De Dominicaanse Republiek behoort tot de meest trendy bestemmingen. Ook de golfsport staat er hoog aangeschreven, want de banen zijn er van een oneindige schoonheid. Robert Geldof, een Belgische golfer met veel ervaring, leidt ons rond.


‘Het paradijselijk gevoel is hier altijd en overal aanwezig…’

Die uitspraak zet meteen de toon en verklaart waarom Robert Geldof – zodra hij daar de kans toe ziet – zijn koffers en golftas pakt en afreist naar Punta Cana, de beroemde badplaats van de Dominicaanse Republiek. Want hij krijgt er nooit genoeg van! ‘De temperatuur zakt er zelden onder de 30°C en er waait altijd een aangenaam briesje. Met de hagelwitte zandstranden, de diepblauwe Caraïbische Zee en greens om van te dromen, is het plaatje compleet!’

Golf is een van de hoofdtroeven op deze archipel van de Caraïben die in 1492 werd ontdekt door Christoffel Columbus en zou uitgroeien tot de eerste Europese kolonie in de Nieuwe Wereld. Ruim 500 jaar later is de Dominicaanse Republiek ook uitgegroeid tot een hoofdstad van de swing. Het heeft inderdaad datgene waar de hele wereld jaloers op is: adembenemende landschappen. Het is derhalve niet verwonderlijk dat de grootste architecten ter wereld er hun handtekening hebben gezet onder een aantal fabelachtig mooie golfbanen.

Corales & Punta Cana

Onze eerste halte is de Punta Cana Resort & Club, een hyper exclusieve oase van rust met zo’n 300 luxevilla’s en twee golfbanen bij de diepblauwe zee. Dit is een magische omgeving en dat van bij de eerste oogopslag! Corales is een van de mooiste en exclusiefste golfbanen ter wereld. Dit meesterwerk van Tom Fazio uit 2008 scoort zowel door zijn spectaculaire lay-out bij de zee als door de kwaliteit van het onderhoud en de schoonheid van het natuurlijk decor. ‘Het is een ultra private club die voornamelijk gereserveerd is voor de clubleden en de eigenaars van de villa’s in het resort. De laatste drie holes, die langs de zee lopen, zijn van een ongeziene visuele pracht. De 18 (par 4 van 450m van de back tees) is onvergetelijk, want je drive moet over het water. Simpelweg uniek.’

Voor de uitstraling – niet in het minst naar de vastgoedmakelaars toe – ontvangt Corales elk jaar een toernooi van de Amerikaanse PGA Tour. ‘Vorig jaar had ik de gelegenheid om de Pro-Am te spelen met Thomas Detry. Hij houdt van deze plek. Niet alleen voor het golf, natuurlijk, maar ook om te kitesurfen en te duiken’, aldus Robert Geldof.

Amper enkele honderden meters verderop ligt een ander juweel: Punta Espada. Dit meesterwerk van Jack Nicklaus stapelt sinds zijn opening in 2006 de onderscheidingen op. Niet verwonderlijk, want de Golden Bear vertrok er van een droomlocatie, met diepblauw water zover het oog reikt. Daarna deed zijn geniale potlood de rest. Het resultaat is indrukwekkend. Vandaar dat Punta Espada zich nauwelijks in woorden laat vatten, maar uitnodigt om te spelen. Het is een ronduit unieke site met acht greens die op de rotsen zijn geplaatst, met de zee op de achtergrond. De bunkers zijn gigantisch, de greens supersnel en de enkele waterhindernissen worden omringd door palmbomen. Subliem!

Voor golfers is de Dominicaanse Republiek dan ook een ideale bestemming, want naast Corales wenkt alweer een andere parel: La Cana. Deze club is veel meer open en democratischer qua tarieven. Bovendien biedt hij de keuze uit drie lussen van 9 holes: Tortuga, Hacienda en Arrecife. Dit trio draagt de handtekening van de Amerikaanse architect Pete Dye. Ook hier kunnen we kort zijn: ook dit is top. Interessant weetje: de Cana Golf Course was het eerste parcours in de Caraïben dat gebruik maakte van ‘paspalum’: een grassoort die met zeewater besproeid kan worden. Het resultaat is oogverblindend. Het water van de oceaan slingert tussen de fairways, wat niet alleen een optimale golfuitdaging creëert, maar ook het visueel genot verzekert.

Casa de Campo

Langs de andere kant van het eiland, meer bepaald in het prestigieuze resort van Casa de Campo, dragen drie andere banen eveneens de handtekening van Pete Dye. Daarvan is de Teeth of the Dog de bekendste. Deze baan prijkt niet toevallig in de toplijstjes en wordt geregeld vergeleken met Pebble Beach, dat juweel in Californië. Met zijn fairways bij de zee en de greens die door rotsen tegen de aanrollende golven worden beschermd, is ook deze 18 holes bij de zee een vijfsterrenmenu. Hole 13 is legendarisch en gaf zijn naam aan het parcours. Bij deze par 3 van 178m moet de bal over een kreek worden geslagen. Diens vorm doet denken aan de muil van een hond. Vandaar de naam.

Casa de Campo heeft nog twee andere banen die eveneens de moeite lonen. Dye Fore, dat in de heuvels rond de rivier Chavon werd gebouwd, speelt bijzonder lang (7000m van de back tees). Ook hier zijn de panorama’s verzekerd en dat zowel op de zee als op de omringende bergen. Niet dat de gemiddelde handicapper hiervoor hoeft af te haken, want door de vele tees speelt iedereen hier in functie van zijn handicap. The Links is het rustigste van het trio, al prikkelde Pete Dye ook deze lay-out met waterhindernissen die zorgen voor emotie en een exotisch gevoel!

Luxevastgoed

Na een briljante carrière in België in de textielindustrie kocht Robert Geldof een tiental jaar geleden en op aanraden van een vriend een eigendom in Punta Cana. ‘Ik was op slag verliefd. Vandaag ben ik zo’n beetje een ambassadeur van de regio geworden voor België. Ik overtuigde al heel wat vrienden om toe te geven aan de verleiding. De Belgen en de Luxemburgers staan dus mee vooraan.’

Punta Cana, dat een bestemming is voor een groot publiek, telt heel wat hotels, waarbij ook Club Med. Maar de beroemde badplaats van de Caraïben is ook uitgegroeid tot een populaire bestemming voor rijke gepensioneerden en levensgenieters. Net zoals in Florida heeft het luxevastgoed er de wind in de zeilen. Het Punta Cana Resort & Club sluit daar helemaal op aan. Het is een soort van Belgisch Zoute, met natuurlijk wel 300 dagen zon per jaar. ‘Afhankelijk van hun locatie kost een villa in het Punta Cana Resort & Club van een tot twee miljoen euro. Sommige staan letterlijk aan de voet van een witzandstrand. En hun eigenaars zijn automatisch ook lid op Corales.’

Liefde heeft geen prijs, zegt men. Want ja: het leven kan mooi zijn!

Members Only partner and editor

Comments are closed.