Met zijn opwindende geuren, zijn magisch licht en zijn exotische drukte is Marrekech, de parel van het Marokkaanse zuiden, bijzonder trendy. En natuurlijk zijn er ook de talrijke, zonder meer prachtige golfbanen!


Marrakech laat zich niet vertellen. Het is een stad die zich laat beleven en dat niet één keer, maar telkens opnieuw. In deze oasestad, die door Baudelaire prachtig werd beschreven, vullen de geuren, de kleuren en de geluiden elkaar aan. Marrakech is de stad van duizend-en-één gezichten en duizend-en-één kleuren.

Eerst en vooral is er het culturele Marrakech. Het erfgoed van een keizerlijke stad. Een smeltkroes van toonaangevende dynastieën met zijn medina, zijn paleizen en zijn moskeeën. Daarna komt het opwindende Marrakech met Jemâa-El-Fna. Op dit wereldberoemde plein voeren acrobaten, vuurspuwers, slangenbezweerders, clowns en waarzegsters het hoge woord. En tenslotte is er ook het toeristische Marrakech. Hotels, casino’s, palmgaarden, tuinen en de eeuwige sneeuw op de toppen van het Atlasgebergte.

Neen, Marrakech laat zich niet vertellen. Het is een stad die leeft en ademt, en dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een stad die al bijna 800 jaar wakker wordt wanneer de muezzin oproept tot het rituele gebed van de 77m hoge toren in de moskee van Katoubia. Dat is het signaal voor Marrakech om op te lichten en te stralen. Waarna het aan elk van ons is om zijn eigen prentbriefkaart te ontwerpen op basis van stemming, inspiratie en smaak. Op drie uur vliegen van Brussel opent de stad de armen voor zijn bezoekers en dat het hele jaar door. Ontdekken betekent koesteren. Zien, is liefhebben!

Royal Golf

Met zijn zonnige klimaat het hele jaar door – en vooral dan in de wintermaanden waar de temperaturen overdag vlot 20°C halen – is Marrakech uitgegroeid tot een van de favoriete golfbestemmingen. De stad is een dozijn schitterende banen rijk die heerlijk zijn om te spelen. Zodat de afwisseling gegarandeerd is en men een resem birdies kan najagen!

De Royal Golf de Marrakech, die in 1923 tot stand kwam door toedoen van de Pasja van de stad, is historisch bij uitstek. Mede door de combinatie van opwindende geuren – palm-, olijf-, sinaasappel- en abrikozenbomen, cipres en eucalyptus – en de eeuwenoude bomen is zijn toverkracht nog altijd even sterk als in zijn beginjaren. Het is dan ook geen toeval dat dit de favoriete baan was van koning Hassan II die er geregeld een ronde kwam lopen. Vanuit Rabat bracht hij dan zijn eigen caddies mee, zijn persoonlijke golfleraar en zelfs enkele dienaars die de verloren ballen moesten recupereren. Volgens de overlevering sloot hij het parcours af voor de andere leden, zodat hij rustig in zijn eentje kon spelen.

Winston Churchill, David Lloyd George en Ike Eisenhower bezochten eveneens de fairways van deze traditieclub waar je als gast altijd verplicht bent om een caddie in te huren. Een luxe die zeldzaam is geworden, maar altijd zijn nut bewijst bij het kiezen van een club of het ontcijferen van de puttinglijnen…

De oude 18 holesbaan (Koutoubia & Agdal) blijft een echte must, met een par 3 die de bijnaam kreeg ‘De borsten van Brigitte Bardot’, verwijzend naar de expliciete vorm van twee heuvels voor de green! Ook de nieuwe 9 holesbaan (Ménara) is een bezoek waard en heeft een aantal zeer spectaculaire holes met dreigend water en vooral een schitterend uitzicht op de toppen van het Atlasgebergte.

Droombanen

De voorbije jaren werden rond Marrakech tal van moderne kwaliteitsbanen gebouwd, vaak met de handtekening van de allergrootste architecten. Zo draagt de Palm Golf Palmeraie (27 holes) de stempel van de grote Robert Trent Jones. Deze club ligt in de toeristische zone. Palmbomen à volonté en prachtige vergezichten op de bergen of de omwallingen van de medina. Met zijn nauwe afslagen, de bunkers op lengte van de drives en de gigantische greens is dit een referentie voor spelers van alle niveaus.

Ook de Fairmont Royal Palm is een stevige aanrader. Ook bij dit ontwerp van Cabell B. Robinson aan weerszijden van de oued Ghord zijn de panorama’s van de besneeuwde Atlastoppen gegarandeerd. Deze baan, die zich omringd weet door bougainville en oleanders, is een hymne aan de natuur en een heerlijke technische en strategische uitdaging.

Cabell B. Robinson is ook de auteur van de Golf d’Amelkis met drie lussen van 9 holes. Dit spectaculair (7 meren!) en technisch parcours is een echte uitdaging, met verschillende blinde afslagen en greens met meerdere plateaus. Puur genot!

Zoals zijn naam dit aangeeft, draagt The Tony Jacklin Marrakech de handtekening van de beroemde Engelse kampioen. Dat is meteen ook een kwaliteitsgarantie. Het initieel ontwerp van 18 holes kreeg later het gezelschap van een 9 holes met enkel par 3’s.

De Assoufid Golf Club, die op 10 km buiten de stad ligt en werd uitgetekend door de Schot Niall Cameron, biedt een totaal andere aanblik. Hij bevindt zich in een woestijnachtige omgeving en is van een adembenemende schoonheid, want liefst 45% van het domein is beplant. Een zeer bijzondere ervaring.

De Noria GC vond een plekje op amper vijf minuten rijden van de boulevard Mohamed VI, de belangrijkste verkeersader van Marrakech. Dit parcours is het werk van het architectenbureau Hills & Forest. Het parcours volgt een natuurlijk reliëf, met drie sectoren die zich onderscheiden door hun vegetatie: een boom- en bloemengedeelte (voornamelijk olijfbomen en lavendel), een aquatisch gedeelte rond de Noria-bekkens (waterrad) en een woestijngedeelte (cactussen en wilde grassen). Afwisseling gegarandeerd!

De Samanah Country Club is een andere topper. Die werkstuk draagt de handtekening van het architectenbureau van Jack Nicklaus (meer dan 400 banen in 40 landen). Het design (cactussen, palm- en olijfbomen) sluit perfect aan op de omgeving en biedt een woestijnsfeer tegen de achtergrond van het Atlasgebergte. Voor de greens en de fairways werden kwaliteitsgrassen gebruikt. Zelfs ervaren golfers worden hier verrast door de vormgeving van een aantal bunkers, waterhindernissen en doglegs!

Ook de Al Maaden GC, getekend Kyle Phillips, garandeert spectaculair golf. Verhoogde tees, bunkers met wit zand, geometrische waterhindernissen en een verbluffend mooi decor aan de rand van een spiegelend meer met cipressen, amandel- en palmbomen. Kunst is de kers op de taart, want de baan is verfraaid met prachtige beeldhouwwerken.

Het laatste woord hielden we bewust voor The Montgomerie, een werkstuk van de bekende Schot met de voornaam Colin. De baan ligt in het centrum van de stad. Binnen een ultra luxueus domein is werkelijk aan alles gedacht: keuze uit verschillende tees (zodat de uitdaging aansluit op de handicap), magische vergezichten en een vijfsterrenservice. Een must!

Members Only partner and editor

Comments are closed.