De in 1953 gelanceerde ‘Sub’ was het eerste duikhorloge ter wereld met een waterdichtheid tot 100m en uitgerust met een draaibare lunet om de duur van het verblijf onder water te meten. Een icoon. Vandaag accentueert de nieuwste generatie van de Oyster Perpetual Submariner de historische band die Rolex onderhoudt met de diepste zeeën.


De waterdichtheid van een horloge geeft aan hoe groot de waterdruk is die het kan trotseren. Het is dus geen verwijzing naar de duikdiepte, zoals velen denken. Een waterdicht horloge moet dus behalve water- en vochtbestendig, ook stofbestendig zijn, want dat blijft een van de grootste risico’s voor een horloge. Die weerstandsgraad staat (in bar, meter of ATMosfeer) af te lezen op de wijzerplaat of de rug van de kast. Deze notie van waterdichtheid was een van de eerste bekommernissen – en wellicht ook de grootste uitdaging – van Hans Wildorf, de oprichter van de Manufacture des Montres Rolex S.A.. Hij ging vanaf 1914 de uitdaging aan om een polshorloge te ontwerpen dat bestand zou zijn tegen de vochtigheid en het stof die voor roest en vuil zouden zorgen eens ze zich in de kast hebben genesteld.

Gesloten als en oester

De legende wil dat Wilsdorf tijdens een diner en een geschil met een paar nukkige oesters zou verklaard hebben dat hij een horloge wilde bouwen dat even hermetisch gesloten was als die ‘verdomde schelpen’. En zo werd de Oyster (oester in het Engels, red.) geboren, die zich onderscheidt door het unieke systeem van de lunet, de bodem van de kast en de kroon met opwindknop die op de buitenrand zijn geschroefd. Deze uitvinding, die in 1926 gepatenteerd werd, werd een van de mijlpalen in de geschiedenis van de horlogerie.

Tegelijk was er ook de geniale marketingzet: in de boetieks van het merk werden de horloges voorgesteld in aquariums. In juli van het jaar daarop stak de Engelse zwemster Mercedes Gleitze het Kanaal over in 15 uur en 15 minuten met een Rolex Oyster aan de pols. Bij haar aankomst tikte haar horloge rustig door zonder een spoor van condensatie. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de waterdichtheidstests statisch gerealiseerd worden en in koude omstandigheden. De statische onderdompeling confronteert de kast dus niet met de grote drukverschillen die ontstaan tijdens het zwemmen.

In 1953 stelt Rolex de ‘Twinlock’ voor. Deze kroon integreert een gepatenteerd systeem dat uit twee waterdichte zones bestaat. Het principe wordt in 1970 geperfectioneerd met de toevoeging van een extra waterdichte zone. Hierdoor ontstaat de kroon met het opwindmechanisme ‘Triplock’. De wijzers en uuraanduidingen worden op hun beurt bekleed met een fluorescerende substantie. Hierdoor wordt het mogelijk om het uur te lezen in de onderwaterduisternis.

Bedwelmende diepten

Rolex was een van de eerste merken die zijn horloges liet dragen door professionele duikers en ontdekkingsreizigers. Op die manier kon de betrouwbaarheid worden getest en konden de persoonlijke ervaringen worden opgetekend van deze unieke persoonlijkheden. Hun suggesties triggerden verdere ergonomische en technische verbeteringen.

Rolex bleef zo de onderwaterdruk uitdagen door zijn horloges continu te verbeteren. In 2008 stelde het merk de Rolex Deepsea voor. De architectuur van de gepatenteerde kast – de zogeheten ‘Ringlock’ – maakt hem drukbestendig tot op een diepte van 3900m. Het systeem combineert een licht gebogen saffierglas, een met stikstof versterkte stalen drukring en een titaniumlegering als basis. Dit extreme duikhorloge diende als inspiratie voor het experimentele model Rolex Deepsea Challenge dat in 2012 aan de ‘arm’ van de duikboot werd bevestigd waarmee James Cameron (realisator van de film Titanic) afdaalde in de Marianentrog. Het horloge, dat een waterdichtheid had tot een extreme diepte van 12.000m, was uitgerust met alle denkbare technische innovatie door Rolex op het vlak van waterdichtheid. Op die diepte trotseerde de middelste ring van het Ringlocksysteem een druk die overeenstemt met 20 ton! Goed om weten: het certificeren van een horloge op dergelijke diepten behelst niet alleen de waterdichtheid en de weerstand tegen de druk, maar ook tegen fysieke en thermische schokken. De garantie van waterdichtheid is op zich dus een garantie voor kwaliteit en betrouwbaarheid, en dat in alle leefwerelden.

Nieuwe generatie

Dit jaar stelt Rolex de nieuwe generatie voor van zijn Oyster Perpetual Submariner en zijn Oyster Perpetual Submariner Date. Bij beide horloges werd de kast hertekend en lichtjes verbreed tot een diameter van 41mm. Ook de armband werd anders ingedeeld. De Submariner is uitgerust met het kaliber 3230, dat in 2020 door het merk werd voorgesteld, en de Submariner Date met het kaliber 3235. Dit kaliber beschikt over ook een extra datumfunctie en maakt zijn debuut in het Submarinergamma. De nieuwe Submariner in Oystersteel staal blijft trouw aan de historische esthetiek van het model. Dit impliceert de toepassing van de zwarte kleur op de wijzerplaat en de draaiende lunet met de Cerachrom-ring. Twee van de meest opvallende nieuwigheden op de Submariner Date, die opvallen door hun aparte esthetische configuratie, zijn de wijzerplaat en de draaiende lunet met de Cerachrom-ring in verschillende kleuren. Zo combineert de eerste – in Oystersteel staal – een zwarte wijzerplaat met een groene lunet. Bij de tweede – in grijs goud 18KT – wordt dat een zwarte wijzerplaat met een blauwe lunet. En het is niet omdat de ‘Sub’ ooit ontwikkeld werd om de fauna van de diepste zeeën te verkennen, dat hij zich niet in de stad laat dragen. Naar verluidt dragen de meeste bezitters van een duikhorloge hun kleinood inderdaad… nooit in het water.

Members Only freelance reporter

Comments are closed.