Yurtdışı Yatırım

De nieuwste Europese Club Med opende in mei zijn deuren in de heuvels rond Marbella. De zon en de prioriteiten evolueren er mee met de tijd zonder dat ze het DNA van de dorpen veranderen. The place to be!


Wie dit nieuwe Andalusische dorp met de drietand voor het eerst ontdekt, kijkt mogelijk ietwat verrast op vanwege de ligging. Die staat namelijk ver van ‘met de voeten in het zand’. De kuststrook met Playa de Venus en de plaatselijke sporthaven zijn zelfs zo’n 3 km verwijderd. Maar dorpsmanager Pierre Jean heeft daar een goede uitleg voor: ‘We komen niet naar Marbella voor het strand, dat is echt niets bijzonders. Maar we focussen wel op andere lokale troeven die de moeite lonen.’ Dat klopt ook, want Club Med Magna Marbella ligt ver weg van de glitter en glamour van de stad. Het vindt een uitverkoren plekje aan de rand van het dennenbos van de Calle Padre Paco Ostos, met uitzicht op de heuvels in het achterland en de top van de Lastonar.

Golfparadijs

Golfers die hier hun swing willen uittesten, hebben keuze te over. Dankzij de mediterrane snelweg AP-7 liggen heel wat banen als het ware om de hoek: Magna Marbella (9 holes), Marbella Club (18), Santa Clara (18), Aloha (18), Villa Padierna (3×18), Las Brisas (18), Los Naranjos (18), Atalaya (2×18), Los Arqueros (18), Rio Real (18), La Quinta (3×9), Greenlife (9), Guadalmina (18), La Dama de Noche (9), Monte Paraiso (9) en Cabopino (18). Dat maakt liefst 14 golfclubs in de onmiddellijke omgeving, van Cabopino in het oosten tot Guadalmina in het westen. Samen bieden zij een hoog niveau en een grote verscheidenheid. Mede door de faciliteiten en hun natuurlijk kader verklaren zij waarom de Costa del Sol – met Marbella als epicentrum – kon uitgroeien tot een van de populairste internationale golfbestemmingen. Deze cluster binnen een straal van 15 km zal in het laagseizoen meer dan één GM (gentil membre) overtuigen wanneer de zomerhitte plaats maakt voor aangenamere temperaturen op de banen langs de zee en de vakantiegangers van augustus hun koffers hebben gepakt richting luchthaven van Malaga (op 40 min. rijden). Speciaal voor hen is er trouwens een speciale golfbalie in de lobby van het hotel dat 9 maanden op 12 open is (gesloten januari tot maart).

Na 20 jaar herrijst de feniks uit de as

Maar laten we teruggaan naar de site van Magna Marbella. Het nieuwe dorp is gelegen aan de voet van de Sierra Blanca, wat de eindbestemming is van heel wat trekkings. Het strekt zich uit over 14 ha binnen een steile driehoek van tuinen en terrassen, waarvan de basis zich opent naar de naburige heuvel. Het hart van het landgoed is het voormalige emblematische luxehotelcomplex Don Miguel, dat sinds 2004 gesloten is, maar waarvan de muren al sinds de opening in 1975 de herinnering meedragen aan Club Med. Waar is de tijd…!

Nadat het zo’n 20 jaar was verwaarloosd, werd het gebouw met 15 verdiepingen aangekocht door een buitenlandse investeerder. Het werd integraal gerenoveerd om afgelopen mei te heropenen. Het positioneert zich als een Premium Four Trident familieresort. De 485 functionele en flexibele kamers bieden plaats aan 1000 bewoners per dag en meer dan 300.000 per jaar. Volgens de eerste cijfers bereikten de reserveringen vijf maanden na de opening al meer dan 80% van de maximale capaciteit. Hiermee keert de Club terug naar zijn historische Spaanse thuishaven, 72 jaar na de geboorte van het allereerste complex van de door de Belg Gérard Blitz opgerichte vakantiegroep op de Balearen (strand van Alcudia).

‘We kenden deze plaats en het potentieel door en door. Dit is dus een weloverwogen terugkeer naar vertrouwd terrein’, zegt Grégory Lanter, die binnen de groep aan het hoofd staat van de nieuwe projecten. Maar wat voor hem de laatste jaren vooral nieuw is, is dat het ongepast is geworden om met een blanco vel papier te beginnen en vanaf een maagdelijk onbebouwd gebied. Het is nu bijna verplicht geworden om een bebouwde en soms vervuilde wijk volledig opnieuw te bekijken en te saneren. Dit gebeurde hier met de hulp van architect Patrick Genard en het ontwerpduo Marc Hertrich en Nicolas Adnet (Studio MHNA). Na La Rosière (voormalige helihaven), Val d’Isère (geüpgraded voormalig dorp) en Tignes (voormalige parking) aan de bergzijde, is het nu de beurt aan Marbella om de weg te wijzen bij de zee, wellicht vóór Portugal en de Alentejo.

Green Globe-certificering

De woningen binnen een resort liggen niet langer overal verspreid. Ze worden geconcentreerd en dichter bij elkaar geplaatst om de CO2-voetafdruk gedurende de levensduur van het complex te beperken. Nu het geopend is, ambieert Magna Marbella het internationale Green Globe-certificaat voor duurzaam hotelgebruik. In overeenstemming met deze verplichting is het resort uitgerust met zonnepanelen. Zij leveren de energie voor de verwarming van het water. Er is ook een systeem voor het opvangen van regenwater en de behandeling van afvalwater om de tuinen te besproeien.

De omliggende groene ruimten worden ten volle benut voor de vele aangeboden vrijetijds- en sportactiviteiten (25 in totaal), met extra nadruk op respect voor de natuur. Het terrein van Magna Marbella telt liefst vijf zwembaden, waaronder een hooggelegen ‘Zen’ zwembad met uitzicht op het domein. Ideaal om uit te blazen en te genieten van de alcoholvrije verse fruitcocktails waarvan de Griekse barvrouw het geheim heeft.

Op de verdieping daar net onder zal een ander specifiek visitekaartje waarschijnlijk een specifiek internationale klantengroep aantrekken. Er zijn immers 11 all surface tennisbanen en 4 padelcourts, sport die hoogtij viert en 50 jaar geleden in Marbella werd geboren. Er komt ook een oefenbaan voor golfers, met een team van G.O.’s. Zij moeten er zorg voor dragen dat beginners zin krijgen om de greens in de omgeving te gaan verkennen.

Buitenlandse eigenaar

Magna Marbella heeft nog een andere bijzonderheid. Zoals de naam aangeeft, is het domein eigendom van een groep die vreemd is aan Club Med. Deze wordt geleid door Dokali en Jihad Megharief (Magna Invest Group). Zij investeerden 75 miljoen euro in dit rehabilitatieproject via de onderneming Magna Hotels & Resorts. Deze familie van rijke investeerders uit Libië bezit bedrijven in Zwitserland, Luxemburg en Canada. Club Med is de exploitant van het domein en ondertekende een commercieel huurcontract op lange termijn.

De aanwezigheid van de eigenaren-promotoren bij de opening in september jl. en de frequente contacten met vertegenwoordigers van de Fosun-groep, de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van Club Med, doen vermoeden dat er in de komende maanden nog meer partnerschappen zullen worden gevormd: Henri Giscard d’Estaing, de algemeen directeur van de onderneming, heeft trouwens reeds toegegeven dat er volgend jaar nog een tiental nieuwe dorpen zullen openen.

Infos : www.clubmed.be

Members Only partner, editorial coordination and reporter

Comments are closed.