Yurtdışı Yatırım

De fabriek van Pequignet, die al bijna 50 jaar in Morteau is gevestigd, brengt een horlogeknowhow tot leven die al sinds de 17e eeuw aanwezig is in de Jura. Als één van de laatste echt onafhankelijke Franse horlogemakers heeft het nog steeds de volledige controle over zijn ontwerpen en productie.


Amper een paar jaar geleden zat Pequignet nog in de financiële problemen. De Franse manufactuur, die op het randje van de sluiting stond, werd gered door vier van zijn directieleden: Dany Royer, Aymeric Vernhol, Bernard Espinas en Antoine Commissione. Nu is er een nieuw team dat klaarstaat om het bedrijf een andere wending te geven en het weer op de horlogekaart te zetten dankzij een vernieuwd imago.

Pequignet is sinds 1973 gevestigd in Morteau, in het hart van het Franse Juramassief. Het oorspronkelijke gebouw, dat niet werd verlaten, werd verbouwd en uitgebreid met een lab voor fijne horloges en ultramoderne productieateliers. Het mag duidelijk zijn dat Pequignet 100% in Frankrijk produceert … en dat op slechts enkele kilometers van de Zwitserse grens. ‘We zijn er trots op dat we in Frankrijk gemaakte horloges kunnen blijven promoten’, vertelt Dani Royer (…) ‘We bieden het enige in Frankrijk gemaakte kaliber en we zijn onafhankelijk. Onze kleinschalige bedrijfsstructuur biedt ons flexibiliteit en vele mogelijkheden voor personalisatie en speciale bestellingen die de grote groepen niet aankunnen voor kleine hoeveelheden.’

Vandaag telt Pequignet (dat het EPV-label heeft gekregen, een staatslabel van Levend Erfgoed dat Franse bedrijven met een uitstekende ambachtelijke en industriële knowhow onderscheidt) een 20-tal werknemers. Het nieuwe managementteam werkt aan een heroriëntatie van de collecties rond het DNA van het merk, met een specifieke focus op het dameshorloge, de Manufacture-collectie en de Horloger Créateur-lijn.

Calibre Royal

Wist u dat… de horlogewereld in Frankrijk gevestigd was tot de herroeping van het Edict van Nantes in 1685? Zo’n tweeduizend Hugenoten, de horlogemakers van de koning, verlieten daarop het land om zich in Zwitserland te gaan vestigen. Heel de 19e en de 20e eeuw zat de horloge-industrie in de Jura: een deel Zwitsers, een deel Frans. Dat veranderde echter met de opkomst van kwarts in de jaren 70. Sinds de LIP-fabriek in 1975 de deuren sloot, was er geen Frans mechanisch kaliber meer. Frankrijk behield zijn horlogeziel, maar zonder boegbeeld, zonder manufactuur. Het ‘Calibre Royal’ van Pequignet is het enige Franse Haute Horlogerie-kaliber dat in de afgelopen 50 jaar werd gemaakt. Het werd ontworpen en geproduceerd in het lab dat oorspronkelijk door Emile Pequignet werd opgericht. Hij zette al op 16-jarige leeftijd zijn eerste stappen in de horlogerie. Zijn kracht zat in zijn gedurfde creativiteit. Met vijf ‘Cadran d’Or’ voor zijn damescollecties groeide Pequignet uit tot het lievelingsmerk van een hele generatie moderne, elegante vrouwen.

Als groot paardenliefhebber verhief Emile Pequignet het merk in de jaren 80 tot ambassadeur van de paardenwereld. In 2004 trok hij zich terug uit het bedrijf. Vervolgens ging Pequignet de uitdaging aan om zijn eigen manufactuurkaliber te ontwerpen waarbij – een primeur in Frankrijk! – alle horlogecomplicaties geïntegreerd zijn in de grondplaat. De Calibre Royal werd geprezen voor zijn uitzonderlijke prestaties, schoonheid en precisie. De unieke grote datum- en dagaanduiding, reserve-indicator en de algemene keuze om alle complicaties in de grondplaat te integreren, staan stuk voor stuk garant voor een grote betrouwbaarheid. Een gloednieuw systeem garandeert bijzonder nauwkeurige opwind-, tijd- en andere correctiefuncties dankzij de opwindsteel alleen. Verder is er een uitzonderlijk koppelingssysteem van het manuele opwindsysteem terwijl het oscillerend gewicht in beweging is. Wie er ondanks het automatische opwindsysteem toch voor kiest het horloge manueel op te winden, kan rekenen op een aangename ervaring.

Sterke vrouwelijke positionering

De band van Pequignet met zijn vrouwelijk cliënteel is zo speciaal dat het merk een speciale collectie voor hen heeft uitgedacht. ‘Interchangeables’ maakt het mogelijk om de armband naar believen te wijzigen, zodat die perfect aansluit bij elke look. Romantisch, elegant of eigentijds: met de dameshorloges van Pequignet is er voor elke smaak wel wat wils. De ‘Moorea’-collectie (voor dames en heren), die al sinds 1984 bestaat, is dan weer de belichaming van de ‘French Touch’, die subtiele kruising tussen elegant en sober. Deze collectie is vernoemd naar het renpaard van Emile Pequignet en is herkenbaar dankzij het bekende ‘Moorea’-design, een stalen korrel die verbonden is met de armband.

Infos : www.pequignet.com

Members Only freelance reporter

Comments are closed.