Met het korten van de dagen is een topwijn ideaal om behalve het hart ook de geest te verwarmen. Een opdracht die perfect op maat is gesneden voor de prachtige cru’s van de Bourgogne, want zij etaleren een ongezien ruim palet van smaakvol genot. Wij staan stil bij een aantal emblematische flessen uit het mooie Huis De Coninck.


De Bourgogne roept, en dat laat het Huis De Coninck niet onverschillig. Deze regio onderscheidt zich inderdaad met een prachtig aanbod aan absolute topwijnen!

De appellation Vosne-Romanée ligt in het hart van de Côte de Nuits en karakteriseert zich door wijnen die een grote finesse aan sterke aroma’s koppelen. Twee kwaliteiten die ze danken aan de bodems op de hellingen boven de Vosne, die zijn opgebouwd uit diverse soorten kalk en mergel. De Vosne Romanée Domaine des Perdrix waar we hierbij stilstaan, ontstaat vanuit de drie bekende ‘klimaten’ (een wijnterroir dat perceel, druivensoorten en knowhow verenigt), te weten ‘Les Quartiers de Nuits’, ‘Les Hautes Maizières’ en ‘Chalandins’. Zij liggen in het uiterste noorden van Vosne-Romanée, op de grens met Vougeot.

De klei-kalkhoudende bodem is overwegend kleiachtig. Om niets aan kwaliteit in te boeten, worden de druiven met de hand geoogst, waarna de oogst handmatig wordt gesorteerd. Voorafgaand aan de alcoholische gisting wordt een koude maceratie van 4 tot 6 dagen uitgevoerd. Die verbetert de extractie van de fenolverbindingen op basis van de eerder ontsteelde druiven. De maceratie duurt vervolgens 15 dagen, met ‘pigeages’ zonder over te pompen. Hun aantal en hun intensiteit zijn de variabelen die mee de concentratie van de tannines bepalen, alsook hun kleur en hun geur. Tenslotte wordt een alcoholische gisting uitgevoerd met inheemse gisten.

Na het gisten worden de perswijn en de lekwijn zorgvuldig van elkaar gescheiden en apart gerijpt. De wijn wordt vervolgens in vaten overgebracht om te rijpen (100% traditionele Bourgondische vaten van 228 liter). Daar blijven zij 16 maanden, met 30% nieuwe vaten en vervolgens 3 maanden ‘en cuve’. Hiervoor worden uitsluitend Franse (Bourgogne, Allier, Vogezen) eikenhouten vaten gebruikt. Het resultaat zijn wijnen met een mooie intense robijnrode kleur met paarse reflecties. De neus is zeer expressief, met tonen van rode en zwarte bessen: cassis, wilde aardbei en kruidige noten die doen denken aan zwarte peper. In de mond is de wijn intens en ruim. De prachtige tanninestructuur laat een verouderingspalet van 15 tot 20 jaar veronderstellen. Een wijn die perfect past bij een stoofpotje van everzwijn.

Nuits-Saint-Georges

Iets meer naar het zuiden biedt hetzelfde Domaine des Perdrix een Nuits-Saint-Georges Village aan uit de klimaten ‘Au Bas de Combe’ en ‘Aux Barrières’. Voor de specialisten: het klimaat ‘Au bas de Combe’ houdt het midden tussen een premier cru in kwaliteit en een Nuits-Saint-Georges en een Vosne-Romanée voor stijl. De totale oppervlakte van 1,15 ha ligt aan de noordkant van Nuits en voor de andere klimaten van de appellation Vosne-Romanée, op een overwegend kleiachtige klei-kalksteenbodem.

Deze Nuits-Saint-Georges heeft een mooie robijnrode kleur met paarse reflecties en een neus van klein rood fruit, zoals framboos en zwarte bes, met kruidige noten van zwarte peper. In de mond is de wijn ruim en complex. De fruitige noten worden ondersteund door een precieze tanninestructuur en een frisse afdronk. Met een houdbaarheid van 5 tot 10 jaar past deze wijn – jaargang 2018 – ideaal bij een lamsbout, een lekkere kalfskop en gepocheerde eieren ‘Meurette’.

Clos des Cortons Faiveley

Nog iets dieper naar het zuiden komen we terecht bij de ‘Clos des Cortons Faiveley’, sinds 1874 het monopolie van de familie Faiveley. Deze Clos is het vlaggenschip van het domein en een van de twee enige Grands Crus de Bourgogne (samen met Romanée-Conti) die de naam dragen van hun eigenaar. De druiven worden er met de hand gesneden en gesorteerd. Het aandeel ontstelen varieert met het oogstjaar. Een dagelijkse ‘pigeage’ wordt uitgevoerd om de kleur, de tannines en de aroma’s uit de schil te halen. Na 19 dagen in vaten is de alcoholische gisting klaar. De lekwijn wordt dan afgevoerd door middel van de zwaartekracht, terwijl een zachte persing van de marc resulteert in een wijn met een grote zuiverheid.

Deze wijn rijpt gedurende 18 maanden in Franse eikenhouten vaten (50% in nieuwe vaten en 50% in vaten waarin al wijn werd geproduceerd). Dit gebeurt in de kelders van de familie en bij een natuurlijke en constante vochtigheid en temperatuur. De vaten zijn geselecteerd op basis van de finesse van hun korrel en omdat ze moderaat opwarmen. De kleur is robijn met heldere en briljante paarse reflecties. De neus is krachtig en geconcentreerd, met kruidige en fruitige noten (zwarte kers). De volle en ronde mond laat een grote energie los en een intense concentratie. De wijn is zeer evenwichtig en met een geweldig aanhoudend aroma. De afdronk is superelegant. Hij laat zich dan ook perfect bewaren.

Beaune Clos des Mouches

Maar hiermee is onze reis nog lang niet ten einde. Nog altijd meer naar het zuiden van de regio is de appellation Beaune Clos des Mouches uniek omdat hij witte en rode topwijnen produceert op eenzelfde helling, wat uiterst zeldzaam is in de Bourgogne. De witte wijnen worden gekenmerkt door een ongewone materie, een mooie spanning, alsook een beheerste amplitude en kracht. Zij doen denken aan een symbiose van Corton (spanning, rechtlijnig) en Montrachet (vet, vol). Bij de rode proeven we het zijdezachte en delicate karakter van de tannines. Dat maakt deze heuvel zo bijzonder. Hij levert geen volle wijnen, maar ze zijn sierlijk en niet te licht. Een mooi voorbeeld van de finesse van de appellation van Beaune.

Daardoor is zuiverheid de rode draad bij de witte Clos des Mouches. Met een intense en complexe neus van witte bloemen, sappig fruit en zachte kruiden combineert de zeer pure textuur niet alleen structuur en volheid, maar ook energie en finesse. Hij past dan ook even goed bij een gegrilde kreeft als bij knapperige zwezeriken. De rode Clos des Mouches onderscheidt zich door zijn prachtige kleur en door de pinot noir, met een palet van robijnrood tot dieprood. Het aroma biedt een palet van fruitige en delicate tonen. Net zoals de witte dus, maar binnen een register van peperachtige nuances. In de mond past deze prachtige textuur zowel bij een simpele gebraden kip als bij een prachtige kalfsfilet met cantharellen of een risotto met eekhoorntjesbrood.

Château de Chamirey

Het Château de Chamirey, dat uit de 17e eeuw dateert, kijkt uit over de wijngaarden van de Mercurey in de Côte Chalonnaise. In 1934 produceerde de markies van Jouennes, de schoonvader van Bertrand Devillard en de grootvader van Amaury en Aurore Devillard, er de eerste fles van een Mercurey Rouge, die sindsdien bekendstaat als ‘Château de Chamirey’. De 37 ha van het domein (waarvan 15 geklasseerd als Premier Cru) weerspiegelen perfect de grote diversiteit aan terroirs binnen de appellation.

De witte wijnen, die opvallen door hun gulheid en hun frisheid, bieden een mooie balans. Deze bereikt zijn hoogtepunt in de Premier Cru ‘La Mission’, een krachtige en verfijnde wijn met een uitzonderlijk lange afdronk. Met zijn uitgesproken kersengeuren is de zijdeachtige en zeer fruitige rode Château de Chamirey een echte zonde van gulzigheid. De Premier Cru ‘Les Ruelles’ valt op door zijn prachtige soepelheid, de tannines en door de aromatische persistentie. Stuk voor stuk signalen van een topwijn.

Infos : Maison De Coninck

www.deconinckwine.com

Members Only freelance reporter

Comments are closed.