Het eiland Ré zweert bij zijn eigen levenskunst en bij zijn modus dichtbij de natuur. In de kleine haven van Saint-Martin zijn het hotel De Toiras en de Villa Clarisse echte droombestemmingen.


Welkom op het Ile de Ré: een van de meest ecologische regio’s van Frankrijk – in de edele zin van het woord – én de wereldhoofdstad van het fietstoerisme! Deze oase van rust vlakbij de zee heeft inderdaad alles voor wie de batterijen wil opladen!

Het Ile de Ré ligt vlakbij de kusten van de Charente-Maritime en wordt sinds 1988 via een tolbrug verbonden met het vasteland. Die heeft het eiland niet alleen beter bereikbaar gemaakt, maar ook… toeristischer. Aan de essentie werd evenwel niet geraakt: het respect voor de natuur. Op dit eiland deint het landschap mee met de getijden. Elk hoekje is een foto waard: stranden, duinen, kliffen, platte keien, moerassen… Een soort Zwin dus waar men zich bijna schaamt om de auto te gebruiken. Om Ré te verkennen is er trouwens geen beter transportmiddel dan de fiets. In sommige periodes van het jaar is het fietsend peloton er dan ook zo groot dat de kustwegen helemaal volstromen. Het lijkt wel de Parijse ringweg!

Sneller met de fiets

Het eiland Ré, dat als Unesco Werelderfgoed is geklasseerd, ademt inderdaad een unieke charme uit. Hier komen lichaam en geest al van bij de eerste aanblik tot rust. Eens de auto geparkeerd stap je een andere wereld binnen, vergeet je al je zorgen en waardeer je de rust, het licht, het uitzicht. Zoals de woorden in die Franse meezinger: ‘Il y a le ciel, le soleil et la mer’. Zonder de kleurschakeringen te vergeten, want die veranderen met de seizoenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vastgoed er haast onbetaalbaar is geworden: ruim 7000 euro/m2! Maar om te telewerken is dit de must!

Le Phare des Baleines, Ars, Saint-Martin: het zijn stuk voor stuk beroemde plekken die tot de verbeelding spreken en elkaar opvolgen op de kaart. Het Ile de Ré bestaat uit tien gemeenten. De havens liggen aan de noordkant waar de getijden rustiger zijn; de stranden met fijn zand langs het zuiden. Dit vlakke land telt liefst 138 km aan fietspaden. Je peddelt er tussen oesterparken, kwelders en wijngaarden om dan de stranden te bereiken. Als bezoeker laat men er zich voortdurend inspireren door de intuïtie van het ogenblik. Waardoor men geregeld onvoorziene haltes inlast in een van de typische dorpjes om iets te drinken of een paar oesters te nuttigen. Op het Ile de Ré heb je immers geen kompas nodig om van het leven te genieten!

Hotel De Toiras

Het hotel De Toiras, het eerste vijfsterrenhotel op het eiland en sinds 2005 drager van het label Relais & Châteaux, is de favoriete stopplaats van de kenner. De oude gevels met hun rustieke elegantie domineren de prachtige haven van Saint-Martin-de-Ré, tevens de historische hoofdstad. Dit voormalige redershuis met zijn typische ‘Rétaise’ architectuur verbergt achter zijn muren een juweeltje van een charmehotel dat de naam draagt van de illustere maarschalk Maréchal de Toiras. Hij verdedigde het eiland in 1627 succesvol tegen de legers van de Britse hertog van Buckingham.

Het hotel ademt een familiesfeer uit met veel verfijning, discrete luxe en een elegante sfeer. Zijn unieke charme schuilt in de intimiteit en het comfort, de liefde en de aandacht voor de decoratie die tot in de kleinste details is verzorgd en zich laat inspireren door de geschiedenis. De oude stenen, houten gebinten, bijzondere stoffen en antieke meubelen nodigen samen uit tot een reis door de eeuwen op het eiland waaraan zij eer betonen. Alleen al de receptiehal! De salon-bibliotheekhoek wordt gekenmerkt door een prachtige haard en door de comfortabele zetels die uitnodigen tot een leuk gesprek. Op de vloer accentueren de oude tegels de indruk dat men te gast is in een historisch verblijf. Een onopvallende trap voert naar de kamers en naar de suites met zicht op de haven.

In de door Giverny geïnspireerde tuin groepeert het Maison des Artistes een mooie collectie van kamers en suites met zicht op de patio. De rechtervleugel van het hotel omvat de kamers en suites met zicht op de kaaien en de Atlantische Oceaan. Hotel De Toiras is een ideaal retraiteoord en wordt dan ook vaak afgehuurd door kleinschalige seminaries. De decoratie in de 20 kamers en suites is geïnspireerd door de markante personaliteiten uit de regio, hun smaken, werken of pittige anekdotes: stoffen, schilderijen, reproducties, boeken, snuisterijen… Tot deze personaliteiten behoorde schrijfster Madame de Sévigné. De gelijknamige suite valt op door zijn blauwe kleur, de prachtige antieke schouw en het bureauhoekje.

Afspraak bij George’s

Zin in een hapje? Ga dan naar de nieuwe en moderne brasserie George’s die zich in geen tijd heeft opgewerkt tot ‘the place to be’. Groot terras, chique en relaxte loungestijl en een fantastisch zicht op de haven, vooral bij zonsondergang. George’s is zowel restaurant als wijn- en cocktailbar. De muzikale sfeer is zeer verzorgd en dat geldt ook voor de decoratie: door de zee geïnspireerd en zeer trendy. U kunt er ’s morgens trouwens ook ontbijten.

De kaart van George’s is tegelijk eclectisch en modern, zij het met een stevige regionale verankering. De gerechten van de nieuwe chef Gregory Vingadassalon, die vier jaar werkzaam was in de etablissementen van Alain Ducasse, zijn perfect uitgevoerd en laten de lokale kwaliteitsproducten – die vooral uit de zee komen – helemaal tot hun recht komen. Klanten kunnen kiezen tussen zijn interpretatie van bekende klassiekers, maar er is ook een prachtige selectie van sushi en sashimi. Ook daar toont de chef zijn persoonlijke ‘final touch’.

Villa Clarisse

Enkele honderden meters verderop en ietwat verdoken ligt de Villa Clarisse: het elegante bijgebouw van hotel De Toiras. In juni 2011 opende Olivia Le Calvez dit prachtige geklasseerde 18e-eeuwse herenhuis, ooit een klooster en tevens het geboortehuis van generaal Lapasset. De Villa Clarisse, die werd ingericht door Olivia Calvez en het kabinet van Pierre-Yves Rochon, toont respect voor de ziel van het eiland, met veel zin voor verfijning en licht. Hier regeert wit.

De negen kamers en suites zijn ruim en luchtig. Prachtige badkamers, originele schouwen, dito houtwerk, antiek parket. Dat alles rond een romantische patio en een grote tuin. Zonder het verwarmd buitenzwembad te vergeten. Pure luxe!

Dankzij de enorme buitenruimtes en de grote privacy nodigt Villa Clarisse uit om zich onder te dompelen in de rustige wereld van tuinen en kloosters. Dit is dan ook een ideale plek voor een gezinsvakantie, zoals thuis.

Het slotwoord is voor de golfer, want in het noorden van het eiland en ver van alle drukte ligt de charmante en zeer leuke 9 holesbaan van Trousse-Chemise. Het perfecte alibi om op birdies te jagen in een bucolisch en maritiem kader.

Infos : www.hotel-de-toiras.com en  www.villa-clarisse.com

Members Only partner and editor

Comments are closed.