Het sultanaat Oman zet in op toptoerisme en op de kwaliteit van zijn golfbanen. Focus.


Als je Oman op een wereldkaart ziet liggen, is de eerste reactie bij dit sultanaat in het Midden-Oosten mogelijk ietwat gespannen. Want dit land, dat half zo groot is als Frankrijk, ligt inderdaad tussen Jemen, dat al bijna tien jaar in oorlog is, en Saoedi-Arabië, waar veel mensenrechten met de voeten worden getreden. Maar Oman, dat sinds enkele jaren een beleid van modernisering en internationale openheid voert, onderscheidt zich duidelijk van zijn directe buren. Zo kiezen de autoriteiten van het land resoluut voor de ‘upscale market’. De voorbije jaren is het aantal luxehotels en exclusieve golfbanen dan ook explosief gegroeid. Het doel is duidelijk: het kwaliteitstoerisme staat centraal in de ontwikkeling. Het sultanaat stelt zich selectief op. Het wil uitgroeien tot een exclusieve bestemming voor gasten die zich in eerste instantie niet voelen aangetrokken door de landen uit de Golf.

In Oman zijn sereniteit, netheid en veiligheid de sleutelwoorden. Het is dan ook geen toeval dat dit land door het World Economic Forum is uitgeroepen tot de op één na veiligste bestemming ter wereld. Het toerisme is ontwikkeld met respect voor het natuurlijke en culturele erfgoed, en met bijzondere aandacht voor verantwoorde en duurzame ontwikkeling.

Magische plekken

Van bij de aankomst in het sultanaat is de reiziger onder de indruk van de elegantie, de discretie en de gastvrijheid van de lokale bevolking. De hoofdstad vomt een prachtige toegangspoort tot de regio, want Muscat, dat zich uitstrekt langs 65 km kustlijn en een historisch centrum heeft van 3 km², ligt in een betoverende omgeving tussen zee en bergen. Simpelweg magisch is de Grote Moskee van Sultan Qaboos, een gebedshuis waar ook niet-moslims welkom zijn. In de hoofdstad garanderen de vele vijfsterrenhotels een topservice, zoals het Kempinski in de luxueuze wijk Al-Mouj, dat uitkijkt over de Golf van Oman.

Bij het verlaten van Muscat wacht een unieke verscheidenheid van musts die je absoluut gezien moet hebben. Zoals de ‘wadi’s’, de smaragdkleurige droge rivierbeddingen die tussen de bergen liggen geklemd. Een uitstap in de woestijn is ook mogelijk, want 80% van Oman ìs woestijn! Voor een totale verandering van omgeving!

Golfbestemming

Ook de golfliefhebber komt hier aan zijn trekken. In zijn roeping om zich in de regio als topbestemming te profileren, liet Oman de voorbije jaren heel wat golfbanen bouwen. Verscheidene daarvan liggen in of rond de hoofdstad Muscat. In totaal heeft het sultanaat acht golfbanen verspreid over het grondgebied.

De Muscat Hills Golf & Country Club was de eerste. Dit parcours werd in 2009 gebouwd in de heuvels rond de hoofdstad en behoort tot de spectaculairste in het Midden-Oosten. De par 72 (PGA-gecertificeerd) past perfect in het omringende landschap van woestijn en wadi’s, met het Hajar-gebergte op de achtergrond. Puur genieten. Op deze championship course werden al heel wat proftoernooien gespeeld, met name op de Challenge Tour.

Muscat heeft nog een andere gerenommeerde en even spectaculaire baan: de Al-Mouj, waar spelers van alle niveaus aan hun trekken zullen komen. Deze 18-holes van 6600m ligt bij de kust en garandeert adembenemende vergezichten.

Hoewel golf het hele jaar door gespeeld kan worden, is de beste periode tussen oktober en maart. Op die manier vermijdt men de hitte van de zomerperiode en kan men aan het einde van de dag ook genieten van de uitbundige zonsondergangen over de greens.

Met luxehotels, adembenemende golfbanen en een breed scala aan culinaire activiteiten heeft Oman heel wat troeven om de toerist te verleiden die uitkijkt naar een ‘andere’ en unieke reis in een fascinerend mooi stukje van de wereld. Belgen hebben ongeveer acht uur vliegen nodig om dit juweel van het Arabische schiereiland te bereiken. Dat gaat via een tussenstop of rechtstreeks vanuit Parijs. Een kleine moeite die zich royaal laat belonen…

Members Only partner and editor

Comments are closed.