De beroemde chef-kok Alain Llorca etaleert zijn talent in zijn eigen hotel-restaurant in La Colle-sur-Loup, vlakbij Saint-Paul-de-Vence. Op het menu: een zonnige sterrenkeuken. Puur genot in de borden.


Welkom in een van de bekendste gastronomische adressen aan de Côte d’Azur. In de heuvels rond La Colle-sur-Loup, in de buurt van Saint-Paul-de-Vence, is het hotel-restaurant Alain Llorca een must voor alle levensgenieters. De droomlocatie, het zicht op de Middellandse Zee, het zeer comfortabel viersterrenhotel en natuurlijk de uitzonderlijke keuken met Michelinster: alles is aanwezig om in alle opzichten te genieten van de Provençaalse levenskunst!

Chef Alain Llorca is een sterke en atypische persoonlijkheid in de Franse gastronomie. Hij werd geboren in Cannes en genoot zijn opleiding bij Jacques Maximin en Alain Ducasse. Hierna werkte hij in de Negresco in Nice en in de Moulin de Mougins, waar hij zijn eerste sterren verzamelde. Sinds 2009 runt hij zijn eigen zaak in zijn gehucht La Colle-Sur-Loup. Een uitdaging die hem waardig is. Als gepassioneerd autodidact vertrouwt hij op echte waarden: de authenticiteit van de producten, de precisie van het werk en uiteraard ook het nauw contact met de klant, maar ook met zijn teams. Bij aankomst verwent hij de smaakpapillen met een veelzijdig menu dat ruikt naar zon en traditie. ‘Het restaurantwezen draait in de eerste plaats om het behagen van mensen’, knipoogt hij.

Een zonnig menu

Al jaren zijn z’n kenmerkende gerechten populair aan de hele Côte d’Azur. De Iberische velouté van knoken/schelpdieren/messen/wulken/snippers Iberische ham besprenkeld met extra vierge olie is puur genot. Ook de moeite waard: de boven het vuur gegaarde warme ganzenlever uit Chalosse geglaceerd met koffie en besprenkeld met geroosterde cazette/gebakken cantharellen, met een saus op basis van koffie. En tenslotte is er ook de mediterrane zeebaars met a la plancha gegaarde olijven/piperade/visbouillon. ‘Verder heb ik ook een zwak voor de pan bagnat & tomatensoep met basilicum, een soort heruitgevonden salade uit Nice’, lacht Alain Llorca, een Provençal in hart en nieren.

Ook de desserts en gebakjes, die gecreëerd worden door zijn broer Jean-Michel, zijn een lofzang aan gastronomisch genot, met een zoektocht naar lichtheid die het gevoel van zoetheid doet vervagen ten gunste van fruitigheid en het spel van texturen. Het gerookte chocoladepalet met koffieroom, cacao nibs en vanille-whisky-ijs is een echte ‘killer’! De wijnkaart volgt uiteraard dezelfde lijn van uitmuntendheid.

Goede verstaanders hebben voldoende aan een half woord. Het is inderdaad heerlijk om te verpozen in dit hoekje van La Colle-sur-Loup, met een prachtig terras dat uitgeeft op de vallei naar de zee. ‘Luxe, rust en plezier’, zoals de dichter zou zeggen. Het hotel beschikt over 10 suites in kleine Provençaalse villa’s rond een mooie tuin met zwembad. Het gezang van de krekels, de geur van de olijfbomen en wijnranken, het licht van het zuiden: de glamour en glitter van de Croisette liggen dichtbij en tegelijk zover weg…

Passie voor uitmuntendheid

Alain Llorca is nog altijd even gepassioneerd en gemotiveerd als op de eerste dag en spaart kosten noch moeite om een winnende koers aan te houden. ‘Ik ben natuurlijk kok, maar ik ben ook ondernemer geworden. En niets is tegenwoordig nog gemakkelijk door de snel stijgende inflatie, de verminderde koopkracht en de moeilijkheid om personeel te werven. Het is een dagelijkse uitdaging. In zekere zin ben ik een beetje een topsporter die zich elke dag opnieuw de vraag stelt of het nog wel gaat lukken…’

Llorca trekt bij het krieken van de dag naar de markt en verlaat het restaurant pas met de laatste klant. Dat ligt in zijn aard. ‘Koken is mijn passie sinds ik een kind was, toen ik met conservenblikjes speelde. Om maar te zeggen dat ik blij ben met mijn carrière en met mijn job.’

Deze kunstenaar voelt zich natuurlijk het meest in zijn element wanneer hij in de keuken staat en daar creatief aan de slag gaat. Hij hoopt er graag nog enkele sterren bij te krijgen. Daarom kijkt hij altijd vooruit. Als hij zijn plannen kan waarmaken, komen er binnenkort enkele kamers bij in zijn domein alsook een spa. Maar hij weet dat zijn adres in de eerste plaats voor de magie van zijn keuken in de gps en de apps wordt opgeslagen. De vele Belgen die elk jaar door de Provence reizen, weten hem dan ook vlot te vinden…

Infos : www.alainllorca.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.