Het zomerseizoen is één grote uitnodiging tot de natuurlijke geneugten. We keken rond bij Marché des Chefs, het epicurische adres bij uitstek.


De zomer is in het land en hij ademt in dit o zo bijzondere jaar een andere sfeer uit. Waardoor de epicurist in lockdown de leuke dingen van het leven nog intenser ervaart. Daar hoort natuurlijk ook de gastronomie bij – misschien wel meer dan ooit. In de tuin, op een terrasje, bij het water, in de stad of op het platteland: de zomerse gerechten smaken als zonnige geschenken uit de hemel.

Het zou dan ook zonde zijn om daar niet volop van te genieten. Dat weten ze ook bij Marché des Chefs, dat in zijn Brusselse rekken de topproducten van de zomer etaleert. Om de appetijt van de moeilijkste eters te stillen, wendt het Huis zich traditioneel tot kleine en exclusieve producenten. Vis, schaaldieren, vlees, kaas, fruit en groeten: er is voor elk wat wils in een kleurrijk totaalaanbod, dat zoals altijd zweert bij die ene één gemene deler: topkwaliteit. Kom kijken en stel u open voor een inspirerende smaakvolle beleving.

Bretoense schaaldieren

Eerste stop? Bretagne, waar de langoustines verheven zijn tot een pure en lekkere levenskunst. Ze zien er niet alleen koninklijk uit: ze smaken ook zo. Hun pure vlees is een echte cocktail van eitwitten, mineralen en oligo-elementen. Dankzij de unieke band met de lokale visboeren geniet de Marché des Chefs van een exclusieve aanlevering: rechtstreeks uit kleine Bretoense havens, zoals Le Guilvinec. Alleen al door hun frisheid en hun look nodigen ze uit om zich te laten degusteren. Dat gebeurt bij voorkeur met een mayonaise van het huis of gegrild op de barbecue.

Ook de typische ‘Bretoense langoustines’ komen weer stilaan op de voorgrond. Zij zijn zeldzamer, maar bijzonder zacht en sappig. Een must voor de kenner.

En hoe kan men ook weerstaan aan een prachtige blauwe kreeft van Guilvinec met zijn ronduit unieke smaak? Wat dat betreft, is er geen twijfel mogelijk: deze Bretoense kreeft is en blijft de primus van de klas. Een echte delicatesse!

Vlees, vlees, vlees…

Ook vlees is een product waarin Marché des Chefs per traditie excelleert. Logisch, want ook daar vertrekt het vanuit de beste bronnen. Zoals bijvoorbeeld voor het gerijpt ribstuk Blonde de Galice (het Spaanse Bretagne) dat letterlijk smelt op de tong. Of het ribstuk Simmental met zijn rozig vlees, fijn geaderd en lichtjes gemarmerd. Puur genot. Zonder het Angus-ras te vergeten, want dat blijft in heel wat gastronomische restaurants de numero uno. Door zijn Schotse en Ierse roots wordt dit vlees makkelijk vet door het gras en op het bord is het prachtig geaderd. Dat alles zonder een surplus aan granen, wat ook goed is voor het milieu. De verhouding vlees-gras is perfect in evenwicht, wat ook de subtiele aroma’s van nootjes naar boven laat komen.

Iedereen weet hoe moeilijk het is om de dag van vandaag kwaliteitsvlees te kopen, zoals in de tijd van toen. We kunnen daar dus maar beter van profiteren!

Melkkalf

Het beroemde melkkalf behoort eveneens tot de topproducten bij Marché des Chefs. Het komt uit de Corrèze en beantwoordt aan de meest veeleisende criteria. Om als melkkalf door het leven te mogen gaan, mag het dier niets anders tot zich nemen dan… melk. Het ziet dus nooit de kleur van de weide en moet 3 tot 5 maanden op stal blijven. Als het sneller geslacht wordt, heeft het vlees minder smaak en komt vocht vrij bij het bakken. Slechts 10% van deze runderen, die lokaal ook ‘veaux sous le pis’ en ‘veaux fermiers’ worden genoemd, zijn grootgebracht ‘sous la mère’. Zij worden gezoogd door hun moeder en door een andere koe – de zogeheten ‘tante’ – zodat ze nooit honger hoeven te lijden. Deze fokmethode garandeert de beste kwaliteit, met een stevig en lichtroos vlees en een fijne marmering met nauwelijks enig vet. De melkachtige smaak is een hemels genoegen voor de echte fijnproever.

Superlekker fruit

Die vindt ook zijn gading bij het fruit en de groenten. In de zomer krijgen ook zij een voorkeurplekje in de lekkere en kleurrijke mand. Ook bij hen wordt met argusogen gewaakt over de origine, de cultuur en het respect voor de natuur.

Bij Marché des Chefs volgt het fruit de pluk van de seizoenen. In deze periode is de heilige aardbei de grote blikvanger. De anaïs, die in Frankrijk werd geboren, wordt gekozen voor zijn unieke smaakkwaliteiten en zijn onweerstaanbaar en hypersappig aroma. De mariguette – een hybride versie van de mara en de gariguette – is een nieuwe variëteit die meer bekendheid en een grote erkenning verdient. Hij is langwerpig, zoals de gariguette, maar zijn robijnrode kleur leunt dichter aan bij de bosaardbei mara des bois. Dat zorgt in de mond voor een lichte zurigheid en houtsmaak. Zeer apart!

Maar natuurlijk verdienen nog heel wat andere fruitsoorten een plek in de boodschappenmand. Denk maar aan frambozen, kersen, ananas, meloenen, perziken en pruimen. En dat is nog maar een begin…

Marché des Chefs

Lensstraat 38, 1050 Brussel
Tel.: 02 647 40 50

E-mail: marchedeschefs@skynet.be

Members Only freelance reporter

Comments are closed.