21 juli was de 53e verjaardag van de eerste landing op de maan. De ideale gelegenheid voor Omega om een ode te brengen aan Buzz Aldrin, die in 1969 zijn eerste stappen op de maan zette met een Omega Speedmaster Moonwatch Master Chronometer om de pols. En wanneer gaan we naar Mars?


Ter gelegenheid van de eerste landing op de maan in de geschiedenis van de mens brengt Omega hulde aan voormalig astronaut Buzz Aldrin, de piloot van de Apollo 11 die 53 jaar geleden op de Mare Tranquillitatis landde. Zijn eerste stappen op de maan waren niet alleen voor de mensheid een opmerkelijke prestatie, maar dankzij het horloge dat hij droeg, ook voor het iconische Zwitserse horlogemerk. Ter herinnering: op 21 juli 1969 om 2.56 uur GMT stapte Neil Armstrong als eerste uit de Eaglecapsule. Hij werd zo de eerste mens op de maan. Buzz Aldrin deed een kwartiertje later hetzelfde… waarmee de Speedmaster Professional het eerste horloge werd dat ooit op de maan werd gedragen.

Ter ere van die verjaardag werd de legendarische Speedmaster ‘Moonwatch’-collectie uitgebreid met acht nieuwe modellen met het Master Chronometer-certificaat, aangedreven door Omega’s nieuwe 3861-kaliber. Voor deze spraakmakende lancering vertrok het horlogehuis van het vierdegeneratiemodel, dat beter bekend staat als ‘het eerste horloge op de maan’. Omega haalde niet enkel beelden van die memorabele dag terug uit het archief, maar legde ook een nieuw portret van Buzz Aldrin met de Speedmaster vast, met het legendarische 321-kaliber van elke Speedmaster die ooit op de maan werden gedragen. Van de Apollo 11 tot de Apollo 17: astronauten hebben steeds vertrouwd op de precisie en de duurzaamheid van dit kaliber. Vandaag de dag kunnen horlogeliefhebbers genieten van de vele knipogen naar het ruimtetijdperk die verwerkt zijn in de nieuwe Omega Speedmaster Moonwatch Master Chronometer. De klassieke asymmetrische kast, de getrapte wijzerplaat en de iconische ‘Dot Over Ninety’ lunette roepen de iconische geschiedenis van de Speedmaster op.

Volgende bestemming: Mars

 September 2022. De makers van het eerste horloge dat op de maan werd gedragen lopen vooruit op het volgende belangrijke hoofdstuk met een stijlvolle nieuwe Speedmaster, die speciaal ontworpen is om elk moment te meten op aarde … en op Mars! De Speedmaster X-33 Marstimer van Omega werd ontwikkeld in samenwerking met het European Space Agency (ESA) en is een unieke chronograaf van 45 mm in een Grade 2-titanium horlogekast die zowel de tijd en tijdzones op aarde als op de ‘rode planeet’ kan meten. De nieuwe Marstimer wordt aangedreven door het MEGA 5622-kaliber van Omega, een uiterst nauwkeurig, thermo-gecompenseerd kwartsmouvement dat de vele digitale en analoge functies, die ontwikkeld werden onder een patent van het ESA, snel en efficiënt aanstuurt. Daartoe vallen onder andere een MTC-functie die de datum en tijd van de Marsgrond tot de nulmeridiaan bijhoudt, rekening houdend met het feit dat een dag op Mars 39 minuten langer duurt dan op aarde. Het horloge omvat ook een innovatief zonnekompas dat het geografische noorden op aarde en op Mars aangeeft. Bovendien is het horloge ook uitgerust met de functies van de klassieke Speedmaster Skywalker X-33, zoals Mission Elapsed Time (MET), Phase Elapsed Time (PET), wekkers en een eeuwigdurende kalender. ‘Iedereen die geïnteresseerd is in de ruimte of nog maar in sciencefiction, is geobsedeerd door Mars’, vertelt Raynald Aeschlimann, CEO van Omega. ‘Het is een planeet waar de mensen ongelooflijk nieuwsgierig naar zijn en waar zoveel verhalen over te vertellen vallen. Mars is tegelijkertijd zo dichtbij en zo ver weg. Wie droomt er niet van om daar te kunnen lopen? Om op aarde te zijn maar toch de bewegingen van de rode planeet te kunnen volgen geeft de term ‘uurwerk’ een heel nieuwe betekenis. Ik ben bijzonder blij met deze nieuwe toevoeging aan de beroemde Speedmaster-familie.’

Die andere inspirerende ‘planeet’: de vrouw

In een nieuwe intieme campagne onthult Omega de unieke persoonlijkheden van de ambassadrices van het huis. Stuk voor stuk hebben ze een verschillende achtergrond en zijn ze afkomstig uit uiteenlopende artistieke en sportieve disciplines. Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Kaïa Gerber, Dongyu Zhou (actrice), Allyson Felix (topatlete), Kiko Mizuhara (actrice) en So-Hee Han (it-girl) worden in beeld gebracht met hun favoriete horloge en de woorden waar ze bij leven. De eerste in de lijst, de bewonderenswaardige Nicole Kidman, heeft een eindeloos palmares: Oscars, Golden Globes, BAFTA’s, SAG Awards,… Stuk voor stuk verdiende onderscheidingen voor haar talent als actrice en producer. Als vrouw met een hart gebruikt de actrice ook regelmatig haar stem en imago om op te komen voor de rechten van vrouwen en kinderen. Al sinds 2005 is ze ambassadrice van het merk, en zegt dat ze zich bijzonder bewust is van het verstrijken van de tijd: ‘Omega is al die jaren lang altijd buitengewoon integer gebleven, wat in deze tijden geen geringe prestatie is (…) Ik heb van hen veel geleerd over de geschiedenis en de technologie achter horloges. Hun modellen zijn elegant en betrouwbaar. Ze hebben zich aangepast – vooral aan de vrouwelijke pols – en zijn meegegaan met hun tijd. Dat kan u trouwens zelf het beste zien: deze horloges zijn echt ongelooflijk.’

Members Only freelance reporter

Comments are closed.