Als een echte pijler van de Swatch Group staat Omega voor precisie en excellentie. Waarden die deze Zwitserse horlogereus al sinds 1932 deelt met de Olympische Spelen. In de aanloop naar Parijs 2024 hadden we een gesprek met Alain Zobrist, CEO van Omega Timing. Hij had het onder meer over het belang van tijdwaarneming in de prestaties van topsporters.


De weersomstandigheden zijn veelbelovend voor de openingsceremonie van de 47e Memorial Van Damme. Alain Zobrist woont ze live bij. Hij is net overgevlogen uit Zwitserland waar hij mee de honneurs heeft verzorgd tijdens de Omega Masters in Crans-Montana. Het zijn drukke tijden voor Zobrist, ‘want we zijn partner van zo’n 350 sportevenementen per jaar en dat over de hele wereld’, aldus de CEO van Omega Timing, de afdeling tijdwaarneming van de Zwitserse horlogemaker. ‘Dat betekent voor mij heel wat dagen in het buitenland. Maar ik hou van Brussel en van de Memorial. Voor mij voelt naar België komen altijd bijzonder aan.’

Deze sportfanaat met een diploma in marketing en economie werkt al 20 jaar voor de Swatch Group. Twee decennia gekenmerkt door vele veranderingen op het gebied van tijdmeting. ‘In 2010 introduceerden we in Vancouver nieuwe startpistolen. In 2012 veranderden we de startblokken in de atletiek. Het afgelopen decennium hebben we ook sensoren op atleten geïntroduceerd die ons 2000 metingen per seconde geven. Kortom, de technologie evolueert razendsnel. Geloof me wanneer ik zeg dat het einde nog lang niet in zicht is, want topsport ontwikkelt zich voortdurend en moet voortdurend worden uitgedaagd.

Ten dienste van de Spelen

Bij de 350 partnerevenementen van Omega is er één dat duidelijk boven alle andere uitsteekt: de Olympische Spelen. Met 34 verschillende sporten en 44 disciplines over 15 dagen is het meest spraakmakende evenement ter wereld een enorme logistieke uitdaging die de Zwitserse reus al sinds 1932 in Los Angeles met succes aangaat. Omega werd toen uitverkoren omdat het als enige 30 gecertificeerde chronografen kon leveren die tijden tot op een tiende van een seconde nauwkeurig konden meten. Dat de Zwitserse firma als eerste merk de tijdopneming verzorgde van alle olympische evenementen werd bijgeschreven als een van de mooiste pagina’s uit de geschiedenis van de sporttijdwaarneming. Al waren de Spelen van Los Angeles ook om heel wat andere redenen zeer bijzonder. Zij waren de eerste met een Olympisch Dorp en er werden liefst 17 wereldrecords gebroken!

Toptijden!

In 2024 worden de Spelen in Parijs gehouden. Voor deze 31e olympische samenwerking (Zomer- en Winterspelen samen) zal de horlogemaker onder aanzienlijke druk staan om meer te doen dan alleen de atleten timen. ‘Tijdwaarneming gaat niet alleen over het indrukken van een start- en stopknop. De technologie wordt ontwikkeld vanaf het startblok en de klank van het startpistool tot de fotofinish, met onderweg ook wind- en hoogtemetingen… En dan heb ik het niet eens over de live dataverwerking die ons met een enorme verantwoordelijkheid opzadelt ten overstaan van de atleten, de media en het grote publiek.’

Tijdens de Spelen zullen miljoenen gegevens worden losgelaten op televisie, apps, websites… De verwerking van deze data zal laserscherp moeten zijn om te voldoen aan de steeds hogere eisen op het gebied van verwerkingssnelheid. ‘Op de Spelen is atletiek de meest complexe sport om te beheren. Dit komt omdat verschillende disciplines tegelijkertijd worden getimed en constante aandacht vereisen. Dat betekent een enorme logistieke uitdaging, maar het geeft ook ongelooflijk veel voldoening als alles goedkomt.’

Horloge voor Parijs 2024

Behalve officiële tijdwaarnemer blijft Omega voor alles een gerenommeerde horlogemaker. En het is in lijn met dit historische partnerschap dat het Zwitserse bedrijf een gloednieuw horloge heeft ontworpen, met een gouden versiering als knipoog naar de medailles die zo begeerd worden door de atleten.

De Zwitserse horlogerie heeft altijd van sport gehouden en heeft altijd samengewerkt met de grootste evenementen. De verschillende merken van de Swatch Group (Longines, Tissot, Omega) zitten trouwens regelmatig samen rond de tafel om de contouren vast te leggen van een technologie die voortdurend evolueert. ‘De digitalisering van data en de tijdwaarneming die volledig door computers wordt uitgevoerd, betekende al een eerste revolutie. Maar ik denk dat we nog veel verder kunnen gaan. Bijvoorbeeld door verschillende atleten uit verschillende tijdperken naast elkaar te plaatsen. Neem Eddy Merckx en Remco Evenepoel. Het is onmogelijk om hen te vergelijken op het gebied van prestaties, omdat hun uitrusting en voeding verschillend zijn en we niet genoeg gegevens hebben uit de tijd van Merckx om de vergelijking te gronde te kunnen maken. Maar stel dat er over 30 jaar een nieuwe Usain Bolt op de atletiekpiste verschijnt. Misschien kunnen we hem wel vergelijken met het origineel. Omdat de verzamelde data van de Jamaicaan zo nauwkeurig zijn dat we zijn passen, topsnelheid en vele andere factoren naast de nieuwe data kunnen zetten’, aldus Alain Zobrist.

« Citius, Altius, Fortius »

Sneller, hoger, sterker… De beroemde olympische quote zou ook passen bij de evolutie van de tijdmeting door de eeuwen heen. Toch zouden al deze ontwikkelingen bijna zinloos zijn als ze niet gepaard zouden gaan met de sterke waarden die de Zwitserse groep wil delen, koste wat het kost. ‘Laten we niet vergeten dat onze technologie door alle atleten wordt gebruikt om hun olympische dromen te verwezenlijken. De waarden van precisie waar de Zwitserse horlogerie vaak bekend om staat, worden daarom meer dan gewaardeerd in een wereld waar het kleinste detail een enorm verschil kan maken.

En het vertrouwen is er! Omega (dat in het Grieks staat voor oneindigheid…) heeft een contract tot 2032 met het Internationaal Olympisch Comité. Dat wordt het jaar van het 100-jarige partnerschap met de Spelen dat zonder twijfel een waardige viering zal krijgen.

Members Only partner and editor

Comments are closed.