak gehad voor Belgisch design, niet in het minst omdat heel wat Belgische ontwerpers voor enkele van de grootste internationale ontwerpers actief zijn. Zo vroegen we Xavier Lust een paar jaar geleden om speciaal voor ons een kleine oplage van zijn baobab kapstokken te lanceren, omdat MDF Italia ze niet langer produceerde. We presenteren regelmatig een selectie van objecten en kleine bijzetmeubelen die onze meubels verrijken en ook jongere klanten aantrekken. Zoals de emblematische Wooden Dolls (Vitra) van Alexander Girard (1907-1993), een familie handbeschilderde houten figuurtjes met naïeve mens- en totemdierfiguren.

Lounge Chair Special Edition

De immer trendy Dominique Rigo etaleert momenteel de Eames Lounge Chair Special Edition 2023 (Vitra) die bekleed werd met een gloednieuwe stof. Een limited edition. Deze beroemde stoel werd in 1956 ontworpen door Charles en Ray Eames, pioniers van organisch design. Het is een ‘schelp’ van kostbaar hout met (afneembare) dikke leren bekleding en een draaivoet op vier alu poten. Hij wordt (bijna) altijd vergezeld door de voetensteun Ottoman. Met de lancering van deze stoel zetten de Eames een nieuwe standaard: de Lounge Chair was lichter, moderner, comfortabeler en eleganter dan de conventionele clubzetel. Vandaag stelt Vitra een nieuwe versie van zijn bestseller in een donkergroene Phlox stoffen bekleding. Deze wordt gecombineerd met een kuip in Boliviaanse palissander. Phlox 01 is een zachte velours. Een ontwerp van de Belgische designer Raf Simons voor Kvadrat. Het wordt exclusief verkocht door Dominique Rigo. De eerste kopers worden niet alleen verwend met een klein cadeautje (de Eames House Bird van Vitra), maar zij krijgen ook de gelegenheid om de personalisatie van hun unieke stuk te volgen tijdens een uitzonderlijk ‘Lounge Chair Atelier’ bij Dominique Rigo. Zij ontvangen eveneens een echtheidscertificaat. Deze Lounge Chair Special Edition 2023 is slechts verkrijgbaar tot 31 januari 2024. Men zegge het voort.

Members Only freelance reporter

Comments are closed.