Met het mooie weer stuurt ook onze dorst zijn voorkeuren bij. Om die te lessen, nippen we dan ook met plezier aan een glas met een zuidelijke appellation – alhoewel… niet altijd! – die de zon in ons hart doet schijnen en onze kelen verfrist. Uit de uitgebreide catalogus van het Huis De Coninck selecteerden we vier uitermate sympathieke en zomerse flessen.


De immer joviale Jean-Michel Hamon, het prototype van de perfecte cafébaas en in de eerste plaats zaakvoerder van Toucan en Toucan sur Mer, kent de voorkeuren van zijn klanten door en door. In zijn restaurants wordt de keuze voor een gerecht altijd omkaderd met nuttige wijntips. Toen ik mijn opgewekte compagnon liet weten dat ik enkele lekkere flessen zocht om mijn zomerseizoen op te leuken, hoefde deze verlichte amateur niet lang naar zijn wijnkaart te kijken. Zijn keuze viel op vier etiketten van het Huis De Coninck die volgens hem perfect aan de specifieke verwachtingen beantwoorden.

Sancerre Domaine Daulny

Zo introduceerde hij me tot de Sancerre van Domaine Daulny: het archetype van een fles die nooit ontgoochelt, vooral niet in combinatie met een visgerecht. De familie Daulny, die kan terugblikken op een lijn van 16 generaties van wijnbouwers, staat tegenwoordig aan het hoofd van een 16 ha groot bedrijf in monocultuur. Ter herinnering: de appellatie Sancerre is gesitueerd op de linkeroever van de Loire en maakt voor zijn productie voornamelijk gebruik van sauvignon blanc. Het domein heeft op zijn terroir ook heel wat pinot noir staan. Hierdoor produceert het ook fraaie wijnen met groot bewaarpotentieel, alsook rosés die evenveel frisheid etaleren als structuur.

De Sancerre blanc 2019 van Domaine Daulny wordt gekenmerkt door de prachtige fruitige noten die andere nuances gezelschap komen houden, zoals vlierbloesem en buxus. Dit licht parelende prototype van een mooie sauvignon blijft lang hangen in de mond en is bijzonder veelbelovend.

De rode wijn van dezelfde jaargang doet daar nauwelijks voor onder. De ideaal gedoseerde pinot noir maakt van deze fles een echt plezier, met een intense neus en veel rood fruit met gerookte en vanillerijke nuances. Een echte kameleonwijn die, als hij redelijk fris wordt opgediend, even goed past bij gegrilde tussenrib als bij roodbaars met basilicum en zelfs bij een dessert met chocolade.

Pinot noir Hügel

Veel noordelijker en in dezelfde geest van de terroirs die bij wit zweren maar tegelijk ook prachtige rode wijnen kunnen aanbieden, kunnen we onmogelijk voorbij aan de Elzas en zijn pinot noirs die de klimaatopwarming helemaal zien zitten. Ik wil het hierbij meer in het bijzonder hebben over de producten van de familie Hügel. Zij zijn afkomstig van overwegend klei-kalksteenpercelen in de omgeving van Riquewihr en ten zuiden van Colmar. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine recipiënten gelegd, zodat de oogst helemaal intact blijft tot het kuipen. Het eindresultaat is een lichte en aangename rode wijn die typerend is voor de Elzas. Fris opgediend voelt deze fruitige en soepele wijn zich evengoed op zijn gemak bij charcuterie als bij rood vlees en kaas. Heerlijk!

Domaine de l’Ostal

We draaien ons kompas met 180°, want de volgende fles neemt ons mee naar de Languedoc. De eindbestemming ligt tussen Carcassonne en Narbonne, en meer bepaald in het Domaine de L’Ostal dat tegen de hellingen aanleunt van Petit Causse. Deze wijngaard is eigendom van de familie Cazes (zoals Lynch Bages in de Bordelais) en verrast met een reeks van archetypische crus voor de regio, met om te beginnen Domaine de L’Ostal Albe, een witte met een uitgesproken zomers karakter.

Voor de assemblage van deze IGP (Indication Géographique Protégée) Pays d’Oc wordt voornamelijk gebruik gemaakt van viognier (55%), aangevuld met marsanne (25%) en roussanne (20%). Hij wordt gevinificeerd in tonnen en zijn kleur is bleek en helder, met vederlichte groene weerkaatsingen. De zeer complexe neus verraadt een parfum van peer met anijsnoten en fruitpasta, alsook aroma’s van meloenjam. De aandronk is soepel en bijzonder fris. Bij de afdronk wordt deze verfijnde en elegante wijn ondersteund door een lichte zurigheid. Het Domaine produceert ook rode wijnen en rosés.

Château Real Martin

Nog altijd zuidelijker maar oostwaarts vinden we het laatste etiket van deze uitstap. Die brengt ons naar een van de meest zomerse appellations die er zijn: de AOC Côtes-de Provence met de verleidelijke Perle de Rosé van Château Real Martin. Deze bijzonder verfijnde rosé met 40% grenache, 30% cinsault, 20% syrah en 10% vermentino werd geoogst tussen half september en begin oktober. De syrah onderging een directe persing terwijl de drie andere druivenrassen gevinificeerd zijn via ‘macération pelliculaire’. Het eindresultaat is een wijn met een prachtige kleur, een frisse en fruitige neus, een bijzonder tonische aandronk en een zeer lange afdronk, waarbij de smaak van bloedsinaasappel op de voorgrond treedt. Een echte parel in alle geledingen van het woord en een perfecte gezel voor zomerse gerechten. Als Château Real Martin u aanspreekt: zij produceren ook witte en rode wijnen.

Infos : Maison De Coninck – www.deconinckwine.com

Members Only freelance reporter

Comments are closed.