Geen tekort aan goede adressen in de hoofdstad. Met de feestdagen voor de deur nodigen wij u uit om een aantal inspirerende restaurants te (her)ontdekken.


Wanneer de winter aanbreekt, warmt de levensgenieter zich graag op aan lekkere binnen- en buitenlandse specialiteiten. In dit artikel staan we stil bij Brussel en enkele restaurants – naast vele andere – waar het goed toeven is.

« Aux Armes de Bruxelles »

Aux Armes de Bruxelles is en blijft een van de meest emblematische restaurants in het centrum van de hoofdstad. Een feestvierend restaurant bovendien, want dit jaar viert het zijn 100e jaar ten dienste van de Belgische gastronomie. Het is inderdaad hier dat het concept werd bedacht van mosselen geserveerd in een stoofpot! Met zijn twee sferen – de levendige brasserie aan de ene kant en de gezellige ‘Rotonde’ met de prachtige glas-in-loodramen aan de andere kant – is dit etablissement een van de beste ijkpunten voor lekker Belgisch eten. Cedric Callenaere leidt de keuken met evenveel respect voor de traditie als voor de kunst om de grote klassiekers van het huis nieuw leven in te blazen. Hiertoe behoren onder andere de beroemde salade Veulemans, de fantastische mosselen in witte wijn en room, de vol au vent en de onvergetelijke en spectaculaire pannenkoeken geflambeerd met Mandarine Napoléon. Een huis vol geschiedenis.

www.auxarmesdebruxelles.com

« Toucan »

In Elsene, meer bepaald aan de mooie Louis Lepoutrelaan, heeft Toucan een land- en zeeversie voor het plezier van de smaakpapillen. Beide restaurants, gerund door Jean-Michel Hamon en zijn dochter Charlotte, zijn een referentie in hun genre. Bij Toucan sur Mer is het decor marien en de sfeer jodiumhoudend. Het trendy en epicuristisch cliënteel smult van de ‘vis van de dag’ en, naar verluidt, van de beste zeevruchtenschotels van de stad. Voor wie oesters en schelpdieren op het menu zet tijdens de feestdagen is dit ‘the place to be’, hét ultieme adres! In de Toucan Brasserie is het menu zowel klassiek als mediterraan, met heerlijke suggesties al naargelang het seizoen. Vooral de cassolette van chipirons (kleine inktvis), de gerijpte vleeswaren en de wildbereidingen maken elke Brusselaar blij. In beide huizen sluit de wijnkaart wonderwel aan op de gerechten en op de chique, warme sfeer. Alle dagen open. Valet parking.

www.toucanbrasserie.com

« Le Relais Saint-Job » 

Le Relais Saint-Job is een van de meest emblematische en authentieke brasseries van Brussel. Mensen komen hier van generatie op generatie voor de familiale sfeer, het klassieke menu en het vriendelijk onthaal. Le Relais op het Sint-Jansplein behoort echt tot het Brusselse erfgoed! Het restaurant, dat met passie wordt geleid door Thierry Groeteclaes, is ideaal voor lunch met collega’s, diner met vrienden, een familiefeest of gewoon lekker eten ‘made in Belgium’ tegen democratische tarieven. De menukaart is die van de Brusselaar, met typische gerechten (kroketten en tomaten met garnalen, mosselen, riblapje, kalfsniertjes, zeebaarsfilet met witte boter, kabeljauw met mousseline, wentelteefjes met gekarameliseerde appelen…). De wijnkaart zal de kenner niet teleurstellen! Met een aparte banketzaal en een groot verwarmd terras op het dak lost Le Relais 7 dagen op 7 alle verwachtingen in (keuken van ’s middags tot middernacht). Naast het restaurant biedt de traiteur vele gerechten van de brasserie aan om mee te nemen en – dit is nieuw – ook een kleine kwalitatieve restauratie (planken, tapas, salades, soep,…). Deze wordt nu geserveerd op hoge tafels tegen zeer aantrekkelijke prijzen. U vindt overdag geen betere plek voor een hap uit het vuistje!

www.relaissatjob.be

« La Table de Mus »

In het hart van Brussel, tussen de Zavel en de Grote Markt, is La Table de Mus ‘the place to be’. Dit adres, dat zowel door plaatselijke klanten als toevallige fijnproevers wordt bezocht, bestaat al zes jaar, en is trendyer dan ooit. De tweegangenlunch voor 28 euro of het 7-gangenmenu voor 99 euro? Er is voor elk wat wils. ‘We surfen op de heruitgevonden Franse keuken en gebruiken seizoensproducten van hoge kwaliteit’, vat eigenaar Mustafa Duran (alias Mus) samen. Vandaar geen steak met frietjes op de suggestielijst en ook geen moleculaire keuken met twee radijsjes! De gerechten – echte creaties – zijn origineel, zoals het perfecte ei met truffels, het lamsvlees met drie bereidingen, de hindenootjes met wilde paddenstoelen en de chocolade ‘surprise’. De wijnkaart, die enkele parels bevat, past perfect bij de gerechten. Kortom, een plek om te ontdekken en te genieten, maar vergeet wel niet om te reserveren!

www.latabledemus.be

« The 1040 »

U vindt The 1040, een trendy, kwalitatieve en moderne brasserie, op het prachtige Jourdanplein en meer bepaald in de lounges van hotel Sofitel Europe. De bijzonder mediagenieke chef Jean-Philippe Watteyne biedt er een menu aan met klassieke Belgische accenten en een hedendaagse toets. Paling in het groen, duivenei op 63°, assortiment kroketten, tomaat-garnaal, viswaterzooi, vol au vent, blinde vinken: iedereen vindt wel iets naar zijn smaak in het gezellige en design kader waar het goed toeven is. Sommige desserts zijn echte musts, zoals ‘Le Merveilleux by Jean-Philippe’, de cacaobol en de Brusselse wafel. De bar bij de ingang laat keuze uit heerlijke cocktails en ambachtelijke bieren ‘made in Belgium’: ideaal om de eetlust op te wekken of de maaltijd te verlengen. Elke dag open. Privé parking.

www.the1040.be

Members Only freelance reporter

Comments are closed.