Het domein Fuori Mondo ligt in de golvende valleien van het maritieme Toscane en wordt al een 12-tal jaar geleid door de Belgische wijnbouwer Olivier Paul-Morandini. Beginnersgeluk of niet: zijn topwijnen komen tot stand op de meest natuurlijke wijze ter wereld. Focus.


Die vrijdagmiddag in de Toucan-Brasserie in Elsene. Jean-Michel Hamon, de eigenaar des huizes, loopt tussen de tafels door en groet onderweg passanten en vaste klanten. Met meer dan 30 jaar excellentie op de teller van dit Huis zijn er al dat veel. Een van hen spreekt hem aan. Hij wacht op een vriend en heeft zijn zinnen gezet op een mooi tussenribstuk dat vier weken gerijpt heeft en een plekje kreeg op de lijst met suggesties van chef Cyril Jolivet. Hij wil daar graag een verrassend goede fles bij.

Zoals altijd wanneer hij praat over dingen en mensen die hij koestert, lichten de ogen van de baas op. Want ja: hij heeft een precies idee van de wijn die zijn nieuwsgierige en gretige gast zeker zal bevallen. De Bretoense restaurateur kent de meeste van zijn leveranciers persoonlijk, want hij selecteert de producten die bij hem op tafel komen met de grootst mogelijke zorg. Door een Libero te suggereren, een rode wijn uit het domein Fuori Mondo, neemt hij zijn toehoorder mee naar een regio die hem nauw aan het hart ligt: de Marenne, dat ongerepte stukje Toscane bij de zee.

“Laatbloeier wijnboer”

Dit wijndomein in de heuvels en vlakbij de kust geniet niet enkel van een verfrissende zeebries, maar ook van een gediversificeerde flora en fauna met aparte geuren. Vanaf bepaalde percelen van het domein kan men er zijn blik laten dwalen over het schiereiland Punta Ala, de eilanden Giglio en Elba, en bij helder weer soms de toppen van Corsica. ‘Wat de wijn betreft: de terroir heeft een eigen identiteit, maar de mensenhand is er even belangrijk’, verduidelijkt Jean-Michel Hamon. Daarmee kadert hij meteen ook het aandeel van domeineigenaar Olivier-Paul Morandini.

Niets liet veronderstellen dat deze Belgische ‘laatbloeier-wijnboer’ zijn centen zou investeren in een wijndomein en daar sublieme Toscaanse wijnen zou produceren. Maar omdat het leven soms vreemde kronkels heeft, belandde de stichter van de vereniging die het Europese noodnummer uitwerkte op een mooie dag in 2003 in dit droomlandschap waar hij enkele lokale wijnen degusteerde. De verliefdheid was van die orde dat de jonge voorzitter van 112 er zo snel mogelijk terug wilde keren voor de sfeer en de wijn. Hij liet zich enkele seizoenen lang door de vorige – intussen overleden – eigenaars initiëren in het beheer van het wijndomein dat hij in 2010 overnam. Daarmee ging een levensdroom in vervulling en kon hij zich eindelijk vestigen op zijn 4 ha groot domein.

“Te drinken met mate, maar wel met passie!”

Omdat hij geen zoon of kleinzoon is van een wijnbouwer kiest de nieuwkomer voor een didactische aanpak. Zo vinificeert hij een voor een de twaalf druivensoorten van zijn percelen in verschillende vaten; op die manier kan hij ze individueel proeven voor het assembleren. Op het menu: Sangiovese (typisch voor Toscane), Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc (de verplichte klassiekers), en verder ook Alicante, Ciliegiolo, Colorino en andere lokale druivensoorten met een karaktersterke toets. Het resultaat is dermate overtuigend dat hij beslist om enkel de monocépage-vaten te vinificeren. Omdat de toekomst van de aarde hem dierbaar is, maakt hij het domein helemaal bio en legt hij de lat nog hoger door de principes van de biodynamica toe te passen. Dat betekent dus geen chemische componenten bij de vinificatie.

‘Ondanks de rijkdom van de wijnen doe ik er altijd alles aan om op een frisse noot te eindigen. Het werk van de bodem, de correcte maturiteiten en een beperkte extractie resulteren in een rijping die het fruit in de wijn naar voor laten komen’, vat hij samen.

En het resultaat is geweldig! Ook Catherine Mathieu, de bazin van het vroegere sterrenrestaurant Cuisinémoi dat vervangen werd door Pépite, de dynamische eetkelder in Namen, bezweek voor deze wijnen. De analyse van deze sommelier-emeritus: ‘In tegenstelling tot heel wat Toscaanse topwijnen met een doorgaans zware structuur excelleren deze van Fuori Mondo door hun lichtheid en hun toegankelijkheid, hun zachtheid en hun elegantie.’

Momenteel wacht Jean-Michel Hamon met ongeduld op zijn kisten Coquelicoter waarvan hij quasi de exclusiviteit heeft voor België; een cuvée die zich aankondigt als fruitig en zomers. Te drinken met mate, maar wel met passie!

www.fuorimondo.com
www.toucanbrasserie.com
www.pepite-resto.be

Members Only freelance reporter

Comments are closed.