Het Domaine de Rochevilaine, een etablissement van de keten Relais & Châteaux, ligt op een rotsachtig schiereiland en is uniek in zijn soort. Zowel in de winter als in de zomer is het een ode aan Bretagne. Het echte Bretagne.


Een magische plek, als een prentbriefkaart van Bretagne. Het echte Bretagne. Het Bretagne dat leeft op het ritme van de getijden en gewiegd wordt door het stuifwater van de golven. Het Bretagne dat zich laat meedrijven op de wind, uit welke hoek die ook komt aangewaaid. Welkom in Billiers, op het puntje van Pen Lan, in het zuiden van Morbihan. Welkom op een rotsachtig schiereiland aan de Atlantische kust, meer bepaald in het Domaine de Rochevilaine, een unieke Relais & Châteaux die 365 dagen per jaar uitkijkt op de zee. Je zou haast zeggen, haar ‘private zee’, want de zeelucht is er ongelofelijk puur. ‘Ik kan de hele dag naar de zee kijken en me geen seconde vervelen’, aldus Bertrand Jaquet, eigenaar van dit vijfsterrenetablissement dat in alle opzichten de levenskunst cultiveert.

Bewogen geschiedenis

Rochevilaine is een grote brok geschiedenis, want zijn unieke geografische ligging maakte het geschikt als uitkijkpost. In 1759 was het de bevoorrechte getuige van de beroemde Slag van de Kardinalen waarbij de Franse vloot een zware nederlaag leed. In de 19e eeuw werd Pen Lan de hoofdstad van de zoutpannen en het ‘witte goud’. Tijdens WOII maakte het deel uit van de Atlantikwall, met geschutsplatformen en ondergrondse schuilplaatsen. In 1952 kocht Henri Dresch de site en opende er de eerste herberg. Een paar jaar later begon Jean-Paul Liégeois, een arts die verliefd was geworden op de locatie, met de bouw van een granieten kasteel, waar een ingebouwde serre het zonlicht volop naar binnen liet stromen. We schrijven 1997 wanneer het Domaine de Rochevilaine echt van de grond komt. Bertrand Jaquet, een man met veel ervaring in de sector, neemt het roer over en wordt er de eerste eigenaar/hotelier. Vandaag de dag imponeert dit etablissement met zijn luxehotel, gastronomisch restaurant, prachtige buitenzwembad en ultramoderne spa. In elk seizoen nodigt het bezoekers uit om te genieten van het adembenemende uitzicht en het onwaarschijnlijke licht. Dit is Bretagne op zijn best. Want beter kan niet.

Nieuwe suites

Manoir, longère (hoeve), kasteel, Comptoir des Indes: de 37 kamers en suites op het domein onderscheiden zich door hun grote diversiteit, al hebben ze alle zeezicht. Elke kamer heeft zijn eigen karakter dat aansluit op de architectuur, de materialen, de inrichting en de setting. In november 2022 moderniseerde het Domaine de Rochevilaine zijn iconische gebouw, de Manoir Renaissance, van kop tot teen, maar zonder afstand te doen van zijn ziel en persoonlijkheid. Uit dat sublieme erfgoed ontstonden vier topkamers die zich lieten inspireren door de omgeving: ‘Voyages’ (herinnert aan de open zee en de oceaanreizen van de jaren 30), ‘Rivages’ (verankert het lokale aspect – visserij, mosselen…), ‘Coiffes’ (verwijst naar het vrij recente verleden toen Bretonse vrouwen opvallende hoofdtooien droegen) en ‘Belle de Vilaine’ (eerbetoon aan de emblematische ‘chaloupe de Billiers’). De kamers zijn ontworpen door de getalenteerde binnenhuisarchitecte Chantal Peyrat. Zij voeren hun gasten mee naar een eigen wereld, met veel ruimte, verfijning, comfortabele faciliteiten en natuurlijk het adembenemende uitzicht. En dat geldt natuurlijk ook voor de andere kamers.

Altijd de zee

Het restaurant maakt het plaatje compleet. Van achter de 50m grote raampartij waan je je op open zee, als op het dek van een schip. Met aan het roer dit keer Cécile Jaquet, de dochter van de eigenaar. Zij superviseert de service terwijl haar echtgenoot en ‘maître cuisinier’, Maxime Nouail, de smaakpapillen verwent. Zijn visvijver ligt tegenover zijn keuken: kreeften en schelpdieren, lokale oesters, zeebaars gevist op Île Dumet, tong uit La Turballe en de beroemde langoustines uit Le Guilvinec. Niets dan genot op het bord, met als bonus een prachtig wijnaanbod uit een kelder die is ondergebracht in een voormalig wachtlokaal. Blikvanger in de drie menu’s op de kaart is datgene wat focust op de ‘maritieme pairings’. Anders geformuleerd: naast het zelfgebakken brood wordt de gast verwend met in zout gemarineerde zalm, holle oesters uit Pénerf, krabvlees en een crème van zeewier ‘retour aux îles’.

De 1300 m2 grote Aqua Phenicia Spa huldigt dezelfde filosofie. Vroegere beschavingen wisten hoe ze de essentie van harmonie uit de elementen konden halen en dat inspireerde Bertrand Jaquet bij de creatie van de eerste Franse spa bij de zee. Het menu met lichaamsverzorging is één grote uitnodiging tot gelukzaligheid, met hydrotherapie, hydromassagebaden, modderpakkingen, jetdouches, een groot aanbod massages en zelfs een Marie Galland schoonheidssalon.

Ja, op Domaine de Rochevilaine laat je je leven. Er is geen tekort aan vrijetijdsactiviteiten, zoals wandelingen, fietstochten en excursies naar nabijgelegen dorpen. Fanatieke golfers worden er ongetwijfeld aangetrokken tot de banen van Baden, La Bretèsche en Rhuys Kerver. Maar, zoals we al zegden: alleen al het kijken naar de zee is hier een fulltime bezigheid!

www.domainederochevilaine.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.