Yurtdışı Yatırım

Sommige horloges beleven een korte glansperiode, maar geraken daarna al snel uit de mode en in de vergetelheid. Andere blijven voor altijd in ons geheugen gegrift. De Royal Oak van Audemars Piguet is één van die iconen die zowel het verleden als de toekomst en het nu belichaamt. Elk van de meer dan 500 versies die ooit werden ontworpen staat op zichzelf … zonder ooit minder legendarisch te worden.


Om in de 21e eeuw, het tijdperk waarin bijna alles digitaal is, toch een voorliefde te hebben voor mechanische horloges kan als lichtjes excentriek worden beschouwd. Maar laat ons eerlijk zijn: wat is er mooier dan een handgemaakt mechanisch horloge? Dan manueel opwinden? Geen batterijen, enkel menselijk genie geconcentreerd in een wirwar van kleine radertjes.

1972. De prijsdrukking door de introductie van kwarts ontketent een ongekende crisis in de horlogewereld. Audemars Piguet reageert met een focus op luxe en complicaties in de vorm van een hoogwaardig horloge dat getuigt van al zijn technisch en esthetisch kunnen. Een achthoekige bezel, staal bewerkt als een edel metaal, een nieuw kastconcept waarbij de bezel en kastrug met acht schroeven worden vastgezet en een in het horloge geïntegreerde armband: de Royal Oak (model 5402) is geboren. De lijnen van het eerste premium stalen mechanische sporthorloge zijn even zuiver als diens verfijnde mechanismen. De ontwerper, Gérald Genta, zou zich hebben laten inspireren door een schip van de Britse Royal Navy waarvan de met stalen platen versterkte romp van eikenhout was voorzien van achthoekige kanonpoorten. In de loop van de geschiedenis noemde de Britse marine verschillende van haar schepen ‘HMS Royal Oak’, als ode aan de eik in wiens takken koning Charles II zijn toevlucht vond na zijn nederlaag tegen Cromwell (in 1651). Een boom die een symbool werd van bescherming, veiligheid en macht.

Stalen mindset

Het eeuwige streven naar ongekende prestaties van de Zwitserse manufactuur in Le Brassus vertaalt zich in een collectie op zich, met een hoofdrol voor nieuwe maten, materialen, stijlen en kalibers. Zo is er de Royal Oak Offshore-lijn, een gedurfde, sportievere versie van de Royal Oak. Royal Oak Concept is dan weer de hightech interpretatie van de ‘Haute Horlogerie’. De ‘Concept’ combineert de allernieuwste technologie met een bezel in titanium, een kast van alacriet (een superlegering die in de luchtvaart wordt gebruikt), ultraresistente wijzers in glucydur en waterdichtheid tot op 500 meter. Ook de gebruiksvriendelijkheid ligt nog hoger: voor het instellen van de tijd, bijvoorbeeld, is er een drukknop om deze functie te selecteren, waarna de gewenste tijd wordt gekozen door aan de kroon te draaien.

Prestigieuze ambassadeurs

In de vijf decennia sinds het ontstaan van het legendarische horloge werd het geassocieerd met minstens even legendarische beroemdheden, merken en evenementen: golfers Nick Faldo en Lee Westwood, autofabrikant Maserati, tennisser Novak Djokovic, basketballer LeBron James, de America’s Cup (door cosponsor te worden van het iconische Alinghi AP-zeilschip), autocoureur Michael Schumacher, enz. Nick Faldo vat de voorliefde van sporters voor de Royal Oak goed samen: ‘Ik hou van de vorm van dit horloge, dat heel goed bij mijn brede pols past, maar ook van hoe discreet en sober het is. Stijlvol, dat zeker, maar ook een werkinstrument. Voor elke competitie time ik hoe lang het is tot aan de club, want ik moet absoluut op tijd op de tee staan’. Faldo geeft toe dat zijn Royal Oak hem overal volgt … zelfs naar Tussauds Museum in Londen, waar hij de eerste golfer was die er ooit zijn eigen wassen beeld kreeg.  

En voor haar? In 1976 werd de eerste Royal Oak voor vrouwen gelanceerd, in 29 mm (model 8638). Vanaf 1977 werd dit model opnieuw uitgebracht in geelgoud, witgoud en als combinatie van staal met geelgoud. Het merk kwam ook met een tussendiameter van 35 mm (model 4100), die uitgroeide tot de referentie voor hem. In de jaren 2000 onthulde Audemars de Dame Royal Oak Offshore Ladycat Chronograph aan de pols van Dona Bertarelli, de zus van Ernesto Bertarelli, genoemd naar de volledig vrouwelijke bemanning die (op one-design catamarans) deelnam aan de Challenge Julius-Baer regatta op het meer van Genève. Op een bepaald moment kwam er zelfs een ultravrouwelijke versie met diamanten en een fuchsia rubberen armband (limited edition). Een andere belangrijke ambassadeur is Arnold Schwarzenegger. In de film End of Days draagt de acteur een zeer bijzondere Royal Oak met eeuwigdurende kalender, skeletkaliber, bezel met diamanten… Om dit gedenkwaardige partnerschap te vieren, bundelen Schwarzy en Audemars hun krachten voor een horloge dat verzamelaars in vervoering zal brengen: de Royal Oak Offshore Arnold Schwarzenegger The Legacy Chronograph, de perfecte combinatie van kracht en controle.

Members Only freelance reporter

Comments are closed.