Hôtel Martinez, het beroemde luxehotel van Cannes dat in 1929 de deuren opende en tegenwoordig met het Hyattlabel door het leven gaat, is aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Het DNA is gebleven, maar de blik is vol naar de toekomst gericht.


Alleen al de naam doet de ogen oplichten, want in Cannes is het iconische ‘Le Martinez’ een dagelijks gespreksonderwerp. Dit legendarische paleishotel staat symbool voor de magie van de Croisette, Franse luxe, elegantie en de dolce vita van de Rivièra. Dit is zijn DNA sinds de geboorte in 1929 en dat is ongerept gebleven tot op de dag van vandaag. Het hotel, dat onlangs gerenoveerd werd en geïntegreerd in het prestigieuze merk ‘The Unbound Collection by Hyatt’, is klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. Nog dichter bij de sterren!

Favoriet van Lord Henry

Flashback. Het verhaal van Cannes start in 1834. Lord Henry Brougham and Vaux, Lord Chancellor van Engeland, is op weg naar Italië wanneer hij door omstandigheden gedwongen wordt om halt te houden in een vissersdorpje in het zuiden van Frankrijk: Cannes. Hij raakt meteen in de ban van dit kleine paradijselijke hoekje aan de Côte d’Azur. Hij vestigt er zich korte tijd later en inspireert tal van Engelse aristocraten om er van de Franse dolce vita te komen genieten, vooral dan tijdens de wintermaanden. De regio wordt snel populair, wat resulteert in de constructie van heel wat prachtige buitenverblijven aan de stadsrand. Het eerste privéstrand wordt aangelegd in 1866. Dit versnelt het succes van de badplaats waar de kustlijn, die wordt afgeboord met palmbomen, synoniem wordt van levenskunst. Met de zon altijd op de afspraak.

Emmanuel Martinez

Op de Boulevard de la Croisette 73 krijgt de voormalige villa ‘La Coquette’ in 1874 een nieuwe eigenaar. De verbannen koning van Napels, Frans II der Beide Siciliën, neemt er zijn intrek en herdoopt ze tot de Villa Marie-Thérèse. Dit centrum van het sociale leven tijdens de Derde Republiek (1870-1914) beleeft een wedergeboorte dankzij Emmanuel Martinez, een zakenman uit Palermo. Deze ondernemer – geboren in een adellijke Spaanse familie van moederskant en zoon van een Italiaanse baron – maakt fortuin in de luxehotelbusiness, met name op Piccadilly in Londen. In 1909 ruilt hij de oevers van de Theems in voor de wateren van de Middellandse Zee en wordt voorzitter van de Société des Grands Hôtels de Cannes. Met de aankoop van de Villa Marie-Thérèse wil hij het grootste paleishotel aan de Côte d’Azur creëren en dat gebeurt ook. Op 1 december 1927 wordt de werf aan ‘Le Martinez’ opgestart. In 14 maanden tijd worden onder leiding van architect Charles Palmero 490 heipalen geplaatst en 490 m3 gewapend beton gestort. Dat is nodig om een gebouw van zeven verdiepingen op te trekken, met om en bij de 100m gevelbreedte. Op 17 februari 1929, terwijl de wereldeconomie kreunt onder het gewicht van de depressie, wordt Hôtel Martinez officieel ingehuldigd! Het begin van een fabelachtig avontuur…

De magie van de Croisette

Met de jaren groeit de reputatie van Cannes. De badplaats, die lange tijd te boek stond als een ‘must voor de winter’, is nu ook trendy in de zomer. Iets wat ze ook in Hôtel Martinez goed begrepen hebben. De tijd is er ook rijp voor, want dit zijn de ‘Années Folles’. Zij staan voor joie de vivre, extravagante feesten en een défilé van glimmende cabrio’s op de majestueuze binnenplaats. Dit is de magie van de Croisette in al zijn pracht; de Martinez-mythe in al zijn glorie! Na WOII maakte het Filmfestival van Cannes meer dan ooit ‘the place to be’. De sterren van de 7e kunst zijn ook al jaren welkom in Hôtel Martinez. Zij hebben het helemaal naar hun zin in de luxekamers met hun prestigieuze lambrisering.

Het gouden boek van dit hotel is dan ook een ware schatkamer. Het bevat de handtekeningen van de grootste legendes van het witte doek, van Woody Allen en Steven Spielberg tot Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Quentin Tarantino en David Lynch. Maar ook talrijke staatshoofden en illustere figuren uit de 20e eeuw lieten hun signatuur achter: van Paul Valéry tot André Citroën, van de hertog van Montgomery tot Caroline ‘La Belle’ Otero.

Een bestemming binnen een bestemming

Sinds zijn geboorte is Hôtel Martinez nooit gestopt met evolueren. Zonder ooit zijn verleden te verloochenen, ging het altijd mee met de tijd. Met als centraal thema het streven naar excellentie. Dit is vandaag meer dan ooit waar. Het hotel is eigendom van de Qatarese groep Constellation Hotels Holding en wordt beheerd door Hyatt Hotels & Corporation. In 2018 werd het volledig gerenoveerd. Zijn aura en pracht komen nu volledig tot hun recht en bieden de trouwe klanten een unieke ervaring in het hart van 40.000 m2 ruimte die helemaal in het teken staat van luxe in Rivièra-stijl. ‘In zekere zin is Hôtel Martinez nu een bestemming binnen een bestemming. Het is niet alleen een vlaggenschip dat verankerd is met de geschiedenis van Cannes en de Croisette, maar ook een unieke, ongerepte plek die de gasten een betoverend intermezzo biedt; een klein stukje paradijs met een spa, een buitenzwembad, een privéstrand, een uitzonderlijk gastronomisch aanbod en persoonlijke service. En dat alles in een hoogwaardige, chique en relaxte sfeer’, vat general manager Michel Cottray samen.

Zicht op zee

Dat klopt ook: in Hôtel Martinez lijkt het alsof je op een roze wolk zweeft, bijna gewichtloos. Eens de monumentale voordeur gepasseerd is er de in wit gemarmerde lobby met zijn oorspronkelijke art-decostijl. Een grandioze kroonluchter, een herinterpretatie van de stijl uit de jaren 30, verlicht de ruimte met een goudkleurig schijnsel. Daarmee is de toon is gezet.

De 410 kamers en suites zijn ruim en modern ingericht. De meeste laten zich wiegen door het zeezicht, met aan de einder onder meer de Lérins-eilanden en het eiland Sainte-Marguerite. Adembenemend mooi! De gasten worden verwelkomd in een decor van wit gelakt meubilair, versterkt met vleugjes lichtblauw of geel om de wereld van de zee en de zon op te roepen. De badkamers, allemaal in marmer, stralen dezelfde onberispelijke geest uit. Luxe, rust en genieten!

Dat gaat zo door tot aan de beroemde Suite Panoramique op de 7e verdieping die de naam Isabelle Huppert draagt, als eerbetoon aan de Franse actrice. Met meer dan 1250 m2 is het een van de grootste suites in Europa. Het uitzicht over de baai van Cannes is 180°. Onnodig te zeggen dat dit unieke penthouse tijdens het Filmfestival een fortuin kost!

L’Oasis

Het ten volle beleven van de Hyatt Martinez-ervaring betekent dat men zich laat leiden door de tijdsgeest en geniet van het moment. L’Oasis is de nieuwe ruimte gewijd aan welzijn. Het is een echte oase van rust, discreet weggeborgen, een soort Tuin van Eden met de geuren van het zuiden. Het buitenzwembad is het hele jaar door verwarmd. Een must, met op de achtergrond de onvermijdelijke siësta in de zon. Iets verderop en vlakbij de fitnessruimte is L’Oasis Spa by Carita opgevat in dezelfde hedonistische geest. In een ruimte van 600 m² met zicht op de tuin worden innovatieve behandelingen à la carte aangeboden op basis van een ultra gespecialiseerde expertise. Het aanbod omvat een kapsalon, een barbier en zeven massagekamers voor rituelen met de signatuur van Carita. Ideaal om tot rust te komen en nieuwe energie te tanken in een droomomgeving.

Jean Imbert-label

Dankzij Jean Imbert is gastronomie een andere essentiële troef van ‘le nouveau’ Martinez. Deze fantastische kok, die wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Franse chefs ter wereld, was actief in de Plaza Athénée en nam in mei 2023 de teugels over dit hotelpaleis aan de Côte d’Azur. Daarmee ging een jeugddroom in vervulling.

Zijn eerste project was de opening van ‘La Plage du Martinez’ op het recente filmfestival van Cannes. Deze plek bij het water en met de golven op de achtergrond is één grote uitnodiging voor epicuristisch genieten. In een 100% Rivièra-sfeer biedt het menu traditionele gerechten aan en lekkere hapjes. Hierbij ligt de nadruk op lokale en seizoensgebonden producten: focaccia vitello, ananas tomaat, octopus, zeebrasem, rode mul, lamskoteletten, frosted meloen en ijskoude tiramisu… Simpelweg verrukkelijk! Heel toepasselijk zitten de gasten in ‘Director Chairs’ die de namen dragen van beroemde acteurs en regisseurs. Voor wie de ultieme rust verkiest, is er zelfs een lichter menu dat zich laat degusteren op de ultracomfortabele bedden op het zand!

‘Le Sud’ is het andere zenuwcentrum van het restaurant. Het opent zich eveneens naar de buitenwereld en imponeert met een prachtig tuinterras. Deze ruimte verandert met de uren en met het serveren van ontbijt, lunch en diner. Het restaurant ligt in het hart van het hotel en is een van de populairste locaties aan de Croisette. Een aanrader voor wie de gezellige en vrolijke sfeer van de ‘Années Folles’ wil herbeleven in een elegant en eigentijds kader. Ook het menu wordt er geïnspireerd door het Middellandse Zeegebied, met natuurlijk de onvergelijkbare touch van de chef. Tenslotte is er ook nog de zondagbrunch. Van 13 tot 15 uur worden de smaakpapillen verwend met een uitzonderlijk buffet van schelpdieren, kreeft en een aantal warme gerechten die aan tafel worden geserveerd. Dit alles in de schaduw van de palmbomen. De volgende uitdaging voor Jean Imbert? De heropening van La Palme d’Or, het gastronomisch restaurant waar heel Cannes naar uitkijkt. De datum staat geprikt in de komende lente…

Tijdloos

Hôtel Martinez heeft zijn ziel van weleer zorgvuldig bewaard. Het fascineert de passanten, net als de glimmende Ferrari’s, Bentleys en Porsches die bij de voituriers zijn achtergelaten. Het hotel weerspiegelt een gemoedstoestand die in de loop van zijn geschiedenis bewaard is gebleven en die de Hyatt-groep, die het hotel sinds 2013 beheert, op de mooiste manier uitvergroot dankzij zijn knowhow en ervaring. ‘Onze klantenkring is internationaal. Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Ook België is van oudsher een heel belangrijke markt voor ons’, aldus Michel Cottray, die in Brussel jarenlang aan het hoofd stond van Wiltcher’s Steigenberger. Hij weet dan ook als geen ander hoezeer Belgen verzot zijn op de Côte d’Azur.

En de magie van Cannes, een badplaats die altijd in beweging is en onlangs werd uitgeroepen tot beste badplaats van Europa, doet de rest! ‘Het klimaat is hier het hele jaar door erg aangenaam, zelfs in de winter. De stad bruist altijd van activiteit, want er zijn altijd internationale congressen en evenementen. Onder impuls van de burgemeester lopen trouwens een aantal projecten die de Croisette nog boeiender zullen maken voor bezoekers…’

Men zegge het voort: de toekomst lacht Hôtel Martinez toe. Want levenskunst – en genieten – is tijdloos.

Members Only partner and editor

Comments are closed.