Het restaurant Ciel Bleu kreeg een plekje op de 23e verdieping van het Amsterdamse Hotel Okura en is een aanrader: niet alleen voor de reis, maar ook voor zijn twee sterren.


Deze culinaire ervaring loont absoluut de moeite. Vandaar dus: richting Amsterdam en Hotel Okura, een vijfsterren met het label Leading Hotels of the Word. We klimmen naar de 23e verdieping waar we ons, letterlijk en figuurlijk, laten wiegen tussen de sterren. Het uitzicht op de Nederlandse hoofdstad is vanzelfsprekend uniek, maar hetzelfde geldt voor de presentatie van de gerechten in restaurant Ciel Bleu.

Dit huis, dat sinds 2007 met sterren werd gehonoreerd, is uitgegroeid tot een echte referentie voor de kenners-gastronomen. Achter de fornuizen vinden we inderdaad twee gerenommeerde kanjers: Onno Kokmeijer (uitgeroepen tot ‘Chef van het Jaar 2019’ door Gault & Millau) en Arjan Speelman. De rest van het verhaal laat zich amper in woorden vatten. Dat wordt gedegusteerd!

« Het is inderdaad de bedoeling dat onze gasten een unieke culinaire ervaring beleven. »

Er is keuze uit drie menu’s: Ciel Bleu Experience, Ciel Bleu Guestronomy en Ciel Bleu Kaviaar. Wat u ook kiest: u geniet van begin tot einde!
‘Wij werken met seizoenproducten van een uitmuntende kwaliteit en maken gebruik van innoverende bereidingstechnieken. Het gebruik van kruiden leidt tot exotische invloeden, met hints naar de Japanse (eet)cultuur’, vat Onno Kokmeijer samen.

Enkele gerechten zijn absolute parels, zoals de ‘Koningskrab, Baeri kaviaar & Roomijs van ‘Beurre Blanc’ en de ‘Bresse Duif, in zoutkorst bereid, met Pistache, Granaatappel & Trappeur specerijen’. Toch kent de creativiteit van de chef geen grenzen. Als hij er zin in heeft, vertedert hij de papillen ook met pure smaaksymfonieën, zoals ‘Hollandse garnaal, Oscietra kaviaar, Snijboon & Geroosterde komijn’, ‘Zeebaars, Artisjok, Folie olie & Bretonse curry’ en als dessert ‘Cacao, Advocaat, Karamel & Ciel Bleu specerijen’.

Ondertussen zorgt de uit… Genk afkomstige sommelier Noël Vanwittenbergh ervoor dat deze gerechten met de beste wijnen worden omkaderd. Met ook daar heerlijke verrassingen en enkele grands crus recht uit de kelder.

‘Het is inderdaad de bedoeling dat onze gasten een unieke culinaire ervaring beleven waar ze zich geen vragen over moeten stellen. Onze keuken is geïnspireerd op die van grote traditionele chefs, zoals Rebuchon en Ducasse. En daar proberen wij onze eigen inspiratie aan toe te voegen.’

Het resultaat is ronduit fantastisch. Elke bereiding oogt als een kunstwerk en proeft licht, verrassend, maar onveranderlijk heerlijk. Ook de service is perfect afgelijnd: sober, nooit hoogdravend, met een glimlach en efficiënt. Het is dan ook geen toeval dat het gerucht de ronde doet dat dit adres mogelijk binnenkort een derde ster zal mogen opspelden. Ook de ligging van het restaurant, hoog in de Amsterdamse lucht, draagt bij tot de magie van het moment.

Japanse invloeden

Kortom: dit is een ideaal adres voor wie een citybreak voorziet in het heerlijke Amsterdam op het water, met de vele unieke kanalen die in gedachten terugvoeren naar Venetië. Hotel Okura, lid van de Leading Hotels of the World, behoort tot de gelijknamige Japanse groep. Het ligt op twee metrohaltes buiten het stadscentrum en ver van alle drukte. Het telt 300 moderne en zeer luxueus ingerichte kamers, een hypermoderne Spa & Health (met groot binnenzwembad) en, in de marge van Ciel Bleu, twee Japanse restaurants. In Yamazato (eveneens een ster in de Michelingids) brengt de Chef Executive Masanori Tomikawa hulde aan de Japanse gastronomie. Vlak ernaast ligt Teppanaki Sazanka: een ietsje meer casual, met een keuken die focust op vis en live cooking. In beide gevallen is de Japanse sfeer alomtegenwoordig. Zo gebeurt de service door diensters in kimono.

Japan en Amsterdam houden er al langer een unieke historische band op na. Die gaat terug tot in 1639 toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie de enige westerse vertegenwoordiging was in het Land van de Rijzende Zon. Bijna 400 jaar later wordt die nauwe band onderhouden door dit hotel Okura Amsterdam waar de Aziatische en Oosterse invloeden elkaar op een unieke manier versterken. Absoluut een bezoek waard!

Infos : www.cielbleu.nl en www.lhw.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.