Dubai ontdekken is een ervaring op elk niveau. Het emiraat is een trendy, epicuristische bestemming waar het aanbod met de dag indrukwekkender wordt. Dat geldt ook voor de golfervaring die steeds populairder wordt bij kenners.


Dubai, de epicuristische hoofdstad waar het goed toeven is, behoeft geen introductie. Het hele jaar door een warm en zonnig klimaat, overweldigende luxehotels, ultratrendy gastronomische restaurants met avant-gardistische culinaire ervaringen, zoals Ossiano (een Michelinster, in het Atlantis The Palm hotel) en Orfali Bros, een duizelingwekkend aanbod aan vrijetijdsactiviteiten. Het emiraat is zonder twijfel een van de hipste bestemmingen van nu.

Dubai heeft zijn eigen unieke uitstraling, een mix van overdaad en levenskunst. Zodra je aankomt, waan je je in een andere wereld. Tegen de achtergrond van opwindend zand profileren zich avant-garde wolkenkrabbers en innovatieve concepten. Kortom, een vorm van waanzin 3.0. Er is lucht, zon en zee. Maar bovenal is er sfeer. Zij is exotisch en rustgevend. Alsof het Las Vegas van de 20e eeuw zijn intrek heeft genomen in het Midden-Oosten, met zijn goud en pracht, zijn praal en overdaad, zoals de Burj-al-Arab en de Burj Khalifa.

Ja, in Dubai is alles mogelijk. Letterlijk en figuurlijk. Op één dag kunnen bezoekers waterskiën op turquoise wateren of skiën op kunstmatige hellingen. Ze kunnen zich in de ochtend amuseren tijdens een woestijnsafari en zich na de middag laten wiegen met een cruise op de Creek. Ze kunnen winkelen in een typische souk, maar ook in de nieuwste winkelcentra waar alle grote merken zich verdringen. Ze kunnen ontspannen op het strand en wandelen langs de jachthaven, of genieten van een culturele escapade in de oude wijken, in de Jumeirah moskee of in de musea. De waarheid is dat Dubai niet iets is waar je over praat. Dubai laat zich beleven als iets unieks en onwaarschijnlijks.

Golfparadijs

Dubai heeft zich met de jaren ook opgewerkt tot must voor golfers. Met topbanen die op miraculeuze wijze uit het woestijnzand oprijzen, is de bestemming ideaal om op birdiejacht te gaan zodra de Europese barometers in de min duiken. Het is geen toeval dat heel wat topprofessionals er hun thuisbasis hebben. Daarbij onder meer Nicolas Colsaerts, Thomas Detry en Tommy Fleetwood. Zij vinden het heerlijk dat ze zich in deze uitzonderlijke omgeving op de toernooien kunnen voorbereiden.

In het begin van de jaren 80, toen de eerste golfbanen werden aangelegd, keek de golfwereld met ongeloof en scepsis naar de onwaarschijnlijke constructies van Schotse greens en Californische palmbomen midden in de woestijn. Die twijfels zijn er vandaag niet meer. Niemand twijfelt nog aan de kwaliteit van de banen die vaak in sterrenresorts zijn geïntegreerd, waar men zowel kan verblijven als golfen. Net als de Costa del Sol, de Algarve en Florida is Dubai een echte golfbestemming geworden die hoog staat aangeprezen bij professionals en amateurs.

Dubai Creek hijst het grootzeil

Het emiraat telt een 15-tal golfbanen, de ene nog mooier dan de andere. Een bezoek aan de Dubai Creek and Yacht Club is een must. De baan werd in 1993 ontworpen door Karl Litten en in 2005 vernieuwd door Thomas Björn. De holes palen aan een voormalige vissershaven en kijken uit over de Creek, de zeearm die door de stad loopt. De baan telt heel wat spectaculaire kunstmatige meren. Het mythische clubhouse heeft de vorm van een zeil. Het parcours (par 71, 6270m) loont absoluut de moeite, want het is geïnspireerd op de beste championship courses van Florida. Geen easy golf dus, want er liggen liefst 200 bunkers en zeven waterhindernissen klaar. En daarna zijn er de subtiel golvende greens. Wie goed wil scoren, moet zeer doelgericht tewerk gaan en vooral niet overmoedig worden. En gedoseerd genieten van de omgeving met het prachtig zicht op de skyline. Concentratie is zeker aangewezen om de laatste uitdagende holes door te komen, want zowel de 17 als de 18 worden afgeboord met water. In de loop van zijn geschiedenis kreeg Dubai Creek verschillende grote professionele toernooien over de vloer. Daarbij de Desert Classic in 1999 en 2000. Het zal in 2024 gastheer zijn voor een nieuwe etappe van de DP World Tour. Tijdens de Dubai Invitational zal de elite van de professionele swing zich hier opnieuw verenigen.

Faldo: overdag en ’s nachts 

Jumeirah Golf Estates (traditionele gastheer van het DP World Tour Championship), The Address Montgomerie (met zijn enorme green die de kaart van de Verenigde Arabische Emiraten reproduceert), de Els Club (een uitzonderlijke linksbaan in het hart van de woestijn), de Trump International (ontworpen door Gil Hanse, auteur van Castle Stuart in Schotland) en de Dubai Hills (met de Burj Khalifa als achtergrond): het zijn allemaal andere magische stopplaatsen voor de golfers. Zij weten zich overal verzekerd van hetzelfde persoonlijke hartelijke welkom, dezelfde kwaliteit van de baan en fantastische panorama’s. Als op een prentbriefkaart.

Last but not least is er natuurlijk ook de Emirates Golf Club. Deze club werd in 1988 als eerste in het Midden-Oosten gebouwd. Het is de historische referentie. De club ligt vlakbij de Dubai Marina en biedt keuze uit twee 18 holesbanen: Majlis en Faldo. Majlis, een ontwerp van Karl Litten, is traditioneel gastheer van de Hero Dubai Desert Classic, een van de meest gerenommeerde proftoernooien op de Europese DP World Tour. Deze spectaculaire baan, met zijn gemanicuurde fairways en zeven zoutwatermeren, biedt ook een beroemd uitzicht op de torens van de stad. De Faldo Course, die sinds de aanleg een upgrade kreeg door de beroemde Engelse kampioen, speelt net zo indrukwekkend, met ook hier een stevige portie bunkers en liefst 15 waterpartijen. Als bij toverslag lichten de greens en fairways er ’s avonds op, zodat golfers er op birdies kunnen blijven jagen. Dat gebeurt met behulp van kunstlicht. Dit wordt volledig geproduceerd door het zonnepanelensysteem dat onlangs op de parkeerplaats van de club is geïnstalleerd. De ervaring is onthutsend, zelfs fascinerend.

Topgolf, midden in de stad

Iets verderop is het Topgolf Center ook een bezoek waard. Het concept werd eind jaren 90 in Texas uitgedokterd door twee Engelse visionairs. Zij bedachten voor het grote publiek leuke faciliteiten waar het golfspel op allerlei manieren gespeeld kan worden. Het idee is om naar de site te gaan op dezelfde manier als je zou gaan bowlen. Je slaat er ballen naar doelen en daagt vrienden uit om beter te doen. Kortom, golf in het teken van amusement. Een handicap hoeft niet! Rondom deze verlichte driving ranges, die zijn uitgerust met de nieuwste technologie, kan je een hapje eten, een praatje maken en naar muziek luisteren. Het is het perfecte huwelijk tussen golf en ontspanning. Het concept is ontwikkeld door Callaway en verovert stilaan de wereld. En in Dubai krijgt het natuurlijk een extra dimensie.

Snelgroeiend emiraat

Wel ja, Dubai heeft dit alles. En nog wel duizend andere dingen. Omdat het kleine emiraat minder rijk aan olie is dan zijn buren in de regio besloot het zo’n 30 jaar geleden zijn economie te diversifiëren door handel, financiële diensten en vooral toerisme te ontwikkelen. Een winnende formule! Het emiraat is goed op weg om een van de belangrijkste financiële centra ter wereld te worden, maar dat is slechts een onderdeel van het zeer ambitieus economisch programma dat klaarligt voor de komende jaren. Ook de investeringen om het toerisme te ontwikkelen werpen hun vruchten af. Beste bewijs zijn de bijna 15 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar.

Wat een metamorfose en dat in zo’n korte tijd! Herinner u: Dubai, een voormalig vissersdorp, kreeg pas in 1961 elektriciteit en werd pas in 1971 onafhankelijk met de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten. Vandaag de dag is het een futuristische megalopolis die de hele planeet fascineert en een van de meest indrukwekkende groeicijfers heeft! Het heeft veel van dit succes te danken aan sjeik Rashid bin Said Al Maktoum, emir van 1958 tot 1990. Hij was de eerste die begreep dat de economie van Dubai niet alleen kon steunen op oliebronnen. Hij stond aan de wieg van de bouw van de Rashid-haven (1972), de Al Shindagha-tunnel (1975), het Dubai World Trade Centre (1978), de haven van Jebel Ali (1979) en de scheepswerven van Dubai (1983). De rest is geschiedenis…

Emirates : reis in goed gezelschap

Emirates werd opgericht in 1985 en is uitgegroeid tot een van de meest efficiënte en hoogwaardige luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Vanuit Brussel biedt het twee dagelijkse vluchten naar Dubai, met vertrekuren die speciaal zijn gekozen om de passagiers rond middernacht of vroeg in de ochtend te laten landen. Deze vluchten duren slechts 6,5 uur en worden uitgevoerd aan boord van de Boeing 777, ’s werelds grootste tweemotorige vliegtuig. Een echt vliegend paleis! Economy Class (klassiek en, op sommige vluchten, het nieuwe Premium) biedt al een hoog comfortniveau. Business Class, met een uitzonderlijk dienstenaanbod, is nog opmerkelijker: gastronomische maaltijden, een persoonlijke HD-televisie en een ruime cabine. Een limousine brengt de passagiers zelfs van huis naar het vliegveld en terug! First Class gaat nog verder op het gebied van luxe door een echte privéhotelkamer in de lucht na te bootsen. Een suite, afgesloten van vloer tot plafond, zodat passagiers het hoofd kunnen laten rusten tussen de sterren! De luchtvaartmaatschappij vervoert meer dan 44 miljoen passagiers per jaar met een ultramoderne vloot van 260 vliegtuigen en keuze uit 144 bestemmingen. Veel daarvan zullen golfliefhebbers zeker bevallen: Dubai natuurlijk, maar ook Zuid-Afrika, Mauritius, Thailand en zelfs Australië…

Members Only partner and editor

Comments are closed.