Veuve Clicquot bezet sinds jaren een bijzondere plaats in het lijstje van meest emblematische en prestigieuze champagnehuizen. Het is sinds 1987 eigendom van de prestigieuze groep LVMH en het behoort tot de meest vernieuwende merken. Een must in deze eindejaarsperiode.


Ons verhaal begint in 1772. Philippe Clicquot, telg uit een familie van bankiers en textielhandelaars, en eigenaar van een wijndomein, creëert het merk Clicquot. Zijn schuimwijnen hebben zoveel succes dat het buitenland lonkt. Dit verklaart waarom de eerste export van zijn champagne Clicquot richting Venetië gaat: eind 18e eeuw een van de meest bruisende steden.

Zijn handeltje is een schot in de roos en al snel volgt François Clicquot zijn vader Philippe op aan het hoofd van het huis. François overlijdt evenwel onverwacht snel (1805), waardoor zijn echtgenote Barbe Clicquot Ponsardin, een jonge weduwe van 27 jaar, zich geroepen voelt om de teugels van het familiebedrijf in handen te nemen. Waarna Veuve Clicquot zich snel zal opwerken tot een van de eerste succesvolle zakenvrouwen in de Moderne Tijd…

Visionair

Barbe Clicquot Ponsardin ontpopt zich inderdaad tot een gehaaide zakenvrouw en een echte visionair. Dat leidt tot een aantal vernieuwende impulsen in de wijndomeinen van de Champagnestreek. Zoals in 1810 wanneer ze de eerste millésime champenois uitwerkt op basis van de wijnoogst van één enkel jaar. Terwijl het in de streek de gewoonte was om daarvoor druiven van verschillende oogstjaren voor te assembleren. In 1811 was een unieke oogst – toegeschreven aan een voorbijvliegende komeet – de aanzet tot de productie van een bijzondere jaargang: de ‘vin de la comète’.

In 1814 trotseert Madame Clicquot de continentale blockade in Europa en slaagt er in om haar wijnen tot in Sint-Petersburg te krijgen. Haar champagne wordt in Rusland triomfantelijk onthaald, een land waarnaar liefst 10.550 flessen werden uitgevoerd. De wijn was zo emblematisch in de tsaristische high society dat hij al snel geciteerd werd door prestigieuze schrijvers als Aleksandr Poesjkin, Anton Tsjechov en Nikolaj Gogol.

Twee jaar later ligt de ingenieuze bedrijfsleidster aan de basis van een doorslaggevende evolutie in de conceptie van de champagne: zij bedenkt inderdaad de remuagetafel, waardoor de flessen schuin kunnen staan en haar champagne glashelder wordt. Een proces dat al snel wordt overgenomen door alle andere champagnehuizen. Deze methode, die emblematisch is voor de appellation, wordt ook vandaag nog altijd toegepast voor de meest prestigieuze cuvées.

Eerste ‘rosé d’assemblage’

Omdat Madame Clicquot nooit om een goed idee verlegen zit, innoveert zij in 1818 opnieuw door de allereerste ‘rosé d’assemblage’ te creëren. Tot dan ontstond een rosé door een vlierbessenpreparaat aan de champagne toe te voegen, maar zij vernieuwt door voor een rode Bouzy-wijn te kiezen.

Veuve Clicquot zal die visie met de jaren en de generaties verder blijven uitdragen. ‘Eén enkele kwaliteit: de beste’, is de leuze van het Huis, dat zijn flessen vanaf 1877 op een revolutionaire manier begon te versieren met gekleurde etiketten, zoals bij de gele V. Clicquot P. Werlé. De klanten zweren bij dit originele etiket dat zal uitgroeien tot een van de bekendste blikvangers van dit Huis.

In 1972 en ter gelegenheid van de 200e verjaardag werd de eerste millésime van de prestigieuze cuvée La Grande Dame geboren. Datzelfde jaar werd de prijs Veuve Clicquot gelanceerd voor zakenvrouwen. Hiermee werd hulde gebracht aan de ondernemingsgeest van Madame Clicquot en succesvolle vrouwen in de zakenwereld onderscheiden. Het archetype van de prestigieuze champagnes trad in 1986 toe tot het label Louis Vuitton – een jaar later de Groupe LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton).

Magische bubbels

Vandaag etaleert Veuve Clicqout zijn kennis op alle niveaus en is het meer dan ooit de referentie bij de kenner-epicurist. Deze champagne symboliseert de levenskunst op z’n Frans en wordt gegangmaakt door enkele bijzondere crus.

De Veuve Clicquot Brut Carte Jaune is een pure godendrank en vat de geest van het merk mooi samen. Hij is het resultaat van een assemblage van zogeheten reservewijnen die geproduceerd wordt op basis van druiven van 50 tot 60 verschillende crus. Het overwicht van de Pinot Noir (50-55%) bezorgt hem de emblematische structuur van de champagnes Veuve Clicquot, terwijl de Chardonnay (28-33%) de elegantie en de finesse levert van een wijn met een perfecte balans.

In 2013 besloot de kelderchef om een assemblage te creëren die uitsluitend uit reservewijnen bestond teneinde de kwintessens van de Brut Carte Jaune te bestendigen. Dat leidde tot de Extra Brut Extra Old. In 2019 breidde het Huis die collectie uit met een tweede onuitgegeven assemblage. Deze werd opgebouwd met acht van de meest prestigieuze reservewijnen uit de kelder, die minimaal vijf jaar waren verouderd – 1990, 1998, 1999, 2006, 2008, 2009, 2010 & 2012. Dit alles voor een bewaarpotentieel langer dan 15 jaar.

De Veuve Clicquot Rosé, die uit 50 tot 60 verschillende crus is opgebouwd, laat zich dan weer inspireren door de traditionele combinatie van Carte Jaune, 50 tot 55% Pinot Noir, 15 tot 20% Meunier, 28 tot 33% Chardonnay, waaraan rode wijnen van topkwaliteit worden toegevoegd en rustige wijnen uit de beste velden in de Champagnestreek. Op die manier ontstaat in de mond een echte explosie van aroma’s van rood fruit.

Recent bracht Veuve Clicquot zijn 2012 uit: de 66e millésime van het Huis sinds de creatie van zijn eerste champagne Vintage in 1810. Het aparte van deze collectie Vintage bij Veuve Clicquot schuilt in de toepassing van wijnen die in eiken vaten zijn gevinificeerd en gerijpt (11%). Hierdoor ontstaat extra kracht en aromatische intensheid. Op deze manier gerijpte wijnen hebben als effect dat zij de assemblage accentueren, zoals kruiden, waardoor subtiele geroosterde, houtachtige, vanille noten ontstaan.

De prestigecuvée La Grande Dame, het neusje van de zalm in de hiërarchie van het merk en vandaag te koop in de millésime 2008, is nog zo’n oenologisch meesterstukje waarin alle finesse en elegantie tot hun recht komen. De unieke assemblage met 92% Pinot Noir en 8% Chardonnay draagt bij tot de kwintessens van de stijl Veuve Clicquot, met de Pinot Noir als de betrouwbare dominerende factor. Deze laatste onderscheidt zich hier door zijn frisheid, zijn mineraliteit en zijn kracht. Hierdoor ontstaat een perfect evenwicht van complexiteit, structuur en kracht. Een absolute topchampagne voor de meest gastronomische tafels.

Wie het liever wat milder heeft, moet zeker zijn gading vinden bij de Veuve Clicquot Demi Sec. Hij is al even opulent als perfect om een dessert te begeleiden. De uitgesproken fruitige aroma’s die hem karakteriseren verraden een groot aandeel Pinot Meunier (30-35%) in de assemblage, in vergelijking met de champagne Veuve Clicquot Brut Carte Jaune bijvoorbeeld.

Tenslotte, en ook helemaal mee met de tijd, zijn er de cuvées Veuve Clicquot Rich en Rich Rosé. Zij zijn de eerste die bedoeld zijn om zich te laten degusteren met ijs en met frisse ingrediënten. Het unieke karakter van de Veuve Clicquot Rich is toe te schrijven aan de dosering van 60 gram suiker per liter. Op die manier worden de aroma’s van de assemblage gesublimeerd. Dat werkt zowel bij de witte als bij de rosé als een echte smaakversterker.

Members Only freelance reporter

Comments are closed.