Van de pinguïn in Antarctica tot de poolbeer in Arctica: de poolgebieden zijn synoniem van een onwaarschijnlijke natuurpracht. Dankzij onze partner Eagle Travel openen zij zich nu ook voor u.


Scheep nu in voor een absolute droomreis en totale ontheemding, want wie droomde nooit van een expeditie naar het Hoge Noorden en de Noordpool? Want ja: er zijn van die reizen die onze blik op de wereld voor eeuwig veranderen omdat ze rijk zijn aan emoties en ervaringen, en doorspekt zijn met unieke ontmoetingen. Nadat zij ooit waren voorbehouden aan de ontdekkingsreizigers van nieuwe werelden, zijn deze regio’s aan het eind van de wereld nu voor iedereen bereikbaar. Gelieve de gids te volgen voor een magisch avontuur.

In het zuiden: Antarctica

Twee eeuwen na zijn ontdekking blijft Antarctica een unieke wereld aan het einde van de wereld. De bevoorrechte reiziger wordt er met het gepaste respect ontvangen. Op deze ultieme grens die door gigantisch pakijs wordt omringd, zijn miljoenen dieren actief. Pelsrobben, zeeolifanten, grote kolonies pinguïns, orka’s en walvissen houden er elkaar gezelschap in een ronduit schitterend landschap.

Antarctica, de expeditie-bestemming bij uitstek, inspireert tot superlatieven. De oppervlakte van dit witte paradijs wordt geschat op 14 miljoen vierkante kilometer. De bijna-totaliteit van Antarctica is bedekt met ijs (ongeveer 98%), dat ‘inlandsis’ wordt genoemd. Met een gemiddelde hoogte van 2300 m is dit het hoogstgelegen continent ter wereld.

Dit werelddeel laat zich niet bezoeken tijdens de Antarctische winter die overeenkomt met de zomer in Europa. Het poolijs, dat zich tot 1000 km rond het continent uitstrekt, maakt de toegang onmogelijk en bovendien is het bijna de hele tijd donker. Het ideale seizoen stemt dan ook overeen met onze winter (november tot februari). Dan ondergaat het continent een echte wedergeboorte en komen de fauna en de flora volop tot leven, want de Zuidelijke IJszee wordt bevolkt door enorme aantallen vissen, zeehonden, walvissen en diverse soorten zeevogels. Verder telt Antarctica meer plantensoorten dan men zou vermoeden. Honderden soorten wieren, om en bij de 350 korstmossen, honderd soorten mossen, twee soorten grassen…

In het zuiden is een passage op de Falkland Eilanden en Zuid-Georgia (ook Grytviken genoemd) een must. Deze schitterende achtergrond, met de koningspinguïns die de kusten bevolken, is simpelweg uniek.

Net zoals de eerste ontdekkingsreizigers voelt ook de bezoeker zich hier gepakt door de bijna irreële sfeer waarin de natuur zijn mooiste verhalen vertelt. Het volstaat om te luisteren om… de stilte te waarderen.

In het noorden: Arctica

Arctica betekent reizen naar de grenzen van het extreme. Een duik in het hart van majestueuze verre en ongerepte gebieden, en een kennismaking met de Inuit. Hier is alles ruig. Behalve de zee waar dit continent op rust, want die is verrassend rustig – bijna maagdelijk. De fauna daarentegen kan nauwelijks wilder en grandiozer.

En hoe spreek je over Arctica zonder Groenland te vernoemen? Dat is niet alleen het grootste eiland ter wereld; het is ook een plek die zich amper laat klasseren.

Zo groot is het contrast tussen zijn abrupte schoonheid en de warmte van zijn autochtone bevolkingsgroepen. Het oosten van Groenland wordt gekarakteriseerd door fascinerende en pure landschappen terwijl het westen een verrassend grote culturele rijkdom heeft en een grote en unieke fauna.

Ook Spitsbergen, dat ooit voorbehouden was aan de ontdekkingsreizigers, fascineert. Wie hier langskomt, wordt overrompeld door de grandioze en mysterieuze schoonheid van dit eiland van ijs halverwege Noorwegen en de Noordpool. Deze plek is puur genot en de thuisbasis voor drie landzoogdieren: de poolvos, het rendier en natuurlijk ook de poolbeer, die hier de baas is. Maar ook heel wat zeezoogdieren – vinpotigen en walvisachtigen – zoeken het water op dat het eiland omringt. Zo’n 164 verschillende vogelsoorten hebben er een vaste woonplaats of komen er tot rust op weg naar de eilandengroep Svalbard, waartoe het grootste eiland Spitsbergen behoort. Een magisch schouwspel.

Quark Expeditions: de kunst van het ijsbreken

Quark Expeditions verlengt al sinds 1991 de grenzen van het reizen in de poolgebieden. Het neemt zijn klanten mee op een unieke reis. Een ‘once of a lifetime experience’.

Quark Expeditions is al bijna 30 jaar lang de echte specialist van expedities in Arctica en Antarctica. Met schepen die speciaal voor dit soort avonturen zijn uitgerust, garandeert het een unieke ervaring die zich nergens mee laat vergelijken. Zij nemen u mee naar de meest ontoegankelijke plekken ter wereld.

Dit in de poolgebieden gespecialiseerd bedrijf gebruikt daarvoor geen traditionele cruiseschepen, maar kleine expeditieschepen en echte ijsbrekers. Deze bieden plaats aan minder dan 200 passagiers en zijn uitgerust met Zodiacs om de ervaring nog intenser te maken. Bij dit bedrijf is expeditie ook synoniem van comfort aan boord, want deze cruise baadt in de luxe. Een reis naar het einde van de wereld betekent inderdaad niet dat men afstand doet van comfort. Dat bewijst Quark Expeditions al bijna 30 jaar met zijn vloot van kleine en supercomfortabele schepen.

Volledige vloot

Wie maximaal van zijn polaire verkenningstocht wil genieten, scheept in aan boord van de krachtige ijsbreker ’50 Years of Victory’. Qua gevoelservaring komt u op dit superkrachtig voormalig Russische schip voor wetenschappelijk onderzoek dicht bij wat de allereerste pioniers ervoeren toen zij de Noordpool ontdekten. De Victory, die een helikopter aan boord heeft voor de verkenningen op het land, is een unieke boot die op plekken komt waar anderen moeten passen.

Dit is het ultieme avontuur.
De Ocean Endeavour is een klein, mooi ingericht en comfortabel expeditieschip. Het werd speciaal door experts ontworpen om de poolgebieden te verkennen. Het is ook het enige polaire verkenningsschip dat focust op gezondheid en wellness. Met andere woorden: met een moderne keuken en nieuwe aspecten voor de gezondheid en de conditie. Er is plaats voor maximaal 128 passagiers. Dit schip, waarvan de cabines volledig vernieuwd werden, is sinds kort uitgerust met twee Rolls Royce-motoren: sneller en milieuvriendelijker.

De World Explorer is het echte juweel van de vloot Quark Expeditions. Dit is het meest luxueuze schip van allemaal met liefst 6 luxueuze verdiepingen. De persoonlijke leefruimte is uniek en elke cabine heeft zijn eigen uitzicht vanaf een privébalkon. Het weldadig gevoel ervaar je niet alleen aan land, maar ook aan boord, met tal van ontspannende activiteiten: sauna en wellness, een hardlooppiste op de brug, een gym… Om de cruise onvergetelijk te maken, biedt de compagnie ook heel wat buitenactiviteiten aan die rijk zijn aan emoties, zoals kajak en paddleboard, en zelfs kamperen!

Pinguïns en zeekoeten

Iedereen is het erover eens: fysiek lijken ze op elkaar. Nochtans zijn pinguïns en zeekoeten heel verschillend. Om te beginnen: de zeekoet leeft in het noordelijk halfrond; de pinguïn in het zuidelijk halfrond. En hoewel ze allebei vleugels hebben, kan de tweede niet vliegen en gebruikt hij zijn vleugels enkel om te zwemmen. Ook qua afmetingen is er een verschil: de zeekoet is gemiddeld 50 cm groot en weegt zo’n 700 gram. De grootste pinguïn (er zijn liefst 17 soorten) meet 130 cm en 40 kg; de kleinste 40 cm en 1,3 kg.

Poolberen op de ijsschotsen

De naam van de Noordpool is gelinkt aan de poolbeer die we ook terugvinden aan de hemel (Grote & Kleine Beer). Arctica komt dan weer uit het Grieks en van ‘arktos’, wat beer betekent. Deze sterrenbeelden in het noorden hielpen de ontdekkingsreizigers in de Oudheid om hun weg te vinden.
De witte beer, die tot 3 m groot kan worden en tot 680 kg kan wegen, dankt de kleur van zijn pels aan zijn holle en doorzichtige haren die het zonlicht op de ijsschotsen weerkaatsen. Deze poolbeer is dan ook een indrukwekkende verschijning. Dankzij zijn zwarte huid, die helpt om zijn lichaamswarmte te bewaren, zijn vacht (een superdik donsdeken) en zijn lange dekharen heeft hij absoluut geen probleem met de koude winters op Arctica (-30 °C). Temperaturen boven de 10° C vindt hij dan weer minder leuk…

Deze grootste vleesetende landdieren zie je zelden in groepjes, maar met een beetje geluk bots je op een familie, met een moeder die haar kleintjes zoogt op een ijsschots. Een onvergetelijk beeld.

Een Eagle Travelreis

Naar Spitsbergen: het hart van het wildlife op Arctica
Expeditiecruise aan boord van de World Explorer / Van 11 tot 21 juni 2020

ONTDEK SPITSBERGEN AAN BOORD VAN HET MOOISTE SCHIP VAN DE ARCTICA

Dit fascinerend werelddeel, eeuwenlang het privilege van ontdekkingsreizigers, opent zich nu ook voor al wie iets anders wil.

Scheep in voor een unieke cruise en laat u overdonderen door de grandioze en mysterieuze schoonheid van dit eiland van ijs halverwege Noorwegen en de Noordpool. Op deze reis ervaart u unieke en onvergetelijke kippenvelmomenten zoals het spektakel van ongerepte ijsschotsen. U blijft sprakeloos bij de grootsheid van de ongerepte landschappen en speurt mee naar de meester des huizes: de poolbeer.

U gaat aan boord van de World Explorer (Quark Expeditions®). De reis wordt begeleid door een Franstalig expeditieteam dat u gepassioneerd zal informeren over dit eeuwenoude deel van de wereld dat onze bescherming verdient.

EAGLE TRAVEL
Chaussée de La Hulpe 192, 1170 Buxelles
info@eagletravel.be - Tél.: 02 672 02 52
www.eagletravel.be

Members Only freelance reporter

Comments are closed.