De restaurants Toucan Sur Mer en Toucan Brasserie zijn meer dan ooit een must voor levensgenieters. De zeevruchtenschotels van Toucan Sur Mer zijn een begrip geworden in de hoofdstad en de Brusselse rand.


De gastronomische bistro’s van Jean-Michel Hamon, Toucan Brasserie en Toucan Sur Mer, vieren een dubbel jubileum. Toucan Brasserie, waar je een charcuterieplankje deelt, smult van een mergpijp met toast en salade, een in de oven geroosterd hammetje of een andouillette, opende 25 jaar geleden de deuren. 10 jaar later volgde Toucan Sur Mer dat gespecialiseerd is in zeevruchten. Speciaal voor de eindejaarsfeesten installeert het restaurant een indrukwekkende externe oesterbar, met verschillende soorten oesters en schelpdieren om mee te nemen.

Jean-Michel Hamon stamt uit Bretagne. In 1999 opent hij zijn Toucan Brasserie op de hoek van de Lepoutrelaan en de Waterloosesteenweg. Het resultaat is een Frans geïnspireerde fijnproeversbistro. In die tijd zijn terrines van eendenlever, vleeswarenplankjes om te delen, mergpijpjes, in de oven geroosterde hammetjes, ambachtelijke mosterd en de (met touwtjes omwikkelde en) op steen gegrilde AAAA andouillette een zeldzaamheid in de restaurants van de hoofdstad. Hamon combineert zijn zogeheten ‘armeluiskeuken’ met een hartelijke service. De formule slaat aan bij een gezelschap van fijnproevers die gastronomie associëren met gezelligheid. Bij Hamon: geen chichi, maar redelijke prijzen volgens het basisprincipe van ‘het restaurant van de vrienden van mijn vrienden’. Het restaurant wordt opgemerkt door Michelin dat een Bib gourmand toekent, een onderscheiding van de Rode Gids voor laaggeprijsde kwaliteitsrestaurants. Die onderscheiding verplicht de eigenaar om een marktmenu aan te bieden dat hij om de drie weken vernieuwt (keuze uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, twee desserts. Destijds 35 euro, nu 43 euro).

Het succes van dit adres inspireert de restauranthouder om 10 jaar later de Toucan Sur Mer te openen in een aanpalend gebouw. De klantenservice blijft een prioriteit, wat leidt tot de installatie van een parkeerservice die actief is voor de beide huizen. Net als bij het eerste restaurant wordt het interieur ontworpen door Armand Jonckers en zijn kinderen. Deze vrienden van de eigenaar voegen een vleugje elegantie toe aan het geheel. De alpacabar is een blikvanger. Het ontwerp handhaaft de ontspannen sfeer, ook al is de positionering dit keer wat chiquer, omdat de nadruk hier ligt op zeevruchten en meer in het bijzonder schelpdieren. De oesterbank herbergt een grote verscheidenheid aan producten: een dozijn soorten oesters, Noordzee- en zwemkrabben, langoustines, krabben en, af en toe, zee-egels. De vis en schaaldieren worden ingevoerd en komen van de beste Franse vismarkten. Door de nabijheid van de twee restaurants kunnen vanuit de Toucan Brasserie ook bestellingen worden doorgegeven naar de oesterbank.

De keuken wordt gedirigeerd door Cyril Jolivet, een chef met wortels in Marseille. Beide restaurants worden nu geleid door Charlotte, de dochter van Jean-Michel, die altijd aan haar zijde staat.

De klassieke wijnkaart voldoet aan de verwachtingen van de meest veeleisende fijnproevers. De eigenaar kent veel leveranciers en wijnboeren die hij regelmatig bezoekt. De wijnkaart bevat een aantal aparte rode wijnen die aansluiten op de armeluiskeuken en heel wat pittige, lichte witte wijnen voor bij de schelpdieren. Enkele Chardonnays uit de Bourgogne en wat grote witte wijnen uit Noord Rhône, wijnen die wat ‘vetter’ zijn, maken het assortiment compleet en geven de gerechten met kabeljauw, rog en andere vis in saus een extra dimensie. Reken voor het avonddiner op 85 euro per persoon bij Le Toucan sur Mer. De lunch hanteert er een perfecte verhouding prijs/kwaliteit. Eten bij Toucan Brasserie valt iets goedkoper uit. De Toucan Brasserie beschikt over een banketzaal op de verdieping voor verschillende privé-evenementen.

Toucan Brasserie & Toucan sur Mer
Louis Lepoutrelaan 1 & 17 – 1050 Brussel
T.02/345 30 17 &  T.02/340 07 40 – Open 7/7. Parkeerservice

Comments are closed.