El Palace, lid van de Leading Hotels of the World, is een iconisch etablissement in Barcelona. Het is meer dan honderd jaar oud en combineert verleden en toekomst met dezelfde elegantie.


Het is een van de meest legendarische etablissementen in Barcelona. Bijna een beschermd monument. Het voormalige Ritz, omgedoopt tot El Palace, maakt deel uit van de geschiedenis van de hoofdstad van Catalonië. Zijn emblematische draaideur, die uitkomt op de Via de Las Cortes, spreekt nog altijd tot de verbeelding van de voorbijgangers. Dit hotel met een prachtig verleden kijkt nu volop naar de toekomst. Met zijn 120 gerenoveerde kamers en suites, zijn dakterras en zwembad met uitzicht over de stad, zijn gastronomisch restaurant en zijn Maya Spa oogt het moderner dan ooit. El Palace is resoluut de 21e eeuw binnengestapt zonder zijn natuurlijke elegantie van de 20e eeuw te verloochenen.

Er was eens…

Toen het in 1919 de deuren opende, was het Ritz Hotel het eerste vijfsterrenhotel in Barcelona. Het was de kroon op het werk voor het doorzettingsvermogen van een groep Catalaanse notabelen die de stad een referentiehotel wilden bezorgen voor de Internationale Tentoonstelling van 1929.

In eerste instantie liep César Ritz, de vader van het luxehotelwezen, niet warm voor het project. Hij had tot dan enkel hotels geopend in grote hoofdsteden, zoals Madrid. Maar uiteindelijk bezweek hij voor de argumenten van zijn gesprekspartners. Hij kreeg er geen spijt van, want het in januari 1920 geopende Ritz Barcelona werd al snel het trefpunt voor de plaatselijke bourgeoisie, alsook voor de beroemdheden van deze wereld die de ‘Ciudad Condal’ met een bezoek vereerden.

Gedurende vele jaren maakten de ‘Fashion Tea’ en de ‘Afternoon tea’ het paleis beroemd. In de zaal werden modeshows gehouden, waarbij modellen outfits droegen ontworpen door Asunción Bastida en Manuel Pertegaz. Het gastenboek staat vol met beroemde handtekeningen. Niet alleen Hollywoodsterren, zoals Ava Gardner, Frank Sinatra, Anthony Queen, John Wayne, Sofia Loren en Woody Allen. Ook beroemdheden, zoals Salvador Dali, Alexander Fleming, Pablo Picasso, Alfredo Kraus, Ella Fitzgerald, Carolina Herrera, Josep Pla, Ken Follet, Camilo José Cela, Rafael Alberti, Eduardo Chillida, Forgs en vele anderen. Waar is de tijd…?

De Salvador Dali-suite

Het hotel werd in 1996 omgedoopt tot El Palace. Het onderging onlangs een opgemerkte renovatie onder leiding van algemeen directeur Friedrich von Schönburg. Aan het DNA, de sfeer en de geest van het verleden werd niet geraakt. Zodra je door de deur loopt, kom je in een andere wereld waar alles luxe, rust en plezier is. Het is alsof het erfgoed van de Belle Époque zich verschuilt achter de fabelachtige voorgevel!

Het etablissement, dat het label Leading Hotels of The World draagt, beschikt over 120 kamers en suites, alle in neoklassieke stijl. De suites zijn intimistisch, origineel en uniek, en putten hun inspiratie uit de kunstwereld: schilderkunst, dans, architectuur, literatuur, beeldhouwkunst, muziek… Ze dragen, in willekeurige volgorde, de namen van Josephine Baker, Joan Miro, Ronnie Wood of, natuurlijk, César Ritz. Maar de Salvador Dali-suite is de meest emblematische. Het was hier dat de beroemde schilder lange periodes van zijn leven woonde en zich een aantal keer liet opmerken. Zoals toen hij op een opgezet wit paard reed als cadeau voor zijn vriendin Gala, of in zijn badkamer op de foto ging met mannequins!

Rooftop garden

Ook al is het verleden alomtegenwoordig in El Palace, het is ook verankerd in het heden. De fantastische rooftop, een echte botanische tuin op de bovenste verdieping, is een van de meest trendy plaatsen in Barcelona. De 1.500 m2 aan terrassen, met zwembad en solarium, zijn uniek in het hart van de stad. Geen betere plek om van een exotische cocktail te genieten, een hapje te eten onder de fruitbomen van de pergola of gewoon het 360°-uitzicht te bewonderen.

Gastronomie is een van de andere troeven van dit paleishotel. Het nieuwe restaurant AMAR (‘liefhebben’ in het Spaans) gaat nu al over de tongen in heel Barcelona. Onder leiding van de prestigieuze chef Rafa Zafra worden de producten van de zee naar voor geschoven en wordt hulde gebracht aan de grote klassiekers van de Catalaanse keuken. De in blauwe en gouden tinten gedecoreerde ruimte is een hymne aan elegantie en creativiteit.

Voor meer casual dineren op elk moment van de dag is de Grand Hall een aanrader. Wat een genot om onder de lambrisering en het goud van zo’n illustere lounge te genieten van tapas, een clubsandwich of een schotel Iberische ham met tomaat!

Inderdaad: El Palace heeft alles. En nog veel meer. De Mayan Luxury Spa is een uitnodiging om helemaal tot rust te komen. De akoestische sfeer, de rituelen en de behandelingen zijn geïnspireerd op de precolumbiaanse cultuur. De bezoeker wordt er meegevoerd́ in de voorouderlijke traditie van een diep en evocatief welzijn. De temazcal, de Spaanse versie van de sauna, is de absolute blikvanger. Gasten worden uitgenodigd om water met geneeskrachtige kruiden over de hete vulkanische stenen onder de koepel te gieten om hun lichaam te zuiveren, hun ziel te verheffen en hun geest te ontspannen. De Mayan Luxury Spa werkt samen met het prestigieuze Franse cosmeticamerk Anne Semonin en biedt behandelingen aan, zoals intensieve gezichtscryotherapie of vinotherapie.

El Palace Barcelona ligt slechts enkele minuten verwijderd van de beroemde Paseo de Gracia, de historische gotische wijk en de meest prestigieuze winkels van de stad. Het hotel wordt omringd́ door modernistische gebouwen zoals La Pedreda, Casa Batllo en La Boqueria en bevindt zich op een korte wandeling van de belangrijkste culturele en toeristische attracties van de stad, zoals Plaza Catalunya of Las Ramblas. The place to be? Nee! The palace to be!

Infos : www.hotelpalacebarcelona.com et www.lhw.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.