In deze vreemde tijden is de thalassotherapie zeer populair en een lofrede aan de ontspanning. In dit domein scoren weinigen hoger dan de Thermes Marins de Saint-Malo.


In de beangstigende wereld waarin we leven is het essentieel om de batterijen op te laden en voor onszelf te zorgen. In die context is de thalassotherapie een uitnodiging om alles los te laten en sereen te zijn. Dat is meteen ook de filosofie van de Thermes Marins de Saint-Malo, een historische referentie in de sector die keuze biedt uit verschillende ‘herbronningsvakanties’, met gezondheid als rode draad.

De Thermes, die in 1963 werden opgericht, zijn een echt instituut en een tempel van welzijn. Alles is aanwezig om te ontspannen in een magisch kader met zicht op de baai van Saint-Malo. Hier zijn het de getijden die het tempo aangeven en het licht aan de hemel sturen. Het enige wat van de epicuristische kuurgangers gevraagd wordt, is dat zij zich overgeven…

Het Grand Hôtel is een magische plek om tot rust te komen. De grote ruimten die uitkijken over de zee, de gedempte en eigentijdse sfeer, de directe toegang tot het strand, de gastronomische (en dieet)restaurants en de levenskunst nemen elke twijfel weg: deze vijfsterren kadert in de grote Franse hoteltraditie. Het gebouw huisvest ook de thalassoruimte – een van de beroemdste van Europa – op een paar slippers afstand. Kortom: eenheid van plaats, tijd en actie om met volle teugen te genieten van de weldaden van de zee. ‘De gezondheidscrisis heeft de prioriteiten veranderd. We hebben allemaal een oase van rust nodig, een plek waar deskundigheid, menselijkheid en nabijheid elkaar aanvullen. Een plek waar we ons uniek voelen. In de Thermes proberen we die verwachtingen in te vullen met programma’s op maat. Onze etablissementen waren tijdens de crisis enkele maanden gesloten. Zodra ze opnieuw opengingen, waren ze volgeboekt. Het bewijst de grote drang naar dit soort verblijven aan zee’, aldus directrice Véronique Le Gall.

Altijd met de zee

De weldaden van thalassotherapie zijn bekend. Zeewater bevat tot 92 mineralen en oligo-elementen die goed zijn voor de gezondheid. Het is het rijkste van alle mineraalwaters. Het stimuleert het immuunsysteem en, wanneer het verwarmd wordt tot 36° C, activeert het ook de perifere bloedsomloop en creëert het een musculaire ontspanning en een algemeen gevoel van welzijn.

De catalogus met lichaamsverzorgingen in de Thermes Marins is bijzonder breed en gevarieerd. Afhankelijk van de duur van het verblijf (een week of een verlengd weekend) kan de bezoeker zijn dorst naar ontspanning lessen bij de bron van het gecertificeerd zuivere zeewater. Met op de achtergrond de grote klassiekers die dit huis beroemd hebben gemaakt: affusie modelering, zeewierpakking, onderwaterdouche, mariene drainage, jetbad met zeewier of essentiële oliën, cervicale en lumbale jets. Alles in functie van de zee. Het is de optelsom van de verschillende behandelingen die de verhoopte effecten op het gebied van fysieke en mentale gezondheid zal opleveren. Reeds na een paar sessies is het verschil duidelijk merkbaar!

Voedingsdeskundigheid

Het ideale is natuurlijk om van meet af aan de verwachtingen in kaart te brengen, zodat het zorgprogramma daar perfect op wordt afgestemd en maatwerk kan worden geleverd. Het is in deze geest dat de Thermes het ‘bilan nutrition santé’ hebben uitgewerkt. Dankzij dit nieuw en innoverend protocol in de thalassotherapie en het thermalisme kan de ideale ‘voedings- en gezondheidsbalans’ worden opgemaakt. Deze metabolische, voedings- en lichamelijke check-up vertrekt vanuit het ideaal gewicht van het individu en zijn gewichtssituatie en omvat vier fases. De eerste is een voedingsconsult met berekening van de body mass index. Daarna wordt de fysieke conditie beoordeeld aan de hand van een zachte fietstest (aerobe capaciteit & VO2max). Een analyse van de lichaamssamenstelling met behulp van spectroscopische bio-impedantiemetrie maakt een nauwkeurige evaluatie mogelijk van de segmentale spiermassa, het totale vetgehalte, het lichaamsvocht en de toestand van de celmembranen. Tenslotte geeft de meting van het energiegebruik in rust en het ademhalingsquotiënt het exacte aantal calorieën aan dat elke dag nodig is. Essentiële informatie voor het personaliseren van de dieetadviezen. ‘Het lichaamsgewicht wordt gereguleerd door twee grote factoren. Enerzijds is er de relatie met het voedsel en anderzijds het individueel vermogen om energie uit vetweefsel te gebruiken. Het is deze metabolische as die we wilden ontwikkelen’, aldus Frédéric Derat-Carrière, voedingsdeskundige in de Thermes. Afhankelijk van de resultaten van deze evaluatie zal de kuurganger zich richten op een verblijf ‘Mer et poids optimal’ of ‘Mer et bien-être détox’. Op dit niveau levert de thalassotherapie de perfecte combinatie van genot en gezondheid.

Ook golf

Over het algemeen nemen de behandelingen in de Thermes zo’n halve dag in beslag. Er blijft dus ruim voldoende tijd over voor andere activiteiten. Saint-Malo, de stad van de zeerovers, telt heel wat historische en culturele schatten. Een wandeling over de vestingmuren is een must, net als een bezoek aan de oude stad. Ook het Grand Aquarium loont de moeite. Verder biedt de omgeving tal van excursiemogelijkheden: de stad Aleth, de gesculpteerde rotsen van Rothéneuf, de Manoir Jacques Cartier, de badplaatsen Cancale (beroemd voor zijn oesters) en Dinard (met zijn prachtige landschappen van de Smaragdkust), de oude middeleeuwse stad Dinan en natuurlijk de Mont Saint-Michel: stuk voor stuk ‘must sees’!

In de zomermaanden zijn watersporten zeer populair. De kustlijn is inderdaad fascinerend mooi voor de zeilliefhebbers. Ook golf is bijzonder populair in dit deel van Bretagne. De Golf de Dinard, die in 1890 werd aangelegd, is na Pau de oudste van Frankrijk. Hij werd uitgetekend langs de zee en speelt bijzonder uitdagend, vooral als het waait. De vergezichten zijn adembenemend! Hole 6 is een van de mooiste in Europa. Heerlijk om hier op birdies te jagen!

Het Saint-Malo Golf Resort, dat in Tronchet gelegen is en dezelfde eigenaars heeft als de Thermes Marins, is eveneens een leuke uitdaging. Het resort telt een 18 holesbaan en een 9 holes, die ideaal is voor beginners. De ‘championship course’ ligt in het hart van het Bretoense platteland. De par 72 van 6101m draagt de handtekening van Hubert Chesneau, architect van de Golf National in Parijs, en loopt tussen waterhindernissen en granieten heuvels. Puur genot. Het bijzonder comfortabel hotel en het hypergezellig restaurant maken het aanbod compleet.

Members Only partner and editor

Comments are closed.