Golf, gastronomie, wijn: in deze eersteklas badplaats in het hart van Catalonië worden de geneugten van het leven gecultiveerd.


Welke hedonistische reiziger heeft er niet van gedroomd de geneugten van swing, gastronomie en wijn te combineren? Het Peralada Resort is op maat gemaakt om aan hun verwachtingen te voldoen.

Laten we beginnen met een schets van het decor. We bevinden ons in het kleine Spaanse stadje Peralada, in het hart van de regio Empordà, bijna op de grens met Frankrijk. Barcelona en Perpignan liggen op minder dan een uur rijden met de auto. In de verte ziet u zowel de uitlopers van de Pyreneeën als de beukende golven van de Middellandse Zee. Hier is het hoofdkantoor gevestigd van de Peralada-groep die van generatie op generatie wordt geleid door de Catalaanse familie Suqué Mateu. Of liever het dorp. Het bedrijf is immers eigenaar van het prestigieuze 14e-eeuwse kasteel, het casino, een sterrenrestaurant, een vijfsterrenhotel, een golfbaan, een museum en een weelderig wijndomein.

Vinotherapie in de Spa

Het Peralada Wine, Spa & Golf Hotel werd integraal gerenoveerd in 2016 en is een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Er is keuze uit 54 kamers en 10 suites in een serene omgeving. De Wine Spa is een van de hoogtepunten van dit vijfsterrenhotel. Deze oase van rust omvat een watercircuit in het overdekte zwembad met airco, sauna en stoombad. Ook de lichaamsverzorgings- en massagemenu’s nodigen uit tot genieten en ontspannen. Er zijn verschillende behandelingen en rituelen gebaseerd op de Peralada-wijntraditie en de voordelen van druiven en wijn. Bij vinotherapie worden van druiven afgeleide producten gebruikt om het algemeen welzijn te verbeteren via ontspanningstechnieken en gepersonaliseerde behandelingen. Deze stimuleren de hydratatie van het lichaam, de eliminatie van gifstoffen, de bloedsomloop en de productie van collageen ter verbetering van de elasticiteit van de huid. Een hele mondvol dus. En een bijzondere levenservaring.

Op jacht naar birdies

De Peralada Golf Club, die aan het hotel paalt, is sinds 1993 actief en draagt de handtekening van architect Jorge Soler. Deze ecologisch verantwoorde 18-holes baan (par 71) past zich aan alle speelstijlen aan. Er is keuze uit verschillende tees, zodat elke handicapper hier zijn gading vindt. De uitdaging is vooral tactisch. Om goed te scoren, is een goede strategie belangrijk, wat inhoudt dat je sommige holes met de nodige voorzichtigheid moet spelen. Talrijke waterpartijen markeren de baan en de subtiel golvende greens worden over het algemeen goed verdedigd door zeer ontvankelijke bunkers. Het warm en francofiel onthaal (vele leden zijn Fransen), de magische omgeving met de Pyreneeën op de achtergrond, de pitch & putt om te oefenen, de grote driving range van twee verdiepingen: er ontbreekt niets om de liefhebbers tevreden te stellen. Tijdens ons bezoek was de Solheim Cup zelfs te volgen in de Pro-Shop! En men mag niet vergeten dat deze de regio nog vele andere kwaliteitsbanen aanbiedt, met heel wat interessante arrangementen om uit te kiezen.

Sterrenrestaurant

Het restaurant Castell Peralada is een echte aanrader. Het ligt in het prestigieuze kasteel, op vijf minuten van het hotel, en toont met trots zijn eerste Michelin-ster. Eerlijk is eerlijk: de gastronomische ervaring is duidelijk de omweg waard. Iedereen weet hoe rijk en trendy de streek van Gerona is voor liefhebbers van de creatieve keuken. El Bulli wees de weg. Welnu: La Table du Château drukt de voetsporen.

Chef-kok Javier Martinez en sommelier Toni Gerez hebben de culinaire traditie van de Empordà opnieuw geïnterpreteerd met een geïnspireerd menu, vol durf en smaak. Het degustatiemenu van een 15-tal gerechten is een symfonie voor de smaakpapillen, met verbluffende combinaties zoals ‘crème van gerookte bloemkool, lamsjus en kaviaar’ of ‘witte asperges op zeewierspons, citrus-emulsie, champignons en tijgernoten’. En je hoeft geen reuzenhonger te hebben om van het moment te genieten: elk gerecht is ‘mini’ om de smaken te benadrukken, enkel de smaken. De enige uitzondering is de kaastrolley, met wel 300 verschillende soorten. Zelfs de Fransen hebben nog nooit zoiets gezien…

De lokale gastronomische ervaring strekt zich ook uit tot het restaurant Shoro by Paco Perez, iets verderop gelegen, in de tuinen van het Castell. Hier worden Aziatische smaken uit Singapore, Tokio of Bangkok gesublimeerd. Magisch!

In vino veritas

Maar Peralada is ook – zelfs vooral – de cultuur en de passie van de wijn. De productie ervan gaat terug tot de 12e eeuw en is nooit aan banden gelegd. Vandaag bereikt zij een nieuwe dimensie met de inwijding van een ultramodern en uitzonderlijk wijnhuis. Dat is niet alleen uniek in zijn architectuur, maar ook baanbrekend in zijn duurzaamheid, zoals blijkt uit het feit dat het de eerste Europese wijnmakerij is die het LEED®Gold-label heeft gekregen voor de naleving van hoge normen inzake energie-efficiëntie wat de bouw, de exploitatie en het onderhoud van het gebouw betreft. ‘De nieuwe wijnmakerij betekent een echte ommekeer voor Peralada en voor de DO Empordà. Het is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van dit familiebedrijf, dat wordt gekenmerkt door zijn visie op de toekomst en zijn liefde voor dit land dat oneindig rijk is aan nuances en landschappen. Perelada is de meest gerenommeerde wijnmakerij in de Empordà. Onze missie is om al het wijnpotentieel uit de 150 ha wijngaarden te halen om geweldige wijnen te produceren. Weinig appellations hebben zoveel verschillende bodems als de Empordà. Wij willen de afspiegeling zijn van deze rijkdom en diversiteit van het land’, zegt Eugeni Llos, directeur van het wijnhuis. De nieuwe wijnmakerij beschikt over 188 vinificatietanks van verschillende grootte, waardoor de verschillende percelen van het domein afzonderlijk kunnen worden gevinificeerd, met de grootst mogelijke aandacht voor de persoonlijkheid en de authenticiteit van elke wijn.

Een bezoek aan deze kelder uit de 21e eeuw, die open is voor het publiek, is een echte belevenis. De beste wijnen proeven is een andere. We raden u aan om te genieten, maar met mate…

Members Only partner and editor

Comments are closed.