De coole, relaxte Californische levensstijl komt naar Europa in de vorm van de Ford Mustang California Special Edition. De auto, die uitsluitend als cabriolet verkrijgbaar is, belichaamt de vrijgevochten filosofie van de oorspronkelijke speciale editie uit 1968, die destijds werd aangeprezen met de slogan “California made it happening” en bedoeld was voor verkoop in de staat Californië.


Het nieuwe editiemodel is gebaseerd op de huidige Ford Mustang GT met de 5,0-liter V8-benzinemotor en 330 kW (449 pk). De Mustang California Special kan nu besteld worden. De prijs begint bij €60.800.

Een vandaag door Ford vrijgegeven video markeert de komst van de Mustang California Special in Europa door de geest van de Ford Mustang te vieren en te laten zien dat van de echte West Coast lifestyle overal kan worden genoten:

“Het Mustang California Special Edition-model is een prachtig symbool van waar Mustang voor staat, namelijk vrijheid en rijplezier. Deze idealen vinden weerklank bij autoliefhebbers in heel Europa. Het is dus tijd voor onze klanten om de perfecte symbiose te vinden met de California Special stijl. We willen onze klanten het beste van twee werelden bieden – prestaties en rijplezier,” zegt Matthias Tonn, Mustang Programme Chief Engineer, Ford of Europe.

Klassiek ontwerp opnieuw uitgevonden

Toen de iconische Ford Mustang voor het eerst op de markt kwam in 1964, ontstonden er overal in Amerika clubs van eigenaren en veel regionale dealers creëerden hun eigen Mustang ontwerpen. Een van deze speciale modellen – geïnspireerd op het 1967 Mustang Shelby GT hatchback prototype – werd de “California Special” genoemd. Deze originele versie had een donkere grille, mistlampen en zijstreep, evenals een op Shelby geïnspireerde spoiler. Geïnspireerd door dit ontwerp, produceerde Ford zelf een beperkt aantal California Special voertuigen in 1968.

De nieuwste interpretatie van de “California Special” – een cabriolet die hulde brengt aan het zonnige klimaat van de “Golden State” en de relaxte levensstijl van de Californiërs – neemt de honingraatgrille in Ebony Black en een GT (voor Mustang GT) / CS (voor California Special) badge in Race Red over, evenals onderste zijstrepen in zwart, rood en grijs op de designelementen van het origineel. De zijstrepen, versierd met de GT/CS-logo’s, zijn ook voorzien van het opschrift “California Special”, dat bijna onzichtbaar is bij weinig licht, maar duidelijk opvalt in fel zonlicht.

Net als bij het origineel wordt het dynamische uiterlijk onderstreept door aerodynamische details, zoals de grotere frontsplitter of de optionele zijdelingse luchtinlaten in het achterste gedeelte. De vijf-spaaks lichtmetalen velgen dragen ook bij aan de exclusiviteit van de Ford Mustang California Special. De wielen (9 x 19 vooraan en 9,5 x 19 achteraan) zijn donkergrijs.

Tot de beschikbare exterieurkleuren behoren Grabber Blue en Cyber Orange, die contrasteren met de zwarte stoffen softtop, die in acht seconden elektrisch kan worden gesloten en het coupéprofiel in een stijlvolle cabriolet verandert.

Standaard gekoelde en verwarmde voorstoelen

Andere designelementen en comfortvoorzieningen in het interieur van de Mustang California Special onderstrepen zijn status als editiemodel: standaard gekoelde en verwarmde voorstoelen helpen de inzittenden zich comfortabel te voelen met het dak naar beneden bij verschillende temperaturen. De premium “Miko” suède-look bekleding is bijzonder elegant dankzij de rode stiksels. De stoelen en vloermatten zijn voorzien van GT/CS logo’s en een Mustang California Special badge siert het dashboard.

Met het spraakgestuurde communicatie- en entertainmentsysteem Ford SYNC 3 kan de bestuurder smartphone-, audio-, navigatie- en klimaatfuncties bedienen met behulp van spraakopdrachten en een centraal 8-inch touchscreen. Het systeem is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto, en connectiviteit wordt onderweg geboden via de standaard FordPass Connect-modem. Moderne rijhulpsystemen zoals de adaptieve cruise control met pre-collision assistent en de lane keep assist dragen eveneens bij tot een stressvrije rijervaring.

Krachtige aandrijving voor maximaal rijplezier

Het vermogen en het geluid van de Ford Mustang California Special is precies wat liefhebbers verwachten van een volbloed Ford Mustang: de 5,0-liter V8-motor ontwikkelt 330 kW (449 pk) en het gespierde koppel van 529 Nm is beschikbaar bij 4.600 tpm. In combinatie met de standaard automatische transmissie met 10 versnellingen accelereert het speciale model in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u.

Indien gewenst zorgen viervoudige uitlaatopeningen ook voor een krachtige akoestische uitstraling. Maar dankzij de “Good Neighborhood”-functie kan de bestuurder het actieve motorgeluid op programmeerbare tijden automatisch versnellen.

Vier rijmodes, standaard zelfblokkerend differentieel

De bestuurder kan kiezen uit vier rijmodi: Normaal, Sport, Track en Slippery. Tractie en rijdynamiek worden gemaximaliseerd door het standaard ‘limited slip’ mechanisch sperdifferentieel op de achteras en een optioneel MagneRide®-chassis. Dit innovatieve dempingssysteem maakt gebruik van sensoren om te reageren op de weg- en rijomstandigheden. De sensoren controleren in real time een variabel elektromagnetisch veld dat in de dempers wordt opgewekt. Omdat de hydraulische vloeistof in de dempers fijne metaaldeeltjes bevat, wordt ook de viscositeit van de hydraulische vloeistof beïnvloed en wordt de dempingssnelheid vrijwel ogenblikkelijk aangepast.

All the latest news from our advertisers and partners

Comments are closed.