Op zijn 53e startte David Errera in Linkebeek een bedrijfje op van permacultuur-tuinbouw. Het accent ligt op producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals scheuten, sla, venkel, tomaat, raap en rode biet. Zijn klantenbestand omvat naast particulieren ook prestigieuze restauranthouders.


Als economist van opleiding en specialist in het bankwezen liet niets veronderstellen dat David Errera op een dag groenteboer zou worden. En toch… Zes jaar geleden was deze gepassioneerde autodidact zijn klassieke werkomgeving beu en besloot zich om te scholen in een sector die veel dichter aansloot op zijn aspiraties: permacultuur. ‘Een drastische heroriëntatie, zoveel is zeker, en ik wilde daar ook niet zomaar aan beginnen. Daarom volgde ik een opleiding en verdiepte ik me in een businessmodel dat zou kunnen werken.’ En zo kreeg het idee langzaam vorm om op enkele mini-percelen van een hoeve in Linkebeek groenten te gaan kweken.

Errera’s project steunt op drie pijlers: directe verkoop, bescheiden investeringen en de selectieve productie van groenten met een hoge toegevoegde waarde, maar met een korte bewaartijd om hun versheid te garanderen. Omdat toen net een projectoproep werd gelanceerd om de voedselzelfvoorziening in Brussel te verbeteren, zag Errera zijn kans schoon. Hij stortte zich in het avontuur en kon daarbij rekenen op de steun van de Université Libre de Bruxelles. En zo wordt ‘Cycle Farm’ geboren!

 

Kwaliteitsproducten

Met de steun van een partner die ervaring heeft in de groenteteelt kan hij enkele klanten-restaurateurs overtuigen. Daarbij onder meer Jean-Michel Hamon, baas van Toucan Brasserie en Toucan sur Mer. Cycle Farm wordt al snel een must voor kenners die verzot zijn op natuurlijke kwaliteitsgroenten. Door de coronacrisis wordt het elan enigszins afgeremd, maar dat belet David Errera niet om een winnende koers te varen. Hij maakt ook indruk met de grote diversiteit van zijn producten. ‘Ik werk voornamelijk met kleine bladgroenten, zoals mosterdscheuten en Italiaanse raapsteel, en ook met snelgroeiende groenten, zoals sla, venkel, Chinese kool, raap, rode biet. Eigenlijk met alles wat klein is en snel verkocht kan/moet worden.’

Tegelijk richt hij zich ook op producten met een permanente groei. Zo zijn z’n tomaten al een begrip in gans Brussel. ‘Verder zijn er ook komkommers, courgetten, patissons, pepers… En intermediaire groenten, zoals wortelen, mini prei, look, jonge uitjes. Maar geen sjalotten en ook geen aardappelen. Groenten die voor één euro per kilo verkocht worden en lang bewaren, vereisen te veel handwerk…’

Beter dan bio!

Errera’s bedrijfje is helemaal mee met de tijd. Het sluit ook aan op de ecosystemen die de biodiversiteit respecteren. ‘Onze producties zijn niet gecertificeerd, maar eigenlijk zijn ze beter dan bio. Zo gebruiken wij nooit pesticiden en ook geen zeilen. Als er bijvoorbeeld slakken zouden opduiken, halen wij die met de hand weg. Zo’n aanpak is natuurlijk alleen maar mogelijk wanneer je zoals wij op kleine oppervlakten actief bent…’

De dichte begroeiing van de groenten helpt om heel wat problemen te voorkomen. ‘Op die manier ontstaat een soort luifel die onkruid belet om zich te installeren. Sterker: door de dichtheid te verdrievoudigen, wordt de onkruidbestrijding zelfs vermeden. Als wij de bodem omspitten, doen we dat slechts op een dikte van drie centimeter. Hierdoor blijven de insecten die er anaeroob leven behouden. Hun vertering werkt als een stikstofgenerator en verrijkt de bodem. Hiervoor gebruiken wij onder meer een woelvork. Die heeft bovendien het voordeel dat men bij het bewerken van de bodem en in tegenstelling tot de schop de rug recht kan houden.’

De planning van de aanplantingen gebeurt met passie en vanuit een weloverwogen strategie. ‘In november gaan we langs bij onze belangrijkste klanten-restaurateurs. Op die manier leren wij hun behoeften kennen. Dat zijn voornamelijk middelgrote restaurants, want de grootste: dat is te ingewikkeld. Ik verkies ook een redelijke perimeter rond de hoeve. Ik lever tot in Vorst, Sint-Gillis, eventueel zelfs tot in Waterloo. Particulieren zijn welkom om langs te komen in onze garage. Zij kunnen ook bestellen via mail.’

Een ambachtelijke methode die perfect aansluit op de kwaliteit van zijn ‘home made’-producten.

Innoverend concept

David Errera is trots op zijn concept. Hij is optimistisch gestemd en koestert mooie toekomstplannen. ‘In mijn project zie ik voor 2022 of 2023 ook een moestuin omringd door stroken groentetuin. En misschien wel kippen voor de productie van eieren. Ik ben ook zinnens om mijn kennis en ervaring door te geven met voordrachten, opleidingen… Hoe meer mensen we naar de velden kunnen krijgen, hoe beter ze onze werkmethode zullen begrijpen…’

Van dat laatste is hij rotsvast overtuigd. ‘Een klassieke landbouwer, die bijvoorbeeld op 80 ha actief is, zal een omzet halen van zo’n 160.000 euro. Daarmee betaalt hij voornamelijk zijn machines en zijn infrastructuren. Dat zal twee lonen opleveren, maar dan wel van zo’n 7 euro per uur. Terwijl ik, ondanks de coronacrisis en nog altijd op basis van twee lonen, het dubbele (15 euro/uur) haal, en dat op amper 20 are!’

In zijn ogen is de situatie zeer duidelijk. ‘Massale landbouw schaadt de bodem. Als we meer CO2 uit de lucht willen halen, moeten we het roer omgooien: drie tot vier gewassen per jaar op dezelfde strook. Met alle interacties van de planten als pluspunt. Zoals bijvoorbeeld tussen sla en uien…’

Hij rondt af met een bedenking die klinkt als een credo: ‘We moeten van massale landbouw naar een massa van landbouwers…’

Contact Cycle Farm : www.cyc.odoo.niboo.com –  David Errera david@cyclefarm.be – 0476 32 89 55

Members Only freelance reporter

Comments are closed.