Het Franse noorden biedt heel wat golfbanen die een bezoek waard zijn. Pluspunt: de meeste liggen vaak slechts op enkele kilometers van de grens met ons land. Dat maakt van het prestigieuze Hotel Royal Hainaut in Valenciennes een ideale uitvalsbasis om de clubs in de regio te verkennen.


Wat een locatie! Midden in het centrum van Valenciennes ligt het Royal Hainaut Resort & Spa, een voormalig liefdadigheidsziekenhuis uit de 18e eeuw dat werd omgebouwd tot een viersterrenhotel-museum! ‘Wij beschikken over 79 kamers en suites, twee restaurants, talrijke seminariezalen en een spa met een uniek binnenzwembad in een subliem kader, vat directeur-generaal Emmanuel Béquet samen.

Het etablissement, dat in 2019 werd ingehuldigd na meerdere jaren van ingrijpende renovatiewerken onder auspiciën van Financière Vauban, is een puur architecturaal wonder. Dankzij heel wat technisch vernuft en dito artistiek vakmanschap komen de 450 gewelven in blauwe steen en de 300 ramen er nu helemaal tot hun recht! Het dak is in zijn oorspronkelijke staat hersteld, met 11.000 m2 leien die hun dakkapel terugkregen, precies zoals in… 1752!

Luxeresort in de stad

Dit resort, dat op een kwartier van België ligt en amper een uur van Brussel is verwijderd, is een aanrader voor een uitstap met weinig kilometers op de teller. ‘Onze filosofie is die van een uniek resort in de stad. Vanzelfsprekend hebben we hier dankzij onze tien vergader- en receptiezalen, waarbij ook een kapel, heel wat seminars en incentives voor bedrijven. Maar we ontvangen ook veel buitenlandse gasten, waaronder veel Belgen, die op een magische plek willen verblijven om van deze prachtige streek van het Noorden te genieten’, vervolgt Emmanuel Béquet.

Het hotel heeft twee gerenommeerde restaurants: La Storia, dat hulde brengt aan de Italiaanse gastronomie, en La Galerie, een traditionele brasserie. De 1200 m2 grote spa is uniek en verwent levensgenieters met een ruime keuze aan massages en rituelen onder het label Omnisens. Hammam, sauna, fitness: hier kom je helemaal tot rust. Het verwarmde binnenzwembad – 22m lang en 10m breed – behoort tot de mooiste van Frankrijk. Prachtige gewelven overspannen er het turkoois water. Voor nostalgici en romantici is dit een beeld dat terugvoert naar het oude Rome. Naast het hotel ontwikkelde het Royal Hainaut Resort ook een vastgoedconcept met 161 luxeappartementen.

Golf in Mérignies

In de oase van rust worden de golfers niet vergeten. De regio Rijsel-Valenciennes telt verschillende prachtige championship courses. Voorop staat natuurlijk de prestigieuze Golf de Bondues die in 1967 werd opgericht en over twee prachtige 18-holes beschikt, ontworpen door Robert Trent Jones en Fred Hawtree. Maar ook de Golf de Brigode, gelegen in Villeneuve D’Ascq in een decor van eeuwenoude bomen, en de Golf de Mormal, afgebakend door heggen, boomgaarden en vijvers, kunnen bekoren.

Het Royal Hainaut Spa & Resort is een ideale uitvalsbasis voor birdiejagers. Het heeft dan ook heel wat golfpakketten uitgewerkt voor de klanten. Zo is er een samenwerkingsverband met de Golf de Mérignies, een dorp dat beroemd is geworden door zijn kasseistroken die traditioneel de beste wielerprofs verwelkomen tijdens Parijs-Roubaix. Deze zeer gezellige club heeft drie lussen met 9 holes die zowel complementair als uitdagend zijn. ‘De Val de Marques (3200m) lijkt op een links en kronkelt zich een weg door bunkers. Rupilly (3300m) is heuvelachtig en zeer competitief met zijn aan de wind blootgestelde holes. La Valutte (2600m) is iets gemakkelijker en daardoor beter geschikt voor beginners. Een project voor de aanleg van een vierde 9 holesbaan is opgestart’, vat Emmanuel Gaulier samen. Hij is de directeur van deze familieclub die in 2008 werd geopend en werd aangelegd op voormalige landbouwgrond.

De Golf de Mérignies is een maatstaf in termen van respect voor het milieu en de biodiversiteit. ‘We tellen 70.000 bomen en struiken op de 140 ha van het landgoed. De fauna is er ook zeer aanwezig met – voor de vuist weg – valken, reeën, kikkers en vossen. We hebben 9 bijenkorven om de bestuiving te bevorderen en 20 vogelkastjes…’.

De regio Hauts-de-France telt liefst 44 golfbestemmingen, verspreid over de vijf departementen. Daarbij 31 met ten minste 18 holes, wat meer dan voldoende is om de honger van de meest enthousiaste golfers te stillen! De prachtige golfbanen van de Opaalkust worden vaak genoemd, zoals die van Le Touquet, Hardelot, Wimereux of Belle Dune. En ook de golfbanen in de Oise, in de omgeving van Chantilly, worden vaak geprezen. Maar waarom niet toegeven aan de verleiding van een kleine golfescapade in de buurt van Valenciennes? Steeds meer Belgische golfers kiezen voor de geneugten van de swing in de Hauts de France. Zo waren ze begin juli bijna in de meerderheid tijdens de traditionele ‘Ch’Tee en Nord’ op de banen van Bondues, Brigode en Mérignies. Een teamcompetitie afgerond met een onvergetelijke 19e hole!

Members Only partner and editor

Comments are closed.