De ‘eaux de vie’ uit Cognac maken de hele wereld blij, maar ook de stad zelf inspireert tot een bezoek. Dat geldt ook voor Chais Monnet & Spa, een hotel met een verbluffende architectuur en lid van Leading Hotels of the World.


Omdat we altijd graag nieuwe bestemmingen voorstellen, nodigen we u dit keer graag uit in Cognac bij de boorden van de Charente. Deze regio staat niet alleen bekend voor zijn wijnen en zijn gastronomie, maar vooral voor zijn eau-de-vie. Tegelijk koestert de Route du Sud nog meer mooie geheimen en is het een ideale culturele en epicurische bestemming.

Cognac, de geboortestad van Frans 1 en de koning van de Renaissance, is de bron van ontelbare rijkdommen: middeleeuwse historische omwallingen, een kasteel, een terroir en de prachtige Charente. Deze pittige stad tussen La Rochelle en Bordeaux ademt volop levenskunst uit en is op z’n best in het oude centrum met de typische smalle straatjes.

Het hotel Chais-Monnet & Spa, dat in volle centrum is gelegen, is de perfecte uitvalsbasis om de streek te verkennen. Dit voormalig handelshuis uit de 19e eeuw, dat op een oude industriële site was gevestigd, werd in 2006 volledig verbouwd tot een vijfsterrenhotel. Dat alles met dank aan het genie van architect Didier Poignant en de investeringen van de Engels-Iraanse ondernemer Javad Marandio. Het resultaat is een verbluffende metamorfose en uniek in zijn soort.

Echte metamorfose

Dit qua stijl vrij klassieke voormalige industrieel bouwwerk uit het eerste deel van de 19e eeuw bestond initieel voornamelijk uit grote kelderruimtes die door hun conceptie en hun structuur als ‘revolutionair’ werden ervaren. De restauratie van dit industriële kluwen vereiste niet alleen de rehabilitatie van de bestaande gebouwen, maar ook de integratie van nieuwe ruimten. Hiervoor verruimde architect Didier Poignant zijn perspectieven en volumes. Zo verbond hij de vier kelderruimtes met een centrale glazen ruimte waar alle belangrijke onthaalfuncties van het hotel zijn gegroepeerd. De solitaire moderne structuur bedekt zijn gevels met stalen ranken die verwijzen naar wijnstokken. Wat een heerlijk contrast!

Het hotel Chais Monnet, dat in oktober 2018 de deuren opende, telt 92 kamers en suites, een gastronomisch restaurant, een moderne brasserie, een jazzbar, een lounge rooftop, vergaderzalen en een wellness met spa, fitness, jacuzzi, hammam en sauna. De kamers en suites liggen verdeeld over de vier gebouwen. De decoratie ademt een ‘classicisme chic à la française’ uit. De combinatie van edele stoffen en natuurlijke materialen verzekert een comfort dat tegelijk esthetisch en zintuigelijk is. In de ‘Chais’ leeft de charme voort van dit historische gebouw waar patrimoniale rijkdom en modernisme hand in hand gaan.

Sterrenrestaurant & Spa

Het hotel Chais Monnet & Spa herbergt ook een schat: de grote Chais des Foudres, waar de ruimtes in het teken staan van de restauratie. Naast de brasserie La Distillerie ligt het gastronomisch restaurant Les Foudres dat onlangs met gepaste fierheid zijn eerste ster mocht opspelden. De Bretoense chef Marc-Antoine Lepage stelt er zijn creativiteit ten dienste van de lekkerbekken. Die worden verwend in de bijna 9m hoge Chai Cathédrale. Producten uit de Charente voeren de hoofdtoon in een frisse en pure keuken.

De Spa, die een plekje kreeg in het hart van het etablissement, is een echte uitnodiging om te ontspannen. Binnenzwembad, fitness, sauna, hammam, jacuzzi, verzorgingscabines… In partnerschap met het huis Codage, een hedendaagse apotheek met roots in de Franse farmatraditie, wordt een exclusieve verzorgingskaart aangeboden die in harmonie is met de omgeving. Zoals de keldermeesters de beste ‘eaux de vie’ assembleren om de fraaiste cognacs te maken, bereidt het huis Codage in Frankrijk producten op basis van planten, wieren en mineralen. Met de lichaamsverzorging Sur Mesure Couture als signatuur van het merk.

Degustaties

Maar naar Cognac reis je natuurlijk ook – misschien zelfs vooral – om die geweldige eaux de vie te ontdekken die wereldwijd geapprecieerd worden. Cognac is synoniem van verfijning, elegantie en subtiele aroma’s. Het is een van de symbolen van Frankrijk en zijn ‘levenskunst’.

Cognac is witte wijn die in een alambic wordt gedistilleerd en vervolgens veroudert op vaten. Hij laat zich degusteren als een aperitief, digestief of cocktail. Net zoals een ‘neus’ in de parfumwereld zal de keldermeester verschillende eaux de vies assembleren. De diversiteit van deze aromatische elixirs is gerelateerd aan de duurtijd van het verblijf in de vaten: peer en citroen voor de jongste; honing, was, kruiden en jasmijn voor de oudere. Maar junior of senior: het is altijd moeilijk om aan de verleiding te weerstaan.

In de directe omgeving van het hotel Chais Monnet & Spa openen tal van cognachuizen hun kelders voor een degustatie. Martell, Hennessy, Rémy Martin, Meukow, Baron Otard: de grote namen verdringen elkaar in het roadbook. Camus, het enige grote en onafhankelijk cognachuis, is een must en biedt zijn bezoekers een interactief parcours aan dat toelaat om de geheimen te ontdekken van een famialiale passie die al vijf generaties wordt doorgegeven en keer op keer wordt verrijkt.

Swingen tussen de wijn

Vanuit Cognac liggen heel wat excursies klaar. Er is Angoulème, Bordeaux in het zuiden, noordelijker La Rochelle en l’Ile de Ré. Ook voor de golfer openen zich tal van mogelijkheden. De plaatselijke golfbaan, die in een prachtige wijngaard ligt besloten, draagt de stempel van de Franse legende Jean Garaialde. Op deze par 72 van 6174m, die lichtjes op en neer golft en voor alle handicaps toegankelijk is, is afwisseling troef. Vanaf de back tees zijn sommige holes wel te duchten, zoals de 17: een par 4 van ruim 400m waar enkel de longhitters de green in twee slagen kunnen bereiken. Gelukkig speelt de finishing hole, een par 3 van 150m die naar het clubhouse leidt, een stuk eenvoudiger. De Golf du Cognac, die in 1988 werd opgericht, is een echte ledenclub, maar bezoekers zijn er vanzelfsprekend het hele jaar door welkom. Dat merk je ook aan de zeer redelijke greenfeetarieven.

In de Charentaise verdienen nog meer golfclubs een bezoek. Zoals de Golf de l’Hirondelle in Angoulême, die in 1953 de deuren opende, en de Golf International de La Prèze, met tal van waterhindernissen en zelfs een eilandgreen, zoals Sawgrass in Florida. Dichter bij de zee koestert de Golf de Royan (18 holes) een uitstekende reputatie. Voor de adepten van mooie panorama’s hebben ook de 9 holesbanen van La Palmyre, Oléron en Trousse-Chemise (op het eiland Ré) alles om te behagen.

Infos : www.chaismonnethotel.com et www.lhw.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.