Montblanc is niet enkel al meer dan een eeuw een icoon binnen de wereld van de kalligrafie, het huis behoort eveneens tot de top van de Zwitserse horlogerie. En wist u dat het merk ook producten aanbiedt ‘om in beweging te blijven’? Luxueuze creaties voor een actieve levensstijl.


Wie Montblanc zegt, zegt Meisterstück. De geschiedenis van deze iconische vulpen gaat terug tot 1906. Overtuigd van de rooskleurige toekomst van de pen, die in die tijd net was uitgevonden, richtten drie visionaire ondernemers – Claus-Johannes Voss (papiermaker), August Eberstein (ingenieur) en Alfred Nehemias (verkoper) – in Hamburg de Simplo Filler Pen Company op, die later het merk Montblanc zou worden. Hun eerste lancering was een reeks zwarte ebonieten pennen met de beroemde ‘witte ster’ op de dop ‘die geen vlekken maken’, zoals te lezen viel in de eerste advertenties van het huis. Een succes! In de jaren 1920 beleefde Montblanc een belangrijk keerpunt met de lancering van de Meisterstück. Sindsdien siert het nummer ‘4810’ de punt van elke pen als eerbetoon aan de grootsheid van de gelijknamige berg (de Mont Blanc), die toen net werd gemeten. De Meisterstück groeide uit tot een cultobject en is ook vandaag nog een onmisbare aanwezige bij de ondertekening van vele contracten en andere belangrijke internationale overeenkomsten, zowel op commercieel, politiek als cultureel gebied. De massief gouden 149-versie speelde zelfs een secundaire maar niettemin belangrijke rol in ‘The Man with the Golden Gun’, waarin Roger 007 Moore hem gebruikte om de schurk Christopher Lee mee om te brengen.

Als een Ferrari

Ook vandaag is de Meisterstück niet alleen een symbool binnen de schrijfwereld, hij blijft ook resoluut modern. De dikwijls innovatieve ontwerpen van de vulpen zijn een subtiele mix van glamour en prestige. Zo sloegen Montblanc en Ferrari onlangs nog de handen ineen om een collector’s item te lanceren in samenwerking met het Ferrari Design Center en zijn directeur Flavio Manzoni. Het resultaat is een eerbetoon aan het nieuwe model van de Icona-reeks, de Ferrari Daytona SP3. Een wagen die duidelijk het race-erfgoed en de competitiezin van het huis uitdraagt. Geen onlogische keuze, zeker aangezien de esthetiek van Ferrari net als die van Montblanc in de loop der jaren steeds meer is uitgegroeid tot een symbool van kracht, snelheid en uitstekend vakmanschap, met dus de limited-edition Montblanc Ferrari Stilema SP3 (LE599) tot gevolg. De romp van de pen is gemaakt van licht en resistent titanium, een hoogwaardig materiaal als weerspiegeling van het Ferrari-erfgoed. De golvende lijnen en krachtige houding van de auto komen dan weer terug in zijn vorm. ‘Hoewel de functie en constructie van een pen niets te maken hebben met een auto, is het ons doel een schrijfinstrument te ontwerpen dat perfect aansluit bij de filosofie en taal van het rode merk, zelfs voordat we de technische kwaliteiten ervan onthullen. Samen met Flavio hebben we een nieuwe familie van schrijfinstrumenten gecreëerd die de identiteit van Ferrari en Montblanc perfect samenbrengt, een grensverleggend werk op het gebied van design en innovatie binnen onze beide sectoren’, aldus Nicolas Baretzki, de CEO van Montblanc.

Voor een actieve levensstijl

Vindingrijkheid en verbeelding blijven de drijvende krachten achter de evolutie van de knowhow van het huis binnen al zijn luxeproductlijnen, dat gaat van schrijfinstrumenten en horloges tot lederwaren, nieuwe technologieën en accessoires. Zo is de Montblanc Extreme 3.0-collectie terug met een selectie tassen en kleine lederwaren in nieuwe vormen en kleuren. De nieuwe tinten gaan gepaard met ongeziene dynamische vormen. Tot het gamma behoren in die zin onder andere een compacte enveloptas, een mini Messenger Bag en de Round Pouch in twee uitvoeringen. Maar ook aan een rugzak, aktetas, een assortiment armbanden, portefeuilles, mini-tasjes en notitieboekjes werd gedacht. Verder voegt ook de Montblanc Summit-3 Smartwatch zich bij de collectie met een nieuwe wijzerplaat en een nieuwe grijze lederen band die bij alle versies van de Summit past.

Horloge-innovaties

Montblanc zet koers naar de top! Op de Watches and Wonders-beurs van dit jaar presenteerde Montblanc een variant op zijn 1858 Iced Sea Automatic-model. Deze keer komt de horlogemaker met een meer gedetailleerde wijzerplaat geïnspireerd op de beroemde gletsjer ‘La mer de glace’, die in de buurt van de Mont Blanc ligt. Anderzijds stelde het merk er ook de 1858 Zero Oxygen The 8000-capsulecollectie voor, een eerbetoon aan de veertien hoogste toppen ter wereld (boven de 8000 meter), waar zuurstof schaars is. De afwezigheid van zuurstof binnen de kast van de vier modellen van deze collectie voorkomt niet enkel dat het horloge beslaat – wat kan gebeuren bij radicale temperatuurwisselingen op hoogte – maar verhindert ook oxidatie. Zonder zuurstof werken alle onderdelen ook langer en blijven ze zelfs op lange termijn extreem nauwkeurig. Ook nieuw is de variant in verouderd staal van de Montblanc Unveiled Secret Minerva Monopusher Chronograph, die het model een moderne look bezorgt. Om zijn specifieke patina te verkrijgen werd de roestvrijstalen kast na een behandeling met een zwarte coating met de hand gereinigd en vervolgens geborsteld met kwartsiet en kalksteen.

Laat ons ten slotte ook zeker niet vergeten dat Montblanc er voortdurend naar streeft om degenen die een positieve indruk willen nalaten op de maatschappij daarin te ondersteunen, bijvoorbeeld door hun bijdragen aan onderwijsprogramma’s over de hele wereld, maar ook aan vele andere initiatieven.

Members Only freelance reporter

Comments are closed.