Yurtdışı Yatırım

De op 90-jarige leeftijd overleden topacteur Sean Connery was een groot golfliefhebber. We schetsen het atypische portret van dit icoon van de filmwereld; van de eeuwige James Bond die elegantie aan viriliteit koppelde.


Sean Connery was immer een toonbeeld van discretie. Die straalde hij uit tot in zijn laatste levensminuten, want hij overleed rustig en in zijn slaap in zijn woning op de Bahama’s op de avond van Halloween. Connery werd 90. ‘Mijn gedachten zijn bij zijn familie en zijn naasten. Waar hij ook moge wezen: ik hoop dat er een golfbaan is.’ Dit zinnetje, dat door Daniel Craig – de laatste erfgenaam van de smoking van James Bond – als eerbetoon werd uitgesproken, zegt alles over de passie van de Schotse acteur voor het balletje met de dimples.

Toch koos de knappe jonge en sportieve jongeman in eerste instantie voor voetbal dat hij combineerde met boksen en fitness. Tijdens een wedstrijd die hij georganiseerd had ter gelegenheid van een optreden van het muzikale toneelgezelschap South Pacific en waarbij hij de rol van een lansier vertolkte, trok de flankspeler bij de Bonnyrigg Rose Athletic Club inderdaad de aandacht van de talentscouts van Manchester United.

‘Op z’n 30e is een voetballer aan het einde van zijn carrière’

Maar de toen 23-jarige Sean Connery bedankt voor het aanbod van de Red Devils. ‘Ik wilde toehappen, want ik hou van voetbal’, bekende hij later aan Alex Ferguson die was uitgegroeid tot de emblematische manager van Man U, ‘maar ik had begrepen dat een voetballer op z’n 30e aan het einde van zijn carrière was. Terwijl alle bekende acteurs in die tijd, zoals Burt Lancaster en Clark Gable, de dertig al voorbij waren. Daarom koos ik ervoor om acteur te worden, wat uiteindelijk een van de slimste beslissingen was die ik in mijn leven genomen heb…’

Want het succes volgt inderdaad snel. Zo wordt hij in 1961 aangetrokken voor een lowbudgetproductie naar een boek van Ian Fleming: de film Dr. No (James Bond 007 contra…) die in 1962 zal uitkomen. De jonge Schot is een pak goedkoper dan topacteurs als David Niven, Cary Grant en James Mason, en leeft zich helemaal in in zijn personage. Zijn elegantie, charme, charisma en viriliteit openen de deuren naar wereldwijde roem. In At Her Majesty’s Service en aan het stuur van zijn Aston Martin maakt Connery van zijn geheimagent een echte cultfiguur. From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), Diamonds are Forever (1971) en de niet-officiële Never Say Never Again  (1983) verheffen de Britse acteur tot een echte held van de moderne tijden.

Sean Connery werd in 1930 geboren in een kille en ongure wijk van Edinburgh. Hij groeide op bij een muur die paalde aan de 14 ha van de Bruntsfield Links, de op vier na oudste golfclub ter wereld. Toch duurde het tot hij 34 was en in de Pinewood Studios vlakbij Londen opnames maakte voor Goldfinger vooraleer hij echt voeling kreeg met de golfsport. Dat kwam omdat hij een swing moest instuderen die hij nodig had voor een episch partijtje matchplay tegen de slechterik in het derde avontuur van Bond dat was herschreven tot een filmscript. Op het parcours van Stoke Park stelde Bond toen een duel voor met een nazi goudstaaf als inzet. Bijzonder ironisch voor de regelfreak Connery is dat hij dat wedstrijdje wint door de bal van zijn tegenstander te verwisselen, die vervolgens verdacht wordt van valsspel…

‘Als je bedriegt met golf, ben jij de verliezer…’

‘Ik was op slag verliefd’, lezen we in Being a Scot, een autobiografie die in 2009 verscheen. ‘In zoverre dat golf al snel mijn leven ging domineren. Ik zag golf inderdaad steeds nadrukkelijker als een metafoor van het leven, want op de golfbaan ben je vooral alleen en strijd je tegen jezelf. Het is een school van geduld en bescheidenheid waar de waarheden van vandaag anders zijn dan die van morgen. En als je bedriegt, ben jij de verliezer, want je bedriegt alleen jezelf…’

Zijn enthousiasme is zo groot dat hij enkele vennoten kan overtuigen om samen met hem een kasteel te kopen in Tourettes (achterland van de Var). Hij wil er op de 233 ha van het domein een golfbaan bouwen, maar de investeerders haken af en doorkruisen de zoete droom van Sean Connery. Het project zal wat later uit zijn as herrijzen onder de naam Terre Blanche: tegenwoordig een van de mooiste golfresorts in Europa.

007 vindt troost in het bespelen van de mooiste banen ter wereld die hij ontdekt tijdens vele reizen. Hij is lid op St. Andrews, maar jaagt ook op birdies in Marbella en op de Bahama’s, waar hij vaak te vinden is.

Zoals men weet is het personage van Bond hem op het lijf te geschreven. Misschien wel iets te nadrukkelijk. Vandaar zijn keuze om ook rollen te aanvaarden in andere films. Maar ondanks Murder on the Orient Express (1974) en A Bridge Too Far (1977) raakt hij zijn ‘Bond-imago’ niet kwijt. Daarom staat hij de rol af aan Roger Moore en keert dan, na een korte periode met weinig succes, terug door de grote poort. Beste bewijs zijn z’n Bafta voor Best Actor voor zijn rol van monnik William of Baskerville in The Name of the Rose (1986), zijn Oscar en zijn Golden Globe voor beste bijrol in The Untouchables (1987). Hij schittert ook in Highlander (1986), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) en in Finding Forrester (2000). In die laatste film vertolkt hij een mopperende filosoof die een jong baskettalent onder zijn hoede neemt.

Nadat hij door Queen Elisabeth was geridderd voor zijn diensten aan de Britse filmwereld en tot Sir was verheven, trok Sean Connery zich in 2003 terug van het witte doek. Hij toonde zich nog enkel op herdenkingen en sportevenementen. Zijn ultieme droom was naar verluidt een allerlaatste film met zijn goede vriend Clint Eastwood, een andere golffanaat met wie hij geregeld op de fairway stond. Het onderwerp? De transformatie van de frustraties van de gemiddelde golfer tot een mystieke ervaring…

Members Only partner, editorial coordination and reporter

Comments are closed.